Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

5m, 800kg - zdecydowanie 80 w górę.

70km z litra to według mnie sporo. 

Yamaha 70 to prawie ten sam silnik co 50. Spodzina jest z rodziny 75-115 , dzięki temu można założyć większe śruby ale i tak dupy nie urywa bo moment obrotowy zostaje prawie taki sam jak w 50-60. 
Reasumując szału nie będzie, możesz być rozczarowany. 

Edytowane przez kotwitz

• 0

70km z litra to według mnie sporo. 

Yamaha 70 to prawie ten sam silnik co 50. Spodzina jest z rodziny 75-115 , dzięki temu można założyć większe śruby ale i tak dupy nie urywa bo moment obrotowy zostaje prawie taki sam jak w 50-60. 

Reasumując szału nie będzie, możesz być rozczarowany.

Przy czterech zaworach na cylinder 70KM z litra to jest standard.

Więcej zaworów robi dużą różnicę w momencie obrotowym, szczególnie w górnej połowie zakresu.

Więc te silnika są takie same - nie takie same jak 50/60 - różnice robi całkowicie inna głowica. Blok to nie wszystko.

Co do ostatniego (szału) zgoda, trochę za słabo jak na taką masę..

• 0

Zważone. Z pełnym bakiem prawie 700kg. Zostaje przy 70km yamachy mały zgrabny silniczek może prędkości światła nie osiągnę ale na yt widzę podobne łajby które z tym motorem wystarczająco śmigają na moje zapotrzebowanie. Do tego 70km dużo mniejsze spalanie z jednego litra niż 80km/100km z prawie dwóch l.

• 0

80 koni nie będziesz kręcił tak jak 70kucy. Czasami można się zdziwić że większa pojemność weźmie mniej oliwy niżeli połowę mniejszy silnik. Przerobiłem temat u siebie na małej łódce której do normalnego przemieszczania wystarczyłby 10-max 15koni. Mam obecnie 20KM Mercurego i żałuję że nie wziąłem nowej yamahy 25koni która waży mniej niż obecny. 10-15koni kręciłem często na maxa, a 20tkę wystarczy kręcić do połowy. Suma sumarum pali mi to z 15% mniej niż 15 konny motor, a różnica w pływaniu jest spora.

• Like 2

• 0

Normalnie umówiłem się na testowanie w trójmiescie. Bardziej przemawia do mnie 70 ze względu na wagę silnika. 119kg. 80-tka yamachy to ten sam silnik co 100km i wazy 166kg. Ze względów na łódeczkę która jest jako tako delikatna waga i zryw silnika ma wielkie znaczenie. Dlatego najlepszym kompromisem będzie F70 yamahy

• 0

Skubany nie chce się dać przekonać, ja myślę że 100 to minimum przy tej masie co powinno wisieć moim zdaniem 70 będzie się męczyć :)

Pogadaj z kotwitz lub psulek oni są bardzo dobrze zorientowani w temacie....

Może Mercury 80 rozkrecony do 115 by Ci załatwił sprawe:)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

@pieczyk111 ,

Moja łódka 5.2 na 2.3 waży lekko ponad 500, silnik 180, paliwo 60, Akumulatory i inny szpej 120kg.

Mamy więc prawie 900 kg, do tego 3 chłopa z klamotami na ryby i uwierz mi, że 100 koni ma już co robić.

Samemu, z ograniczonym do minimum balastem płynie 10-15 km/h szybciej, czuć wtedy że ma lekko.

Zmieniam teraz na 115, zobaczymy jaka różnica będzie.

Na twoim miejscu zawiesił bym silnik jak największy, na ile pozwoli łódka i budżet.

Spali mniej, mniej się męczy, daje więcej frajdy.

Ale przysłowie mówi: "róbta co chceta" :)

• 0

Tak jest, ja bym zrobił tak samo chociaż mając ta wiedzę popełniłem błąd i zmieniłem z 30 2t na 30 efi nowke mając niemalże w tych samych pieniądzach 50 - bardzo żałuję. Nie powiem żeby mi to nie pływalo ale z radości do góry nie skacze :/

Edytowane przez womaly23

• 0

Tak jest, ja bym zrobił tak samo chociaż mając ta wiedzę popełniłem błąd i zmieniłem z 30 2t na 30 efi nowke mając niemalże w tych samych pieniądzach 50 - bardzo żałuję. Nie powiem żeby mi to nie pływalo ale z radości do góry nie skacze :/

Nie płacz. Rumpel do tej 50 kosztował prawie 4000.

• 0

E tec, TLDI wyglądają fajnie, ale niestety - zaburtowe 4T ogarnie praktycznie każdy mechanik. 2T na wtrysku to już problem, trzeba szukać. Więc argument o niskich kosztach serwisowania upada, bo jak się doliczy transport i czas to nie jest super. Obecne 2T wcale nie są jakoś lżejsze od 4T. W starych gaźnikowych był przede wszystkim mniejszy blok, co bardzo wyraźnie przekładało się na różnicę w masie. Obecnie takowej brak lub jest pomijalna, a czasami 2T jest nawet cięższe. Jedyna zaleta jaka pozostała w stosunku do 4T to bardzo mocny dół, rzeczywiście lepiej się zbiera. Kultura pracy nowych 2T jest gorsza niż 4T, ale nie jest to różnica znacząca.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka