Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Problem może być jak padnie elektronika, ale mechanicznie to dużo samemu można ogarnąć. Ale wiadomo nowy to tylko serwis. Stare Etec ładnie chodzą i kilku znajomych co na nich pływa bardzo sobie chwalą. są lżejsze od tej samej klasy 4t i lepiej się zbierają. Spalanie praktycznie takie same. Niestety mało serwisu i trzeba wysyłać.

• 0

No niestety, ala wega eteców jest praktycznie taka sama jak 4t albo wyższa. Przykład pierwszy lepszy z brzegu - E-Tec 40 z trymem waży 113kg, z ręcznym 109. To mniej więcej tyle samo co wszystkie 40/50 dostępne na rynku a właściwie więcej niż większość z nich. 25/30hp - 70-80kg to jak u większości 4T. 75/90 -145KG to nie jest żadna lekkość. Wyżej już nie idę. Lekkośc to była w 2T na gażnimu, gdzie z małej pojemności była duża moc.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Yt. Od minuty 2:30 tytuł „boat test whittley cw1650 with yamaha f70 4 stroke” uważacie ze przy tej łajbie to silnik się meczy? Dla mnie to wystarczy. Tym bardziej ze ta łajba wazy sporo ponad tonę a moja 700kg

Na sporo ponad tonę to ona nie wygląda, masz gdzieś szczegółowe dane?

poszukałem, wersja CW 1650 fishing 525 kg wiec trochę słabo to wygląda...

Edytowane przez Robert Dorado

• 0

Potrzebuję  porady...

Orientuję się ktoś jaką minimalną prędkość na najniższych obrotach będzie miała Yamaha lub podobny silnik 5km 4-suw( flauta, lekki wiaterek) ?

ponton 330-360 +2os +szpej

łódka 4m +2os+szpej

I drugie pytanie,

Czy w praktyce różnica w prędkości między 5km a 2.5km będzie znacząca na zestawach jw.?

Potrzebuję mobilny silniczek jako wsparcia dla elektryka,powrót do bazy w razie pogorszenia pogody i do pyrkania między miejscówkami jak aku padnie.

Może 2.5km sprawdzi się lepiej (wygodniej) i tak nie mogę rzucać się w oczy,strefa ciszy :)

Dzięki za wszelkie sugestie

• 0

Potrzebuję  porady...

Orientuję się ktoś jaką minimalną prędkość na najniższych obrotach będzie miała Yamaha lub podobny silnik 5km 4-suw( flauta, lekki wiaterek) ?

ponton 330-360 +2os +szpej

łódka 4m +2os+szpej

I drugie pytanie,

Czy w praktyce różnica w prędkości między 5km a 2.5km będzie znacząca na zestawach jw.?

Potrzebuję mobilny silniczek jako wsparcia dla elektryka,powrót do bazy w razie pogorszenia pogody i do pyrkania między miejscówkami jak aku padnie.

Może 2.5km sprawdzi się lepiej (wygodniej) i tak nie mogę rzucać się w oczy,strefa ciszy :)

Dzięki za wszelkie sugestie

Ponton Kolibri KM 330 z Honda 2KM na spokojnej wodzie wyciągał mi 8km/h, teraz używam Mercury 3,3KM 2-suw i wyciąga 10km/h

• 0

Ponton Kolibri KM 330 z Honda 2KM na spokojnej wodzie wyciągał mi 8km/h, teraz używam Mercury 3,3KM 2-suw i wyciąga 10km/h

Yamaha 2KM. ponton 280. 1.5 osoby pod wiatr i prąd Odry na 3/4 gazu. https://www.instagram.com/p/BajekKzB8r3/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=jrmu1n2wy3cp

Dzięki.

Może Ktoś,coś jeszcze doradzi.

• 0

Jeśli to ma być silniczek zapasowy i tylko używany w przypadku jak Ci padnie aku to polecam Ci Yamahe 2KM 2-suw. Silniczek waży tylko 10kg, nie ma biegów (pali się go na biegu) zbiornika paliwa w kapeluszu wystarczy na 40 min pływania na max i do tego mieszkanka 1:100 więc nie kopci tak jak Mercury czy Tohatsu.

Obecnie egzemplarz z ostatnich lat produkcji (2003-2005) w dobrym stanie można kupić za 1200-1500zł i jest praktycznie bezawaryjny - wystarczy przegląd raz na 2-3 lata.

• 0

Czytałem, szukałem...do pontonu wszyscy polecają krótką stopę. Ale silnik który chcę kupić posiada długą. I tu pytanie, jak ponton będzie się zachowywał? Będzie jakaś różnica niż na stopie s? Czy tylko trzeba bardziej uważać na kamienie?

• 0

Znajomy pływa odblokowaną 9.9 na 15 w gumie 360. Ja swoją idę 30 on mnie robił jak chciał w 2 osoby. Nie mierzył ale na oko szedł 40. Wiec dlaczego ma zapomnieć o ślizgu?

A no i przywalił w kamień wyginajac ośkę. Teraz kombinuje pantograf płytę aby podnieść.

Jeżeli konto ma otwarte tu zapodał film

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2418806658345069&id=100006472751135

Edytowane przez Tresor

• 0

Obecnie w sprzedaży jest generacja F silniki są oznaczone np. F100FETL. Pierwsza literka po cyfrach pokazuje generacje to tak jak np. w BMW E36 czy E90

Jeśli silnik z 2016 tez ma F to jest identyczny.

Np. Ja kupiłem model F100AETL w 2005 co pokazuje ile wersji wyszło przez ostatnie 13 lat

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Ja właśnie pytam o różnice między generacjami, ostatnia a poprzednia. Najnowsza od poprzedniej napewno różni się pojemnością i waga. Najnowsza wazy ok 7kg mniej i ma pojemność 1,8. Czy to wszystko? Czy są jakieś znaczące różnice ? Zastanawiam się czy warto dopłacać te kilka tysięcy do nowszej?

• 0

Panowie, muszę wymienić silnik na mocniejszy bo moja yamaha 20 hp z 2016 nie daje rady z łodzią. Mam propozycję wymiany na yamkę 40 hp z 2010 z dopłatą z mojej strony 3000 zł. I tu pytanie, czy warto na starszą o 6 lat na gaźniku czy szukać czegoś nowego ale na wtrysku. Proszę o konkretne odpowiedzi bo sprawa dość pilna. Dodam, że jeżeli nowszy to 30 hp.

Dzięki z góry.

• 0

Nowy to wtryski, mogę wyrwać np 2015 30 hp z moja dopłatą, nie muszę szukać kupca na mój a mam wszystko od ręki ale to jednak wtrysk. Ten o którym pisałem, 40 hp jest w bardzo dobrej kondycji ale to już niemal 10 lat. Chodzi mi głównie o to czy lepiej brac wtrysk czy gaźnik i czy taki 2010 to nie za leciwy sprzet.