Skocz do zawartości

Spinning Shimano Beastmaster DX 210 HP do 120g

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę się wypowiedzieć o BX 2,4m H (do 50g). Fajny, szybki ale cholernie mięsisty kij. Górne 50g można śmiało przekroczyć, taki Shaker 6 cali na główce 35g lata jak z procy jak bym rzucał paprochem. W trollingu śmiało pociągnie CD MAGa 18cm i inne podobne wyrwirączki typu Perch 12 SDR, Dorado Invader 11cm itp. Nie ma w naszych wodach szczupaka, którego nie dałoby się wyjąć tą wędką. Porównywałem go z Beast Masterem 210 do 120g Andrzeja @godskiego, nie pamiętam jedynie z której serii. Z porównania wyszło, że zaufałbym bardziej swojemu BX-owi bo moc w obu bardzo zbliżona jeśli nie identyczna, przy czym mój miał ścianki tak grube, że w prześwit komar ch.ja by nie wcisnął, ten andrzejowy jakiś taki chudy i Team Dragonowaty był bod względem grubości ścianek :) Jedyny minus tego BX'a to uchwyt kołowrotka, przy czym jest to sprawa subiektywna bo mi nie odpowiada, innym natomiast bardzo pasuje.

EDIT: Swojego BX'a wyrwałem na allegro za niecałe 200 PLN, w stanie sklepowym, nawet korek nie był przybrudzony. Warto poszukać :)

Edytowane przez Pumba

Mogę się wypowiedzieć o BX 2,4m H (do 50g). Fajny, szybki ale cholernie mięsisty kij. Górne 50g można śmiało przekroczyć, taki Shaker 6 cali na główce 35g lata jak z procy jak bym rzucał paprochem. W trollingu śmiało pociągnie CD MAGa 18cm i inne podobne wyrwirączki typu Perch 12 SDR, Dorado Invader 11cm itp. Nie ma w naszych wodach szczupaka, którego nie dałoby się wyjąć tą wędką. Porównywałem go z Beast Masterem 210 do 120g Andrzeja @godskiego, nie pamiętam jedynie z której serii. Z porównania wyszło, że zaufałbym bardziej swojemu BX-owi bo moc w obu bardzo zbliżona jeśli nie identyczna, przy czym mój miał ścianki tak grube, że w prześwit komar ch.ja by nie wcisnął, ten andrzejowy jakiś taki chudy i Team Dragonowaty był bod względem grubości ścianek :) Jedyny minus tego BX'a to uchwyt kołowrotka, przy czym jest to sprawa subiektywna bo mi nie odpowiada, innym natomiast bardzo pasuje.

EDIT: Swojego BX'a wyrwałem na allegro za niecałe 200 PLN, w stanie sklepowym, nawet korek nie był przybrudzony. Warto poszukać :)

Już teraz o taką okazję trudno. Za dużo poszukujących. Kijki mocno rozreklamowane na przykład tutaj na forum.

Łukasz , ten mój to też BX. Dokładnie SBMBX21H. max c.w. to 120 g. , ale bliższy jest drugi opis na wędce , czyli "Best Performance 40-80 g. Faktycznie , wygląda delikatniej od innych BX-ów. Nawet wszystkie przelotki ma na pojedyńczych stopkach.

• 1 miesiąc temu...

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat z pytaniem: czy któryś z kolegów użytkuje Beastmastera DX 2,4 m H cw 20-50 gr? Szukam kija do średniego i cięższego spinningu klasycznego (nie stosuje trolla) jeziornego z łódki (kopyta 4,5,6 z główkami 7-15 g, obrotowki 5, większe wahadłówki i woblery 12-15 cm) pod kręcioł Stradic 4000 FG. Czy można przy tym modelu w praktyce liczyć na komfortowe łowienie przynętami o wadze 20-50 gr? Pzdr

Edytowane przez raven88

Proszę o komentarz kolegę Pumba: czy beastmasterem bx o cw 20-50g można komfortowo łowić tak dużymi przynętami (np kopyto nr 6 z główką 15g czyli waga całości ok. 45 gram). Mam namyśli nie tylko same rzuty, które już opisałeś, ale również prowadzenie przynęty (czy kij nie ugina się np do połowy długości itp.). Beastmastery BX są tak chwalone na forum, że będę na pewno rozważał zakup tego modelu. Problemem względem modelu DX jest jednak, to że BX nie można wypróbowa na sucho w żadnym sklepie w moim mieście:/ Z tego co się zorientowałem jedyna opcja zakupu to oferty na allegro, gdzie co jakiś czas pojawiają sie pojedyncze modele o różnych długościach i cw.

