Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lapal powietrze bo ci podloga falowala. Nie miales pelnej sztywnej i jeszcze na bank nadmuchany ponton ze byl miekki ???? Jak duze fale to trzeba jednak uwazac na zęby zeby nie wypadly bo jest ostra jazda hehe i trzeba umiejętnie poprostu naplywac a nie z calym impetem walic w nie, bo mozna ladnie sie poobijac.Stwierdzam ze do mojego zastosowania czyli dotarcia do miejscowki na nie duzych zbiornikach lub plywanie po wisle w zupelnosci wystarcza ponton bez kila i co najwazniejsze bo tez są tacy co tak mowia bo listonosz powiedzial ???? to ponton bez kila szybciej wchodzi w slizg i nie potrzebuje duzej predkosci aby sie w nim utrzymac. Co jeszcze? a to ze od kilku lat plywam na tych z plaska podłogą, podloga oczywiscie przerabiana przezemnie i czegos takiego jak niestabilnosci,kawitacji, myszkowania i innych bzdetow co to mozna o nich wyczytac nie zauwazylem.

• 0

2hp sobie odpuścić, pływałem na km300pp.

Do trolla okej póki nie chcesz szybciej miejscówki zmienić. Myślę że przy 5hp w ślizg bym wskoczył, tylko że ja wagi piórkowej jestem. Hondę bf5 do 2,5tys już kupisz a całkiem fajnie te motorki chodzą. Na olx była też Yamaha 4hp nówka tylko kilku letnia za 3300, ze Szczecina jak dobrze pamiętam. Pontonem ciężko mi się trollingowalo na zaporówce. Częsta fala kręciła i robiła co chciała więc sprzedałem i kupiłem łódkę :D Teraz szukam coś koło 10hp do swojego solara ;)

• 0

Tohatsu - Trochę inne pojemności vs Suzuki - stąd też inne kilogramy.  Kolejna sprawa to z tego co mi wiadomo Tohatsu ma produkcję w Japonii a Suzuki - Chiny - Malezja czy coś takiego.

Edytowane przez cabage

• 0

Ktoś zna tego sprzedawcę z Gryfina? Ma sporo sprzętu ale jakoś nie ufam takim. Nie mam opcji na podjechanie.

https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-15-km-2-suw-stopa-s-CID767-IDDuVvE.html

Co prawda nie kupowaliśmy u niego silnika ale gość naprawiał nam zmieloną spodzinę w tohatsu 20 , wydaje się że jest w porządku zresztą zadzwoń pogadaj nas nie zostawił na lodzie i z tego co dopytywałem to sprawdza dokładnie te silniki przed sprzedażą i usuwa ewentualne usterki .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Przykleiłem sobie kila pod podłogę i jest lepiej. Może kupię sobie też nową sklejkę, żeby podłoga była w całości

Który kil wybrałeś?

post-65275-0-86314500-1581220606_thumb.jpgpost-65275-0-77780600-1581220657_thumb.jpg

Jest jeszcze taki krótki, zaokrąglony dł. ok 20cm, ale ten odpuszczam bo nawet kilka sztuk chyba nie wiele da.

Nad podłogą w jednym kawałku myślałem tuż po zakupie pontonu, wtedy temat umarł ale teraz na pewno się tym zajmę.

Edytowane przez drChlubicz