Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiśnia, jak liczba w twoim nicku to rok urodzenia, to się z robą zgodzę. W pewnym wieku zmienia się zdanie i dba o to co się ma, pogadamy za 20 lat. Być może od noszenia tych bardzo niewyważonych 41kg zrobisz to szybciej, czego oczywiście ci nie życzę. 

Edytowane przez psulek
  • Like 4

• 0

Wiśnia, jak liczba w twoim nicku to rok urodzenia, to się z robą zgodzę. W pewnym wieku zmienia się zdanie i dba o to co się ma, pogadamy za x lat. Być może od noszenia tych bardzo niewyważonych 41kg zrobisz to szybciej, czego oczywiście ci nie życzę.

Heheh chciałbym. Nie mówię ze niosę to na raz ale nie ma problemu raczej ale jeśli maga ma takie znaczenie to lepiej 2t.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Ja mam nowego Mercury 9.9 EH ważącego 41 kg i nie ma jakoś problemu aby go z auta do łódki/pontonu przetransportować w rękach kilkanaście/kilkadziesiąt metrów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spróbuj przejść z nim 50 metrów po śliskiej trawie lub po wiślanym faszynowym brzegu to zmienisz zdanie.

Albo założyć go z chwiejnego pomostu na łódkę na wodzie.

Zakładałem tak Yamahę 9,9  43 kg przez tydzień sam i da się , ale nie życzę tego nikomu.  

Chyba że na Pudziana trafiłem  ;) .

• 0

.. faktem jest ze z czasem waga silnika potrafi mieć znaczenie wręcz "strategiczne"  ;) .

Na wagę ma również ogromny wpływ osprzęt silnika - mam Tohatsu 30KM 4T -68kg i mam Suzuki 30KM 4T 110kg.(obydwa 3-cylindry).

Druga sprawa rok produkcji - często jest tak ze silniki młodsze są przy tej samej mocy lżejsze ze względu na "oszczędną"  budowę tych nowszych -np. zamiast 2 cylindrów jest jeden ale wyżyłowany do bólu -co moim zdaniem nie jest obojętne dla trwałości (jestem fanem starszych konstrukcji).....sporo do przemyślana ma potencjalny nabywca  :D

• 0

Wiele lat nosilem (nadal sie zdarza) Tohatsu 9.8 w czterosuwie. Samo noszenie moze i jest meczace, ale jak sie to robi z glowa to krzywda nam sie nie stanie. Ot cos ala trening ;) Problem jest gdy wkladamy ten silnik do malego bagaznika, a potem go wyciagamy. Tutaj nasze cialo przybiera dziwne pozycje i niestety nie zawsze one nam sluza. Dosc czesto zdarzalo mi sie takie same cwiczenia przechodzic z Yamaha 15 KM, ktora wazyla chyba dobre 50kg. Da rade? Da, ale za stary jestem na to :P

• 0

Witam. Jestem tutaj mowy jak i zielony w sprawach silników zaburtowych. Dzisiaj przyszedł mój zamówiony ponton 260 Kolibri i chciałbym kupić raczej nowy silnik taki żeby był cichy i zarazem ostrzedny, dodam że mogę tylko max montować 5konny silnik. Doradzcie proszę cos konkretnego. Patrzyłem na ALEGRO ale większości to ściema. Zgóry dziękuję

• 0

Witam. Jestem tutaj mowy jak i zielony w sprawach silników zaburtowych. Dzisiaj przyszedł mój zamówiony ponton 260 Kolibri i chciałbym kupić raczej nowy silnik taki żeby był cichy i zarazem ostrzedny, dodam że mogę tylko max montować 5konny silnik. Doradzcie proszę cos konkretnego. Patrzyłem na ALEGRO ale większości to ściema. Zgóry dziękuję

Yamaha, Tohatsu, Mercury, Suzuki, Honda. Każdy z wymienionych nowy będzie OK.

