Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od lat startuje 20hp mercury na 20ah akumulatorze laduje i nic mu nie jest

I nie masz żadnych problemów? Pytam się bo mam zamiar dorzucić rozruch elektryczny z ładowaniem do Tohatsu 9,9 4T i manualu jest nasmarowane że do 9,9-20 km powinien być 40ah a zimnych klimatach aż 70ah. A mam wolne aku 18ah stąd ta zagwostka :blink:

• 0

Honda 50hp vs yamaha 50 hp RUMPEL

Różnica w cenie ok 6 tys warto dopłacać tyle do Yamahy ?

Znam podstawowe różnice wagi cylindrów itp. Zastanawiam się czy jest sens tyle płacić za yamahę, pływać chyba będą podobnie...?

Może uda się kupić Hondę na dobrych warunkach zaś nowe ceny Yamahy zwalają z nóg.

Podpowiedzcie proszę.

Edyta Rumpel

Edytowane przez Radbraw
  • Like 1

• 0

O proszę chyba zmienię front :)

Próbowałem znaleść sam rumpel do każdego z modeli 50 hp tzn Yamaha, Honda i teraz Merc by określić pozycję przełącznika trymu ale za cholerę nie mogę znaleźć dobrych zdjęć. Dość ważny dla mnie temat bo będę pływał po Bugu i łowił vertykalnie.

Edytowane przez Radbraw
  • Like 1

• 0

A myślałeś o Tohatsu ? Ma Big tillera większego od Hondy - jak dla mnie bardziej poręczny, produkcja made in Japan jak yamaha. Serwis możesz robić w dowolnym ASO marine.

Niby mniej cylindrów i ciut mniejsza pojemność jak u konkurencji,ale sam jestem w posiadaniu 50HP i jestem bardziej jak zadowolony. Mega ciche, wysoka kultura pracy, ekonomiczny. Jeśli to nie tajemnica w jakim pieniądzach lata taka Honda czy Yamaha ?

• 0

Tez bym bral 50 merc rumpel zajeb... duzo lepszy jak yama czy honda

Nie zgodzie się. Rumpel do Mercurego jest najdroższy, a oferuje to samo co np. z Hondy 60. A rumpel z H 60 pasuje do H 50.

Dodatkowo - Merc to zamknięty protokół sieciowania (SMARTCRAFT), gdzie wszyscy inni obsługują NMEA 2000. A ja lubię mieć obrotomierz i zegary na echu jak mam rumpel. I nie chcę za to płacić dodatkowo 2300.

I ostatecznie - Merc ma chyba najdroższe części eksploatacyjne ze wszystkich producentów.

@Radbraw - przerzuciłem kilka big tillerów od róznych marek i :

Honda - najlepiej wypada rumpel od 60, można montować go do 50. Przełącznik trymu na końcu rumpla, pod kciukiem na manetce. Honda ma najtańsze rumple i są one plug and play - od razu gotowe do montażu. Rumpel od 50 ma kijowo umieszczony przełącznik trymu i brak regulacji wolnych obrotów. 

Yamaha - podobnie jak Honda 60, ale cena wyższa, kupujesz rumpel + cięgna , ewentualnie przełącznik obrotów.  Wymagana rozbiórka przed montażem. Cenowo średnia półka.

Mercury - podobnie jak Honda 60, ale około 50% drożej, wliczając ekwiwalentne akcesoria. Upierdliwy montaż, wszystko przychodzi w kawałkach. najpierw trzeba rozebrać rumpel i zamontować cięgna i przełącznik obrotów (łącznie ze zmontowaniem wtyczki do niego!!!).

Jeżeli chciałbyś sam montować, to szukaj silnika na manetkę. W przypadku Merca ze standardowym rumplem przeróbka jest droższa i bardziej skomplikowana niż na manetkę. Wymaga rozbiórki i wymiany niektórych osłon oraz  mechanizmu przepustnicy. Schodzi z tym sporo czasu.

W stosunku cena/jakość/kultura pracy/wartość i szybkość odsprzedaży/dostępność części  najlepiej wypada Yamaha.

Jeżeli trafisz na promocję, to już wg. uznania.

EDYTA:

@cabage - jaka jest cena tego Tohatsu? Honda 50 wyczuwalnie wibruje przy wolnych, jak Tohatsu ma lepszą kulturę pracy i cenę, to może być warte uwagi. Nie chcę się sprzeczać, kto ma większego, ale to chyba wszystko jedna fabryka, a inne obudowy i lakiery.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

A myślałeś o Tohatsu ? Ma Big tillera większego od Hondy - jak dla mnie bardziej poręczny, produkcja made in Japan jak yamaha. Serwis możesz robić w dowolnym ASO marine.

