Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Psulek czyli porazka u mnie 50 na big tiller kosztuje 20k pln to chcac go sprowadzic legalnie i tak wyjdzie taniej jak w Polsce

Za te pieniadze to chyba z rope start na krotkiej stopie i chyba z 10hp mniej . Troche sie juz krece za nowym silnikiem i szczerze to twoje ceny odbiegaja od rzeczywistosci.

• 0

@cabage - a 60HP Tohatsu to nie były przypadkiem Hondy 3cyl 1l ?

Edyta: są dwie wersje

MFS60 866cm 9V (Tohatsu)

BFT60A 999cm 12V (Honda)

Od zeszłego roku Tohatsu trochę ograniczyło współpracę z Honda, głównie na silniki od 75-115 KM - ze względu na cenę.

Wszystkie silniki o oznaczeniu MFS od 2.5 KM do 115 KM to produkcja 100% Tohatsu ( Japan). 

• 0

Jak będziesz sciągał daj info może razem coś kupimy, jedna wysyłka itp

Zorientujcie się co do należności celno skarbowych po wyjściu UK z obszaru wspólnotowego EU...została podpisana umowa o obrocie towarami i ponoć jest sporo zmian...

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

• 0

Mysle o nowym silniku 40hp yamaha , mercury , suzuki . Z tego co czytam to podobno yamaha ma najgorsza kulture pracy z wymienionych . Czy sa tutaj uzytkownicy wyzej wymienionych silnikow . Mam na mysli najnowsze modele z rumplem. Dzieki

Yamaha 40 to 3 cylindry jak konkurencja ma 4 to wiadomo ze będzie lepiej. Chociaż yamaha pracuje równo i cicho a do tego spalanie jest na poziomie 13 l/ godzinę przy wot. Przy 4000 obr/ min to już 7,5l[emoji16][emoji6][emoji106].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy
  • Like 1

• 0

Mam od prawie 2 lat Honde 50HP z rumplem od 60HP, rumpel mega wygodny, dobre umiejscowienie przycisk trymu. Na rumplu dodatkowo przycisk do regulacji obrotów , super sprawa jak ktoś pływa w trollingu.

Cena samego rumpla dość wysoka (Mercury dużo droższy) montaż prosty z instrukcją jakieś 30min z ogarniętym mechanikiem.

• Like 1

• 0

Yamaha 40 to 3 cylindry jak konkurencja ma 4 to wiadomo ze będzie lepiej. Chociaż yamaha pracuje równo i cicho a do tego spalanie jest na poziomie 13 l/ godzinę przy wot. Przy 4000 obr/ min to już 7,5l[emoji16][emoji6][emoji106].

Czyli nie ma uciazliwych wibracji na rumplu ? Pytam bo duzo czasu skanuje bocznym sonarem i nie chce zeby mi cos telepalo jak jestem na wodzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mam od prawie 2 lat Honde 50HP z rumplem od 60HP, rumpel mega wygodny, dobre umiejscowienie przycisk trymu. Na rumplu dodatkowo przycisk do regulacji obrotów , super sprawa jak ktoś pływa w trollingu.

Cena samego rumpla dość wysoka (Mercury dużo droższy) montaż prosty z instrukcją jakieś 30min z ogarniętym mechanikiem.

Szczerze to nie zwracalem uwagi na honde bo u nas jest malo popularna ale popatrze . Dzieki

• 0

To teraz ja mam trudne pytanie.

Do końca stycznia muszę zdecydować, którą łódź wybrać. Wybór będzie między Alumacraft 165 a Finvalem 475 obie w wersji rumplowej. O ile, jeśli wybiorę Alumę to nie mam dylematu jaki wybrać silnik o tyle przy Finvalu zaczynają się schody i o to chciałbym zapytać.

Biorę pod uwagę tylko dwie marki a mianowicie Suzuki albo Yamaha. 

