Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Faktycznie uprawnienia niewiele zmieniają, patrz liczba pijanych kierowców. Ale dziwi mnie ta niechęć do ich posiadania. Naklejki na silniki, kupowanie 13,5 KM itp. itd..A można poświęcić  kilka złociszy i trochę wolnego czasu (zresztą na przyjemne spędzenie czasu na wodzie), i uprawnienia są. 

• 0

Racja Panowie. Lepiej mieć patent niż nie mieć, zdecydowanie zwiększa to świadomość korzystania z łodzi wyposażonej w silnik. 

Na Pogorii 4, gdzie czasem pływam zastanawiam się czy gość przepływający na skuterze obok przystani (lub w miejscu gdzie ludzie wodują łodzie) z odkręconą manetka na full nie ma uprawnień czy jest po prostu ignorantem idiotą?!

• 0

Witam,

Jak szacujecie prędkość Riverfoxa 405 (150kg)  z mercury 4T 15km EFI, 1os. 90kg + 3os. 60kg ?

Zastanawiam się czy pójdzie w ślizgu z 3/4 osobami.

Kiedyś może się to uda -ale będziesz dłuuuugo czekał na ten ślizg..

A Ci z patentem i z 50km na pawęży wszystko znają i na bani nie śmigają??? To nie ten tok myślenia. Bądźmy poważni

Gdybyś zrobił patent dowiedziałbyś się o jednej bardzo ważnej rzeczy - złapanie sternika z jakąkolwiek obecnoścą alkoholu w organiźmie powoduje odebranie WSZYSTKICH uprawnień (w tym prawa jazdy na samochód, licencji pilota itp) - limit wynosi 0.0 a nie 0,2 - dlatego uważam, że posiadacza patentu nie spotkasz na bani (oczywiście zawsze znajdzie się wyjątek od reguły).

Kolejna sprawa - Ci z patentem wiedzą (a na pewno byli choć raz uświadamiani), którą stroną się wyprzedza, jak się mijać na wodzie, kto i kiedy ma pierszeństwo - jacht, prędkość itp. A "naklejowi 9.9KM" czyli bez patentu idą często na żywioł - leci na miejscówkę i ma wszystko w d.. -  tych się obawiam na wodzie..

Edytowane przez MarMilo
  • Like 1

• 0

Nie stracisz uprawnień na wszystko, tak samo jak Cię złapią osobowką na podwójnym gazie tracisz prawko na osobowe, a załóżmy na C Ci pozostaje . Tylko proszę nie pisz co mówią przepisy bo ja piszę o życiu:)

Schodzimy z tematu - chyba do pierwszej kontroli C Ci zostaje. Zabranie PJ to zakaz prowadzenia aut i motocykli. A co do zabrania wszystkiego sternikowi - takie są przepisy i jak trafisz na 'cierpliwego' kontrolującego to wrócisz na wiosłach oraz rowerem/pieszo.

• 0

Tzn , z tego co ja wiem możesz mieć do 0.2 promila bo taka poprzeczka a w zasadzie jej przekroczenie w PL uznawana jest za stan nietrzezwosci itd , policjant na wodzie nie może Ci zabrać prawa jazdy bo to wykracza po za jego uprawnienia i fakt ten można zgłosić do prokuratury - przekroczenie uprawnień, jedyne co może Ci zrobić to napisać wniosek do sądu o zabranie uprawnień, ale nie słyszałem o takim przypadku żeby jakikolwiek sąd klepnal taki wniosek , myślę że w szczególnych przypadkach gdzie doszło by do stałego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci czy innych szczególnych wypadków no wtedy może może kto wie . Grunt to dobre tłumaczenie, do tej pory pięknie tlumaczonko po kolizjach czy wypadkach brzmiało - w skutek silnych emocji powypadkowych itd napilem się kielicha bo w samochodzie miałem flakona no i tak wyszlo :) I kto komu udowodni co jak i kiedy :)

• 0

Pijany sternik POJAZDU MECHANICZNEGO traci uprawnienia na WSZYSTKIE ....z lokomotywami i helikopterami włącznie.

Osobną sprawą jest odpowiedzialność za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu osoby trzeciej, takim ,, przeklejonym" sprzętem, którego stan faktyczny nosi znamiona wymagalności uprawnień do kierowania.

Wszystko do czasu. Kłamstwo ma krótkie nogi.

• 0

Ale zna ktos przypadek żeby tak bylo ?

To jest taka zabawa w kota i myszkę.

Nie byłem świadkiem, ale w trakcie szkolenia na sternika w ubieglym (już) roku trener wspomniał o dwóch pilotach, którch spotkali się na Zegrzu pochwalić pięknymi jachtami i ostro zagazowali. Ktoś uprzejmy zadzwonił po policję i (wg relacji trenera) piloci na dwa lata przed emeryturą pożegnali się ze wszystkimi uprawnieniami na pływanie, jeżdżenie i latanie (a za tym poleciała emerytura itp). Nawet jeśli to była tylko część prawdy trafiła mi do przekonania i dlatego jestem za obowiązkowymi lejcami na spalinę dla każdego, kto dopina do łódki silnik i porusza się tym zestawem po wodzie.

