Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A wedlug mnie jest to tak ze silnik ma 351 i drugi tylko mercury zaniza pojemnosc co jest wygodne tez dla tochatsu, wyjasnie dlaczego silnik 9.9 kicker 15 20 i 25 maja taki same tloki z zaznaczeniem ze 25 to 3 cylindry ale dalej konkurencja dla 20 poniewaz maja tylko 5hp wiecej ale sa az 60 lb ciezsze a hamburgery nie sa glupie jezeli chodzi o lodki silniki i najrozniejsze tego typu zabawki wiec zeby to ladnie marketigowo wygladalo 20 ma 333cm3 a 25 juz 526cm3 mimo ze tloki sa takie same wiec wnioskujac 20 mercury ma 351cm3 nie 333 poniewaz: 351÷2= 175.5 cm3 ok

175.5x3= 526 czyli pojemnosc 3cyl 25hp

Mercuryemu na reke jest zanizyc 20 do 333cm3 poniewaz nie konkuruje z 25 a i nikt ich nie poda do sondu ze kogos oszukali co najwyzej ze sprzedali lepszy produkt jak obiecali a za to pozwy sie nie posypia

Takie numery w stanach stosuje sie nagminnie

To samo jest z linkami w polsce 115lb miezona na maszynie to 80lb w ameryce miezona na wezle

• Like 1

• 0

Trochę pomieszałeś, wysnuwasz za daleko idące wnioski i upraszczasz temat. Co z tego że tłoki tą takie same? Przecież jest jeszcze blok z cylindrami i  skok. Możesz mieć dwa takie same bloki i tłoki, a pojemności będą inne, bo inne korby. Przykład - Nissan QR20DE i QR25DE  - silniki mechanicznie różnią się tylko korbą. Unifikacja części dla zbliżonych serii jest po prostu wygodna dla producenta i serwisu, bo to zawsze mniej asortymentu w magazynie, mniej linii produkcyjnych itp. Te 20cm pojemności to taki pełzający downsizing. Silniki zaburtowe, szczególnie małe, to często leciwa myśl technologiczna - dwa zawory na gar, niska kompresja. Zmniejszyli nieco blok i cylindry (redukcja masy), zwiększyli aspirację i  poziom kompresji, będziesz pan zadowolony. Za kilka lat wejdzie nowość 16V SOHC i będzie 20hp z 290cm, chyba że elektryki będą pierwsze. ~ 70HP na litr jest obecnie granicą dla wolnossącego silnika.

Edytowane przez psulek

• 0

Ja mam mercurego 9.9 4t i ma pojemnosc 208cm ,15 i 20 jest na wtrysku i ma pojemnosc 333,a 25KM ma juz 524cm.Wystarczy zobaczyc na strone Mercurego.Na internecie widzialem nowe 9.9 jest na wtrysku i ma pojemnosc 333 tak jak 15 i 20.Chyba ze to blád zeby szybciej sprzedac...

• 0

Ja mam mercurego 9.9 4t i ma pojemnosc 208cm ,15 i 20 jest na wtrysku i ma pojemnosc 333,a 25KM ma juz 524cm.Wystarczy zobaczyc na strone Mercurego.Na internecie widzialem nowe 9.9 jest na wtrysku i ma pojemnosc 333 tak jak 15 i 20.Chyba ze to blád zeby szybciej sprzedac...

Nie, to są zablokowane jednostki. Tak jak pisał kolega powyżej, dla producenta to wygodne posiadać te same części to 3 różnych mocy.

• 0

Ciekawe z jakiej fabryki są Storm i Capral. To marki polskich importerów pewnie niedostępne w innych krajach.

Pewnie inna naklejka, a silniki te same co w reszcie świata. To samo mamy z Tohatsu, Merkury. Różnią się szczegółami dla tzw. "niepoznaki"

Zresztą się nie dziwię... Pracuje w branży gdzie zmiana obudowy AGD i naklejki, tworzy nową markę z 400 zł wyższą ceną. A to tylko AGD warte ponad tysiąc złotych.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

ta cena to jakiś FEJK :ph34r: :blink: :lol: :lol: :lol:

Jak juz to scam i niech bedzie ja nic nie ryzykuje nawet wlasnych pieniedzy wiec co mi zalezy, poza tym zdziwil bys sie ile kupilem rzeczy za 5 max 10% rynkowej ceny Edytowane przez sharkfishing

• 0

Hehe jasne że tak, mi takie ceny też pasują :)

W tym roku siadł mi tracker 175 2016 r z 60 Mercury efi 50 mth - tak na złotówki to jakieś niecałe 15 tys zł :) a dodam że gość kupował nowa sztukę w cabelas i ta zostawił w rozliczeniu :)

Edytowane przez womaly23

• 0

Witam, proszę o poradę. Chcę kupić silnik zaburtowy 20 km. Zadzwoniłem do sprzedawcy i poprosiłem o przesłanie zdjęcia z tabliczką znamionową. Właściciel powiedział, że silnik nie ma tabliczki znamionowej. Jak to mam rozumieć, że np. kradziony, czy jakiś przekręt? A może nie ma to żadnego znaczenia?

Dziękuję za rady