Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

:) :) :)

Treść jest ważna, nie literówka :D

Nie obrażaj się :wub:

Głodnemu chleb na myśli czy co?? Ja miałem na myśli zwykle pedały jak od roweru. Jeżeli chcesz odbiegać od tematu to lepiej się nie wypowiadać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mam dylemat , który silnik wybrać  : Haswing Protruar 1.0 65 LBS 12 v ,  vs  Haibo M150 70 LBS . Haswing o stówkę droższy i wazy 7kg , Haibo waży 11,5 kg , oba  mają silnik bezszczotkowy .Czym spowodowana jest różnica w wadze i który lepiej będzie sie nadawał pod Lifpo4 .

• 0

Akumulatory to.tu nie ma nic do rzeczy. Przy tych silnikach sugerował bym.sie dlugoscia gwarancji i serwisem. Osiągi będę porownywalne

A ja sugerowałbym się jeszcze jakością wykonania. Na ostatniej Rybomanii w Warszawie obejrzałem dość dokładnie Haibo i niestety nie przekonał mnie delikatnością elementów odpowiadających za tilt silnika (cienki plasticzek). Cena była lepsza na Haibo, ale Haswing wygląda na bardziej pancerny.

• 0

Powoli przymierzam się do zakupu spaliny - będę celował w moc między 9,9 -20KM . I teraz pytanie (może głupie , ale...)  Jaka firma? Yamaha . Suzuki , Tohatsu  , czy jeszcze coś innego ? Stosunek cena /jakość/niezawaodność/ serwis. - tak , żeby Wilk był syty i Owca w ciąży ;) :).  Ot taki ranking - co lepiej.

• 0

Yamaha. Suzuki, Tohatsu, hmmm...?? Dziwne zestawienie, Ja mam 15km Suzuki i bardzo sobie chwalę, chciałęm od razu zapytać czemu takie zestawienie napisałeś, ale myślę sobie, że napiszę swój zestaw teraz, a nie po Twojej odpowiedzi, to będzie może bardziej wiarodajny, czemu akurat Y,S,T ? A czemu nie umieściłeś Hondy, Mercury ( nie miałem doczynienia z tymi silnikami mimo, że słysząłem, że są na topie? ?

• 0

Stosunek jakośc/cena sratatata, wybacz, ale nie wiem co odpisać, obstawiam, że bierzesz nówke, weź ten silnik gdzie masz bliżej, aby robić przeglądy( niektórzy twierdza, że lepiej zrobić serwis u Janusza, nizwydać 350zł/rok na  gwarancje), ale nie wierz im, teraz każdy silnik jest zajebisty, aby EFI.

Edytowane przez mickeN

• 0

O patencie nie mówimy. 

Czy ma znaczenie czy rumpel , czy manetka , czy demontuje częściej lub rzadziej , jaka łódź lub długość stopy ? Jeżeli ktoś po prostu pyta jakiej firmy kupić silnik ?

Jeżeli są to ważne informacje  :blink:  , to :

- rumpel ,  krótka  stopa , łódź  370 - 410cm (dno raczej ślizgowe)  zamontowany na stałe.

Edytowane przez binio1111

• 0

Gdyby miał być zdejmowany to lepiej lżejszy niż cięższy, a kilkanaście kg robi różnicę. Do tej długości łodzi raczej 15KM lub więcej. Szukaj wersji z rozrusznikiem elektrycznym i szarpanką równocześnie, ładowaniem i wspomaganym trymem. Prąd na łodzi się przyda, rozrusznik ułatwi a trym wspomagany pomoże podnosić kolumnę.

• Like 2

• 0

Wuran ma rację do długości około 4 m  masa łódki 300 kg to silnik minimum 15 KM i więcej . Co do wyposażenia silnika zależy od zasobności portfela kupującego . Mam nowego Mercurego 9,9 KM i kicha , przy łódce  390  cm długości ,  szerokość  łódki 180  cm  tylko prędkość spacerowa .

Mam obawy że w nurcie na Bugu 9,9 KM silnik nie dałby rady popychać łódkę  gdzie chce .

Paten każdy powinien mieć dla własnego bezpieczeństwa  , coraz więcej łódek na wodzie tłok , stres i możemy komuś krzywdę  zrobić z własnej niewiedzy . 

Jeśli chodzi o markę silnika to moim zdaniem każdy z wymienionych wytrzyma pływanie na ryby przez 10 lat  . Ja kupiłem Mercurego bo kosztował mnie 6,5 tyś nowy 9,9 KM  ale bez ładowania  wyznacznikiem dla mnie była cena .

• 0

Witam czy ktos orientuje się na temat jakie powinno być sprężanie przy nie wyeksploatowanym silniku Mercury?

Ogládałem  silnik Mercury 8km z wymienionym daźnikiem na 15 czy to ten sam silnik? Mianowicie miałem mercurego 9.9 wyglądał identycznie ale zastanawiam się ciągle czy one różnią się tylko gaźnikiem i da się podnieść moc z 8km na 15 poprzez wymianę gaźnika? Mowa o silniku 2t  staruszka z 98r. 

• 0

Tylko że można kupić dwusów 33kg 15HP, a w 4t to już minimum 45kg. Więc jest nad czym myśleć.

Ja mam nowego Mercury 9.9 EH ważącego 41 kg i nie ma jakoś problemu aby go z auta do łódki/pontonu przetransportować w rękach kilkanaście/kilkadziesiąt metrów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk