Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Posiadam od niedawna Mercury 9,9 KM 4T silnik waży  38 kg . Można go kupić za 6500 pln nowy Biegi w rumplu przydatny gadżet  

Silniki Tohadsu 9,8 KM 4T podobno waży 37 kg cena też  dobra około 8500 pln z ładowaniem 12 V 6 A  .

Honda . Yamaha ceny od 11000 pln .praktycznie 2 razy droższe od Mercurego .

• 0

warto zwrócić uwagę, że DF A ma porządne smarowanie (żaden rozbryzg) i filtr oleju, co w takich małych silnikach nie jest oczywiste.

Co do silników 9,9 i ich masy ..... 37 kg a 24 o spora różnica, zwłaszcza jak trzeba je nosić i montować za każdym razem.

Poza tym - pisałem już kiedyś - w wielu wypożyczalniach łodzi jest ograniczenie mocy silników do 4 lub 5 KM.

Edytowane przez bankroot

• 0

Co do silników 9,9 i ich masy ..... 37 kg a 24 o spora różnica, zwłaszcza jak trzeba je nosić i montować za każdym razem.

Poza tym - pisałem już kiedyś - w wielu wypożyczalniach łodzi jest ograniczenie mocy silników do 4 lub 5 KM.

Który silnik 9,8/9,9 w czterotakcie waży 24 kg ???

• 0

Mój silnik Mercury 9,9 waży 38 kg jak wcześniej pisalem i jest co dźwigać .Myślę że powinno się przemyśleć sprawę zakupu silnika małego tz do  6 KM .Jak wiemy człowiek się  rozwija i będzie za rok lub dwa chciał posiadać większą  łódkę  i silnik . Minęły bezpowrotnie te czasy że silniki używane były w cenie i traktowane były jak lokata kapitału . Teraz sie traci na sprzedaży dobrego używanego silnika czy nie lepiej od razu kupić większy który waży od 12 kg więcej .

Specjalnie o tym piszę bo już teraz choć  silnik mam jeszcze nie dotarty  myślę o większym np 20 KM Mercury Viking .lub dwutakcie  Yamaha .z Ukrainy podobno ceny maja dobre .

• 0

kupisz 20KM a po paru wyjazdach będziesz chciał 30KM i tak dalej .... bez końca.

Decyzję o zakupie silnika danej mocy (i co za tym idzie masie) podejmuje się na podstawie wielu założeń m. in. czy masz swoją łódź, czy masz zdrowie do dźwigania, czy pływasz po dużym czy małym jeziorze .....i tak bez końca.

Edytowane przez bankroot

• 0

Ceny nowych 2T na Ukrainie nie są jakoś mega tanie ,powiedziałbym na normalnym poziomie . Kłopotem może okazać się transport czyli przejazd przez granicę do PL czyli UE . 

A jakie to są "normalne" ceny nowych 2T, skoro u nas i większości dostępnych rynków nie ma ich w sprzedażny dla zwykłych, codziennych, cywilnych kupców ?

• 0

https://www.motorowy.com/blog/krzysztof-zbierski/co-jest-sprawnosc-silnika-spalinowego

wyciągnięte z powyższego:

Dla silników z zapłonem iskrowym wynosza maksymalnie około 0,36, zaś dla silników z zapłonem samoczynnym (Diesla) około 0,45, dla okrętowych wielkich mocy przekraczają nieco 0,50.

Edytowane przez bankroot
  • Like 1

• 0

Witajcie.

Mam gumiaka Suzumar 225 z rolowana podloga i chcialbym  dokukupic do niego jakas spaline.

Trafilem na promocje w norwegii i mam dylemat

W kolejnosci od najtanszego do wyboru mam

-Tohatsu 2.5

-Honda 2.3

-Suzuki 2.5

-Tohatsu 4

-Tohatsu 5

Roznica w cenie miedzy Tohatsu 2.5 a 5 jest niewielka i w przeliczeniu na polskie okolo 850zl

Zdrowy  rozsadek ,waga silnika i mozliwosci pontonu  sugeruja Suzuki.

Z drugiej strony kusi mnie ta wieksza Toska :D glownie ze wzgledu na niewielka roznice w cenie.

Jakie macie doswiadczenia z najmiejszymi czterosowami Tohatsu,Honda,Suzuki?