Co do farta jak pisałeś wcześniej - za kółkiem samochodu też masz takie podejście ? Stąd niemalejąca plaga % za kierownicą :(

• 0

Moja opinia jest taka - każdy ma być trzeźwy bez żadnych widełek, to samo tyczy się pieszych przechodzących przez drogę he to ostatnie to moje życzenie:)

Jednak patrząc na to trochę logiczniej skoro prawojazdy czy uprawnienia pilota nie są potrzebne do zrobienia patentu sternika I na odwrót to z jakiej racji ktoś ma Ci to zabierać to jest bez sensu I zapewne w takich przypadkach mądry adwokat będzie w stanie wybronic delikwenta... Ten przepis jest chory bo w taki sposób moglibyśmy karać wszystkich za wszystko a ja jednak wolał bym żyć w wolnym kraju bez strachu oddychania ze względu na możliwość poniesienia konsekwencji.

• 0

Ale zna ktos przypadek żeby tak bylo ?

To jest taka zabawa w kota i myszkę.

Wpisz w gogole ,, Pijany sternik prawo jazdy "...

Osobiście znam przypadek podpitego wczasowicza z Łeby, co to chciał z żoną i dziećmi popływać po morzu piękną łodzią . Minęło kilka lat , ale jeszcze pamiętam ten płacz, a właściwie wycie z rozpaczy, jak go policjant uświadomił, że prawko też straci. Kotek był górą.

• 0

Witam kodeks karny jasno określa

kary za bycie pod wpływem alkoholu. Osoba kierująca środkami pływającymi bez napędu mechanicznego i osoby będące pod wpływem alkoholu na pokładzie mandat do 500 zł max.Dla osoby kierujące środkiem pływającym wyposażonym w napęd mechaniczny czyli łodzie motorowe ,skutery jachty motorowe itd tracą prawa jazdy co do mandatu to w zależności ile wydmuchamy od 0,2 do 0,5 mil/g to wykroczenie powyżej sąd rozstrzyga max grzywna 5000 zł wyłącznie z pozbawieniem wolności i to wszystko. To samo za brak środków ratunkowych do 20 do 500 zł mandat.

• 0

Witam.

Planuje zakup Wigry 355 z z prawie wszystkimi gadżetami. Aku do echo i silnika będzie z przodu. Posiadam silnik Mercury 9.9 EH 4t i zastanawiam się czy będzie on ok i czy będę na takim setupie pływał w ślizgu. Sam pewnie bez problemu ale ciekaw jestem jak we dwie osoby. Ja wazę 100 a kolego 80.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0
Witam kodeks karny jasno określa

kary za bycie pod wpływem alkoholu. Osoba kierująca środkami pływającymi bez napędu mechanicznego i osoby będące pod wpływem alkoholu na pokładzie mandat do 500 zł max.Dla osoby kierujące środkiem pływającym wyposażonym w napęd mechaniczny czyli łodzie motorowe ,skutery jachty motorowe itd tracą prawa jazdy co do mandatu to w zależności ile wydmuchamy od 0,2 do 0,5 mil/g to wykroczenie powyżej sąd rozstrzyga max grzywna 5000 zł wyłącznie z pozbawieniem wolności i to wszystko. To samo za brak środków ratunkowych do 20 do 500 zł mandat.

Witam.

jestem ciekaw co powiedział by każdy z nas gdyby doszło do wypadku na wodzie a prowadzący byłby pod wpływem czy dalej byłaby dyskusja czemu można czemu nie można. pójdę o krok dalej zadam pytanie co by się stało gdyby komuś z waszych bliskich taka pijana osoba wyrządziła na wodzie krzywdę czy dalej by się zastanawiali się czy wolno pić alkohol... ? Chcesz pić alkohol zostań w domu chcesz pływać bądź trzeźwy za wiele niewiadomych jest na wodzie żeby dopuszczać jakikolwiek prikaz pływanie pod wpływem...

Witam. Planuje zakup Wigry 355 z z prawie wszystkimi gadżetami. Aku do echo i silnika będzie z przodu. Posiadam silnik Mercury 9.9 EH 4t i zastanawiam się czy będzie on ok i czy będę na takim setupie pływał w ślizgu. Sam pewnie bez problemu ale ciekaw jestem jak we dwie osoby. Ja wazę 100 a kolego 80.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na YouTube piszą że 10 szka dla dwojga to za mało

Edytowane przez cabage

• 0

Ja zawsze na swoje pływadło zabieram piwo. Czynię tak od zawsze. Ryba lubi zapach dymu z fajek i oczywiście zapach piwka :) Tak twierdził mój starszy ś.p. Kolega. Palenia fajek zaprzestałem.  Nawet nie chowam piwka jak widzę policję. Tylko, że ja to piwo sączę kilka godzin po łyczku :) Po łowieniu oczywiście wracam do domu samochodem :)

• Like 1