Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 4 lub 5 Jak wygląda precyzja GPS?

saw

Pytanie

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem, model elite 4 lub 5 z GPS lub bez. Nie znalazłem jednak informacji o precyzji modułu gps w tych modelach, jak to wygląda? Z jaką dokładnością napłynę na ustawiony wcześniej waypoint? Czy warto mieć GPS w tej klasy sprzęcie? Nie mam żadnego odniesienia, mam navi samochodowe i te w moim iphone 4s które działa dramatycznie, dokładność 10-20m to nie jest dobry wynik. 

Proszę o pomoc osoby które korzystały z w/w modeli.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja nie bardzo polecam GPS w sondzie w Polsce. Brak dokładnych map, a Navionic na Warmii czy Mazurach to pomyłka. Moje jezioro, gdy na nim pływam jest na mapie kilka kilometrów dalej.

Używam Elite 5 i dokładność wynosi w najlepszym przypadku 6-7 metrów, a bywa gorzej. Zdarza mi się, że używam i tak ręcznego GPS, gdzie mam dokładność 2-3 metry (dość wysoki model odbiornika). Przy manewrowaniu jest jeszcze gorzej, bo jak ominę miejscówkę, to potem dość długo gps "myśli" gdzie jestem i co robię.

Skandynawia i mapy  - tu jest ok.

Jak mam podsumować ten zeszły sezon użytkowania - wyrzuciłem kasę na GPS w sondzie. Dziś kupiłbym bez GPS.

• 0

Używając kilka lat gps-u w sondzie nie zamieniłym na zwykły sonar i reczniaka. Bardzo wygodne jest naplywanie na miejscowke patrząc tylko na jeden ekran. Dokładność faktycznie zależy od pogody. Jak burzowo i sporo chmur to gorzej, jak jest slonecznie to nie ma żadnego problemu i dokładność jest bardzo zadowalająca. Z reguły szacunkowych błąd pozycji nie przekracza 4-7 metrów co w zupełności wystarcza by napłynąc precyzyjnie. Coprawda echo to humminbird ale działa chyba tak samo jak lowrance. Ważny jest także soft. Zauważyłem, ze po zmianie są różnice, nie zawsze na korzyść.