• 0

to fakt co pisałeś ale tam maksymalnie mogę 5km podpiąć, wydaje mi się ze 6 to już może być już za duży to tylko ponton 260 firmy kolibri

Oprócz ceny zakupu przyjżyj się ile kosztuje serwisowanie nowego silnika (ktoś niedawno płakał tutaj, że 400PLN na serwis go zabija). Miałem przez 40mH Suzuki i byłem bardzo zadowolony zarówno ze spalania jak i kosztów serwisu (chociaż przy cenach za serwisowanie samochodów serwisowanie spaliny to mniej niż jedno tankowanie :)).

• 0

to fakt co pisałeś ale tam maksymalnie mogę 5km podpiąć, wydaje mi się ze 6 to już może być już za duży to tylko ponton 260 firmy kolibri

Mam kolibri 280. Stoi na nim 5KM ja latam od roku na 8... :)

Ale 260 to pewnie bez kila i z miękką podłoga...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Tzn , z tego co ja wiem możesz mieć do 0.2 promila bo taka poprzeczka a w zasadzie jej przekroczenie w PL uznawana jest za stan nietrzezwosci itd , policjant na wodzie nie może Ci zabrać prawa jazdy bo to wykracza po za jego uprawnienia i fakt ten można zgłosić do prokuratury - przekroczenie uprawnień, jedyne co może Ci zrobić to napisać wniosek do sądu o zabranie uprawnień, ale nie słyszałem o takim przypadku żeby jakikolwiek sąd klepnal taki wniosek , myślę że w szczególnych przypadkach gdzie doszło by do stałego uszczerbku na zdrowiu lub śmierci czy innych szczególnych wypadków no wtedy może może kto wie . Grunt to dobre tłumaczenie, do tej pory pięknie tlumaczonko po kolizjach czy wypadkach brzmiało - w skutek silnych emocji powypadkowych itd napilem się kielicha bo w samochodzie miałem flakona no i tak wyszlo :) I kto komu udowodni co jak i kiedy :)

Good luck. Biorą Cię na badanie i z dużą dokładnością wiedzą kiedy było spożycie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

;_Panowie krótkie pytanie. Moja Y8 jest troszkę słaba do mojej łódki Silver 405 Co byście polecili Tohatsu 9,9 sport (możliwość podkręcenia do 15-20), Mercury F10 MH (też można podkręcić 15-20) czy może zostać przy Yamaha np F9.9 JMHS lub inna w k. stopie

Tyle że nie wiem czy Yamaha ma możliwość zwiększenia mocy (chodzi o tzw. nówka sztuka)

Kupił bym 9.9 bez opcji zwiększania mocy tyle że jednak wolał bym mieć troszkę zapasu (z góry uprzedzam komentarze w stylu "zrób patent sternika" - nie ma teraz czasu :-)  a sezon się zbliża )

Z góry dzięki za podpowiedzi.

PS

Dodam pływam zawsze sam, więc jak by jakiś  z w/w 9.9 był odpowiedni czekam na sugestie

Edytowane przez toms72

• 0

Sa nawet 250 z  kilem i alu podloga :)

@jasiek 135 ile wazysz?

Śiema. w tej chwili cos 95 kg ale na kwiecień to waga idzie na szczęście w dół. Niestety podłoga płaska twarda ale silnik już wczoraj zakupiłem Tohatsu 6 km. Chciałem używany kupić ale co do tej sprawy to nie mam szczęścia i zawsze kupię jakiś bubel.

• 0

Jasiek i w sumie słusznie perełki zdarzają się rzadko, w sieci to już szkoda mówić, (Viking z ostatnich postów sprzedam  "unikat") . Kilku kolegów kupiło fajne konie od znajomego z forum Tornado (ale długo go nie widziałem) mam od jego znajomych konia już 5 lat i I klasa. 

W sumie dobra decyzja wiesz co kupujesz.

• 0

Siema!

Planuję zakup nowego silnika do vikinga 390, co lepsze i dlaczego według was? Evinrude podobno szybciej wstaje i jest lżejszy pytanie jak z trwałością tej konstrukcji? Yamaha wydaje się pewniejszym wyborem.

Łódź ma ograniczenie do 18,5kw - czy 30 nie będzie problemem?

Evinrude 30km/25km 21500zł

Yahaha 30km + zegary i montaż gratis 22500zł

A może coś innego wartego uwagi? Koniecznie el. trym i manetka.

