Skocz do zawartości

Spinning Shimano Beastmaster DX 210 HP do 120g

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem DX 210 M na łódkę pod szczupaka to powiem tylko co do wykonania - brak zastrzeżeń co do przelotek i lakieru na nich.Blank szybki jak na BM , ale nie wiem jak inne długości, dosyć czuły i nie gnie się pod byle gumką.Korek słabej jakości mnóstwo szpachli.Uchwyt wygodny , pewnie trzyma, ale wolałbym tradycyjny DPS.Mimo wszystko za takie pieniądze (kupiłem za 290) super kij jak dla mnie.

Edytowane przez Szymon82

Połączeie blanku cx z rękojeścią bx.

Rękojęści w BX , CX i DX to inna bajka.Foregrip jest w DX ten sam co w CX a reszta to zupełnie inna konstrukcja i na moje oko jest lepsza/mocniejsza niż w CX . BX to inne uchwyty - VibraSpot.

Druga sprawa to blank , nie wiem czy tak samo ukręcony, ale z zewnątrz na DX nie widać już takiego jakby ''lukrowania'' jak w starszych seriach.

Edytowane przez Szymon82

@Jozi 

Daj znać jak sie sprawuje. Ja szukałem BX o tych samych parametrach ale bez powodzenia, wiec może DX by się nadawał :D

-Nie wiem kiedy go wypróbuję, ale mogę o nim powiedzieć tyle że w woblerach tak od 25g go uruchamia, realny ciężar obsługi do 80g, podobno nieźle u niego z czułością brań -info od sprzedawcy.Co najbardziej ciekawe kij od końca uchwytu do stopki kołowrotka ma 30cm, zbrojony w 9 przelotek 1-stopkowych, waży coś 146g jednym słowem to  co by mnie interesowało pod ciężką główkę 50g+ gumiaki 12-15cm.

Kijek póki co obmacany.Wrażenia jak na seryjny baardzo pozytywne.Mam mieszane uczucia co do jego ciężaru wyrzutowego.Po podpięciu certate 3500 wyważenie jest przyzwoite, niby mocy trochę ma bo po zawiązaniu 50g ołowiu z lunaticiem 12cm powinien spokojnie dawać radę z rzutem.Po porównaniu z mocą do 20lb CTS-a nie czułem w nim większej mocy.Dopiero testy rzutowe i próba na wodzie coś powie.Foregrip nakręcany, długość rękojeści przyzwoita, 9 przelotek fuji, startowa 25 LV.To tak trochę nie teges pod większy młynek.Na sucho kijek pokazuje przyzwoite progresywne ugięcie-powinien ładnie pracować pod rybą.

Dla tych co szukają kija pod główki tak od 20g+guma 10cm, warto rozważyć zakup.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Jozi jak ten kijek sprawuje się na mniejszych gumach 20-35g, chodzi mi o czucie, łowienie sandaczy??? Oglądałem na sucho ale to jeszcze za mało....jak z czuciem i zacinaniem?. Nie mogę namierzyć (pomacać) beastmastera 210 do 30 g. No ale na tym kijku gumy 35g chyba średnio się będzie podbijało (choć na pewno lepiej niż na dłuższym 2,4)

Na tym do 30 g gumy do 35 g ... jak dla mnie ten kijek zaczyna gadać od 10 g + 3'' kopyto do 30 g łcznej masy - idzie więcej , ale czy podbijanie ? Powiem szczerze, że nie sprawdziłem.35 g + guma jakoś ciężko mi sobie wyobrazić efektywne podbijanie tym kijem.

• 2 miesiące temu...

Wow  :)  Trafiłem na wątek przypadkiem, bo właśnie ten model idzie pod młotek, ale szacun że koledzy tym sandacze łapią  :)

Bardzo przyjemny, szczupakowy kij. Klasycznie szczupakowy.

Można swobodnie rzucać 25 gram plus guma 15-20 cm, na ile swobodnie daje się rzucać takim zestawem na zwykłym kołowrotku. Optimum pracy w zakresie 40-80 gram.

Bardzo przyjemnie pokazuje opad gumy 15 cm plus główka 10g, ale robi to w sposób "miękki"

Duże szczupaki, takie okołometrowe  patyk gną po samą rękojeść.

Trolling mocnymi wobkami, które intensywnie pracują (np Dorado Alaska) powoduje wygięcie kija do mniej więcej 3-4 przelotki.

Fajny patyl, ale żeby sandacze?  :P

Edytowane przez Dano-G

• 1 miesiąc temu...

Odświeżę temat.

Wprawdzie jeden kolega już coś o trollu tym kijem napomknął, ale może ktoś coś jeszcze doda.

Szukam czegoś stosunkowo taniego i pancernego. 

Docelowo - trolling woblerami 7-15 cm (ale bez jakiś przesadnych klepek, woblery chodzące max 7/8 metrów) + łowienie na duże obrotówki 5/6 + gumy 6 cali na główkach do 25 gram.

Czy ten Beastmaster 210 HP to dobry trop? W trollu nie będzie spadów?

Z góry dzięki za opinie.

Łukasz, nie ukrywam, liczyłem na Twój głos  ;)

Pytam o spady i odbijanie w trollu, bo trochę mnie to 120 g. wyrzutu przeraża. Ale jak mówisz, że nie spadają... wierzę na słowo :)

W sumie myślałem o tym 240 cm, że były bardziej pod trolla, ale tam albo wersja H do 50 g. - tutaj zakładam, że mógłby być za słaby do części przynęt, a potem od razu przeskok na cw. 150 g. - a to już chyba będzie sumówka? No i waga kija, 210 jest sporo lżejszy.

Wychodzi na to, że w kwietniu trzeba będzie zakupić 210 HP.