Na łodzi może być zamontowany silnik o mocy od 60 do 100 KM

W wersji, którą widziałem na żywo założony był motor Suzuki i lodka radziła sobie z nim bardzo przyzwoicie. Tzn przy maks obrotach prędkość to około 63-65 km/h i uważam, że w wersji rumplowej jest to i tak za dużo (sam nie wierzę co pisze)

Opcja 1

Załóżmy, że zostaję przy 70 KM

Do wyboru mam Suzuki z pojemnością 1,5 litra i wagą 159 kg i Yamahę z pojemnością 1 litr i wagą 119 kg a więc, jakby nie patrzeć 40 kg mniej na rufie. Ale też pewnie i przez mniejszą pojemność Yamahy mniejszy maks moment obrotowy

Opcja 2

Idę trochę mocniej tzn zakładam silniki 90 (Suzuki) lub 80-100 Yamaha - osiągi i masy będą podobne (różnica 3 kg na niekorzyść Yamahy-więc żadna). Yamaha większa pojemność.

No i nasuwają się pytania

W opcji 1 - czy mniejsza pojemność Yamahy dla opcji 1 będzie miała znaczący wpływ na żywotność silnika ?

W opcji 1 - czy większa waga Suzuki będzie miała znaczący wpływ na osiągi łodzi ?

W opcji 2. Czy 90-100 KM na rumplu to nie przegięcie ? Wiem, że 70 to już dużo ale tu dochodzi jeszcze 25 % mocy więcej. Jestem przekonany, że będzie to miało ogromny wpływ na osiągi łodzi. Silnik Suzuki 90 KM to to samo co 70 KM a skoro na 70 lodź już dobrze pływa to czy jest sens dodawać jeszcze 20 KM? Czy da się w ogóle pływać z prędkościami rzędu 70 km/h bez owiewek ?

Edytowane przez kruz

• 0

@Kruz Walicki pływał Skyllą 500 w rumplu z hydraulikiem na mercu 115 w dwie osoby łódka szła 70 km/h

To chyba dużo wyjaśnia.

Pływam skuterem po Bugu w ,,bezpiecznych miejscach,, 100 km/h w upalny dzień mega frajda ale oczy łzawią, okulary załatwiają sprawę.

Z ciekawości jaka jest waga wspomnianych przez Ciebie Łodzi ?

Edytowane przez Radbraw

• 0

Mysle o nowym silniku 40hp yamaha , mercury , suzuki . Z tego co czytam to podobno yamaha ma najgorsza kulture pracy z wymienionych . Czy sa tutaj uzytkownicy wyzej wymienionych silnikow . Mam na mysli najnowsze modele z rumplem. Dzieki

Używam 50 KM od Tohatsu - ten sam blok i ta sama cena co 40 KM. 3 cylindy - nic nie telepie, chodzi równiutko i cicho. Bardzo ekonomiczne , Tohatsu i Suzuki chyba najbardziej lekkie i ekonomiczne w całym zestawieniu. Mercurego bym chyba sobie darował bo ostatnio słyszy się o sporej ilości awarii.Toska przy około 3500 - 3700 obr/min spalanie około 7L/h, dokładnie nie mierzyłem ale więcej jak 8 L na 100% nie bierze ( z 3 osób na pokładzie). Niska masa bo 95 kg.

• Like 1

• 0

@Kruz Walicki pływał Skyllą 500 w rumplu z hydraulikiem na mercu 115 w dwie osoby łódka szła 70 km/h

To chyba dużo wyjaśnia.

Pływam skuterem po Bugu w ,,bezpiecznych miejscach,, 100 km/h w upalny dzień mega frajda ale oczy łzawią, okulary załatwiają sprawę.

Z ciekawości jaka jest waga wspomnianych przez Ciebie Łodzi ?

Tą Kamila łódź widziałem nawet na żywo.

Finval waży koło 470 kg a Aluma o całe 100 kg mniej mimo, że jest dłuższa o 26 cm - i tego się trochę boje.

Obie widziałem na żywo. Finval sprawia wrażenie znacznie solidniej wykonanego. Takie sowieckie "gniotsa nie łamiotsa"

Edytowane przez kruz