Niby mniej cylindrów i ciut mniejsza pojemność jak u konkurencji,ale sam jestem w posiadaniu 50HP i jestem bardziej jak zadowolony. Mega ciche, wysoka kultura pracy, ekonomiczny. Jeśli to nie tajemnica w jakim pieniądzach lata taka Honda czy Yamaha ?

A jak sie sprawuje na wolniejszych obrotach? Edytowane przez Gregmegabass

• 0

Psulek najdrozsze sa w Polsce u mnie najtansze a rumpel moze najdrozszy w and europie wlasnie kupilem big tiller nowke z drugiej reki kompletny kit za cene ze az smieszna

Najdroższe i u was. Pooglądaj sobie ceny w sklepach ile kosztują kompletne rumple. Najdroższe są Mercury/Tohatsu/Suzuki. A że trafiła ci się okazja, to gratuluję. Ale to tylko wyjątek, potwierdzający regułę. Przecież nikt po zakupie silnika nie będzie czkał, aż trafi się okazja.

• Like 1

• 0

28 do 34 może uda się jeszcze urwać

• 0

A jak sie sprawuje na wolniejszych obrotach?

Używam go pod manetką, ale siedzę prawie na silniku. Na wbitym biegu nie czuć wibracji żadnych, bynajmniej nie zwróciłem uwagi ( może przez to że mam materace pod tyłkiem :) :).

Jak mieszkasz blisko Opola zapraszam do siebie.

• Like 1

• 0

Nie ukrywam że cena ma dla mnie dość istotne znaczenie. Nie mam żadnych zarzutów do Merkurego ale jeżeli Yamaha będzie w podobnych pieniądzach bądź tańsza no to wiadomo że wybór padnie na Yamahę. W razie W Yamahę łatwiej sprzedać jak mówił @psulek

• 0

Używam go pod manetką, ale siedzę prawie na silniku. Na wbitym biegu nie czuć wibracji żadnych, bynajmniej nie zwróciłem uwagi ( może przez to że mam materace pod tyłkiem :) :).

Jak mieszkasz blisko Opola zapraszam do siebie.

Dziekuje za zaproszenie ale nie mieszkam w Polsce wiec ciezko by bylo sie spotkac. Mysle o nowym 40-50hp i chodzi mi po glowie tohatsu , suzuki , yamaha ale ciezko sie zdecydowac . Masz moze wiedze na temat nowszych silnikow yamahy ?

• 0

@sharkfishing

Bruno, w PL kosztuje ~28500, ale rumpel jest standardowy a nie big tiller i to jest lekka porażka. Wygląda jak w 20HP i biegi przy czapce. Zamówienie wielofunkcyjnego u delara to spora kwota, przynajmniej tak było jeszcze w zeszłym roku. Silnik wychodził ponad 35.  Cywilizacja do nas jeszcze nie dotarła, albo coś się zmieniło w międzyczasie.

• 0

@sharkfishing

Bruno, w PL kosztuje ~28500, ale rumpel jest standardowy a nie big tiller i to jest lekka porażka. Wygląda jak w 20HP i biegi przy czapce. Zamówienie wielofunkcyjnego u delara to spora kwota, przynajmniej tak było jeszcze w zeszłym roku. Silnik wychodził ponad 35.  Cywilizacja do nas jeszcze nie dotarła, albo coś się zmieniło w międzyczasie.

Dokładnie , Muliti rumpel do Mercury 50 HP to coś koło 8 tyś zł - dla mnie to lekka przesada. Dla porównania Big Rumpel z Tohatsu to 4700 zł jak byś chciał kupić osobno lub dopłata 1300 zł przy zakupie w zestawie z nowym silnikiem ( zamieniają od tego roku Big rumpel  za zestaw manetki z zegarami po dopłacie 1300 zł).

Szkoda że "Tohatsu Japan" ma "inną" politykę niż Mercury czy Honda i nie prowadzą magazynu głównego w Europie z lepszą dostępnością towarów. Na domiar złego zamiast 50konnych silników to Polski importer zamówił 60-tki które są sporo droższe ( ta sama pojemność co 40 i 50HP ale dołożony zawór ssący i zmieniony moduł - pewnie coś tam jeszcze ale tak mocno się nie wczytywałem) i w połączeniu z tegoroczną podwyżką wszystkich silników + doliczenie opłaty za zamianę Big Rumpla za manetkę  to miodu cenowego nie będzie, ale i tak wciąż znośna cena powinna wyjść, na dniach ma być dostępny nowy cennik . Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie bo rozważałem zakup 60tki.

Jak się czegoś dowiem dam znać.