Do tego drobne pytanie o Echo, biorę pod uwagę Garmina 7sv - czy jest dla niego jakaś sensowna konkurencja? Można dostać w cenie około 2000zł na ebay.

Z góry dzięki za sensowne wypowiedzi!

Konrad

Edytowane przez KonradJ

• 0

Siema!

Planuję zakup nowego silnika do vikinga 390, co lepsze i dlaczego według was? Evinrude podobno szybciej wstaje i jest lżejszy pytanie jak z trwałością tej konstrukcji? Yamaha wydaje się pewniejszym wyborem.

Łódź ma ograniczenie do 18,5kw - czy 30 nie będzie problemem?

Evinrude 30km/25km 21500zł

Yahaha 30km + zegary i montaż gratis 22500zł

A może coś innego wartego uwagi? Koniecznie el. trym i manetka.

Do tego drobne pytanie o Echo, biorę pod uwagę Garmina 7sv - czy jest dla niego jakaś sensowna konkurencja? Można dostać w cenie około 2000zł na ebay.

Z góry dzięki za sensowne wypowiedzi!

Konrad

1) 18,8 kw to 25KM więc legalnie będzie z tym problem. Po drugie przy łódzi 390cm 25KM pozwoli jej fruwać.

2) Evin to dwusów ze wszystkimi przypadłościami

3) Evin jest szybszy na starcie (poszukaj porównania na YT), ale Yama mniej pali i będzie cichsza

Ja miałem przez ubiegły sezon nowe Suzuki 20KM i teraz szukam tylko dobrej oferty na nowy silnik tej firmy, bo podobało mi się spalanie, serwis. Dodatkowo oglądałem film porównujący cztery silniki 40KM i Suzi była w czołówce. Suzi robi najlżejsze silniki.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Nadchodzi sezon na pływanie i pojawiają się rozterki zakupowe. Mam sempera 440xt z dziobowcem, lifepo (60kg) na dziobie i czasem kolegą (pewnie 110-120kg z osprzętem).

Chcę dobrać mocny, pozwalający na szybkie wejście w ślizg nowy silnik - miałem 20KM suzuki - dawała radę, ale czas wejścia w ślizg był bardzo niezadowalający a osiągnięcie Vmax zajmowało 500-700m.

Moje wymagania to: power trym, rozrusznik, natychmiastowy ślizg i duże Vmax :). Przewiduję też pływanie w 3 osoby i silnk nie może klęknąć (czyli nadal szybko w  ślizg i niewielkie straty na Vmax).

Rozważam kilka opcji (homologacja sempera do 30KM, ale przy przewożeniu silnika z podparciem producent nie broni montażu cięższej jednostki):

1. 30KM (Suzuki mimo, że mi się podobało - spalanie, praca) jest niestety silnikiem 25KM rozdmuchanym przez soft w ECU do 30KM, Honda 30KM jest na gaźniku więc wogóle o nie nie myślę. Ciekawy jest Mercury, ale 30KM jest biedne - bez power trym, rozrusznika - ceny w okolicach 21k

2. 40KM Suzuki - fajny i jest mechanicznie bazą wyjściową do 60KM (też odbywa się to tylko przez wymianę sterownika silnika), może być z bajeranckim multirumplem, trimem etc, waga 100kg - cena 27k

3. Mercury F50 - ma wszystkie bajery, których potrzebuję, ale waży najwięcej (118kg) tyle, że jest przyszłościowy (zmiana łodzi nie spowoduje konieczności wymiany silnika) -cena 27,5k (czyli prawie to samo co Suzuki 40KM).

Co wybrać ? Używek nie chę ponieważ ich cena (nawet 5-8 letnich) jest niższa o 20-30% od ceny nowego z gwarancją.

Będę wdzięczny za pomysły.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Za 15K da radę kupić 50 hp dobry silnik ale...

...na twoim miejscu rozważał bym sprzedaż łódki i celował w coś około 5metrowego z Alu.

Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

Używki nie gryzą ;)

Też tak zrobiłem,Lowe FM165 z 50 Mercury, czekam waśnie na transport z Holandii

• Like 1