Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie mam pytanko mam aktualnie silniczek Yamaha 8 4-suw. Hipotetycznie podpinam do łódki coś większego czyli 15-20KM. Czy minimalna prędkość będzie taka sama czy jednak łódź będzie pływać szybciej?

Treść usunięta ponieważ nie przeczytałem dokładnie postu - sorki :)

Edytowane przez MarMilo

• 0

Elton czytamy. :)  (czego nie powiem o vice versa)

W odróżnieniu do większości kolegów chodzi mi o "osiągnięcie" minimalnej prędkości a nie latanie w ślizgu, nie zrozumiałeś pytania napiszę może prościej mam łódkę x, płynie z prędkością 10. Zakładam większy silnik czy na minimalnych obrotach prędkość będzie szybsza niż 10 czy minimum będzie takie samo. Różnica będzie jedynie w prędkości max? Chyba prosto wytłuszczyłem.  ;)

Spotkałem się z tym że koledzy na wodzie na której pływam mają małe koniki 3 max 6 i płyną dużo wolniej niż ja pomimo stosowania spowalniaczy. 

Powtórzę chodzi o minimum a nie maximum (to jest determinanta) nie zależy mi na szybkim przemieszczaniu. a używaniu silnika do trolla.

Oczywiście zakładając że rodzaj śruby w w/w silnikach pozostają bez zmian lub parametry b. zbliżone

Edytowane przez toms72

• 0

Jeśli silnik jest na gaźniku/ach to bez problemu można zejść z prędkością praktycznie do minimalnej - trolingowej ( dla mnie to lekko ponad 2km/h ) .
Przy 50HP udało mi się zejść do 2,5 km/h. 

Nawet lepiej dla przekładni kiedy bieg się wbija przy niższych obrotach.

• 0

OK dzięki Panowie za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło. Przesiadam się z pontonu 330 na łódkę i niestety Y8 do 420 trochę mały, ale obawiałem się że kupię większy to będzie za szybki na min obrotach. Z tego co widzę powinno być OK. Zmiana będzie jedynie przy prędkości max. 

Wiadomo zapas mocy się przyda ;)  

• Like 1

• 0

Np Yamaha F25GWHS ma regulację do trolla, a jeśli na wolnych za szybko to zmiana śruby na wolniejsza i po sprawie. I tu się zaczną problemy bo będziesz Pan nie zadowolony, nowy silnik i łódka nie chce płynąc :)

Osobicie jako główny kupił bym normalny silnik bez kombinacji, jako trolowy kupił bym 3-4 km w spaline i zawiesił go na pantografie...

Ten model nie ma tej opcji. W tym typoszeregu dostępne jest tylko na manetkę. Pewnie by się dało zrobić przełącznik, ale trzeba by pokombinować.

• 0

Być może, chociaż w opisie jakas wzmianka jest, która być może dotyczy ogólnie opcji silnika

http://nowal.pl/pl/f-25/220-f25gwhs.html

"Możliwość regulacji oporu sterowania za pomocą pojedynczej dźwigni, nowe, szerokie mocowanie silnika, wysokowydajny alternator oraz dodatkowe opcje zróżnicowanych obrotów przy trollingu, systemu antykradzieżowego Y-COP....."

Edytowane przez womaly23

• 0

Ten model nie ma tej opcji. W tym typoszeregu dostępne jest tylko na manetkę. Pewnie by się dało zrobić przełącznik, ale trzeba by pokombinować.

Mam F25GWHL i mam regulację.

A o ile dobrze pamiętam po liczniku obrotów to zszedłem do 750 obr/min. góry nie pamiętam. 

• 0

A o ile dobrze pamiętam po liczniku obrotów to zszedłem do 750 obr/min. góry nie pamiętam.

A gdzie jest przełącznik do regulacji? Bo jakiś czas temu oglądałem i nie zauważyłem.

@womaly patrałki mi siadają chyba [emoji1]

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

750 to normalne wolne obroty raczej (?). Mercury w opcji troll mode schodzę do 550.

Silniki gaźnikowe mają tą przewagę, że jest śrubka do ustawienia idle speed. Jeśli silnik w trollu schodzi z obrotami do 550 to można przecież ustawić sobie takie obroty tą właśnie śrubką, a przecież skoro silnik pracuje na tak wolnych to i bez problemu na nich powinien odpalić.

Silniki na wtrysku, jeśli nie mają opcji troll to pozostaje raczej dryfkotwa lub śruba o bardzo małym skoku.

Pietruk, ten przełącznik to nie jest przypadkiem od Power trimu?

Nie widać co jest na środku napisane. Up i DN może się odnosić zarówno do trolla jak i do trimu.

• Like 1

• 0

750 to normalne wolne obroty raczej (?). Mercury w opcji troll mode schodzę do 550.

Pietruk, ten przełącznik to nie jest przypadkiem od Power trimu?

Nie widać co jest na środku napisane. Up i DN może się odnosić zarówno do trolla jak i do trimu.

Nie pamiętam dokładnie niskich obrotów, z miesiąc temu to robiłem. Sprawdzę przy najbliższym pływaniu.

Na 100% są to obroty. Nie mam Power Trim, montowany jest tylko z manetką w tym modelu, o ile mnie pamieć nie myli.

• 0

A jednak wrażenie myliło - jak oglądałem w sklepie, to pierwsze skojarzenie było że to przycisk od trymu, bo w sumie tak samo wyglądał a tu zdziwko - znalazłem sobie zdjęcia w sieci i stoi RPM:

F25G-BOOT2017-Pinne.JPG

Edytowane przez psulek

• 0

Nie pamiętam dokładnie niskich obrotów, z miesiąc temu to robiłem. Sprawdzę przy najbliższym pływaniu.

Na 100% są to obroty. Nie mam Power Trim, montowany jest tylko z manetką w tym modelu, o ile mnie pamieć nie myli.

Sam wiesz najlepiej co masz :)

Jak nie ma Power trimu to sprawa jest jasna.

• 0

Co myślicie o tej sztuce. Cena śmiesznie niska. Gość wędkarz. Musze kupić silnik przez internet wiec licze na waszą pomoc.

https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-6km-CID767-IDp9UAw.html

Cena odwrotnie proporcjonalna do ponoszonego ryzyka. Jeśli znajdzie się tu ktoś będący w stanie ocenić stan pełnoletniego silnika po kilku fotkach, to chylę czoła.

• 0

Heh ino jest mega problem w mojej okolicy nic nie ma. Musze kupić przez internet. Cenowo chciał bym się zmieścić do 3000. 6-8km jest tego pełno ale kompletnie nie wiem jak ugryźć temat.

Siedząc trochę w 4x4 tam zawsze ktoś z polski oglądał auto jak miał blisko. Z silnikiem będzie ciężko.

Sam nie wiem brać od handlarza czy od prywatnego. Nie chciał bym wdupic. Ale wiadomo ryzyko jest spore.