Proszę o komentarz kolegę Pumba: czy beastmasterem bx o cw 20-50g można komfortowo łowić tak dużymi przynętami (np kopyto nr 6 z główką 15g czyli waga całości ok. 45 gram). Mam namyśli nie tylko same rzuty, które już opisałeś, ale również prowadzenie przynęty (czy kij nie ugina się np do połowy długości itp.). Beastmastery BX są tak chwalone na forum, że będę na pewno rozważał zakup tego modelu. Problemem względem modelu DX jest jednak, to że BX nie można wypróbowa na sucho w żadnym sklepie w moim mieście:/ Z tego co się zorientowałem jedyna opcja zakupu to oferty na allegro, gdzie co jakiś czas pojawiają sie pojedyncze modele o różnych długościach i cw.

"kopyto nr 6 z główką 15g czyli waga całości ok. 45 gram" - wg mnie to przynęta średniej wielkości, do "tak dużej" jej daleko :) Łowiłem tym kijem znacznie ciężej - Shaker 6 z główką 35 g co sumarycznie daje jakieś 70 g, można było swobodnie podbijać, kij pracował tylko w części szczytowej, zostawało jeszcze duuuużo mocy na zacięcie ryby.

@Pumba dzięki za odp, a co do wielkości to napisałem "tak dużej" bo w moim łowieniu te 40-50 gramowe przynęty to już raczej maks :) Czy w swoim BX masz oryginalne przelotki, bo czytałem, że kilku kolegów je wymieniało? To znaczy, że fabryczne generalnie są wadliwe lub np. słabo nadają się do łowienia plecionką? I jeszcze jedno pytanie odnośnie uchwytu: Wiesz może czy w jakimś spinningu będącym aktualnie w sprzedaży występuje taki sam uchwyt? Fajnie byłoby zobaczyć to jednak na żywo przed zakupem.... Thx i pzdr

Miałem fabryczne, teraz mam Alconite. Tak jak napisał kolega powyżej, fabryczne są ok, można śmiało łowić plecionką,  wymiana na Fuji to tylko i wyłącznie kaprys :) Co do uchwytu - nie orientuję się, czy będziesz w stanie znaleźć taki sam w jakiejś innej wędce. Dla mnie był on maksymalnie niewygodny, stąd między innymi przeróbka kija.

@Pumba jeszcze jedno pytanie, żeby wyczerpać temat :) Czy to, że BX 240 H łatwo obsługuje średnio-ciężkie i ciężkie przynęty powoduje jednocześnie, że bardzo słabo czuć na nim przynęty z dolnego zakresu cw, np. kopyto 4 + jig 7 gram czyli około 21 gram całość? Dzięki z góry za wyrozumiałość  ;)  Pzdr

@Pumba jeszcze jedno pytanie, żeby wyczerpać temat :) Czy to, że BX 240 H łatwo obsługuje średnio-ciężkie i ciężkie przynęty powoduje jednocześnie, że bardzo słabo czuć na nim przynęty z dolnego zakresu cw, np. kopyto 4 + jig 7 gram czyli około 21 gram całość? Dzięki z góry za wyrozumiałość  ;)  Pzdr

Ciężko mi powiedzieć, najlżejsza przynęta jaka na nim wisiała to guma 15 cm z główką 10 g, taki wabik czuć było bardzo dobrze. Co do czułości jeszcze - jesienią łowiłem tym Beast Masterem w łowisku o głębokości około 4 metrów, gdzie od drugiego metra aż do dna było gęsto od białorybu. Puszczając gumę w opad czułem, jak plecionka skacze po rybach. Śmiem zatem twierdzić, że z czułością nie jest najgorzej.

Udało mi się dzisiaj spróbować na sucho zarówno Beastmastera BX jak i DX. Z modelu DX był to 2,4m H cw 20-50 g, a z modelu BX udało się trafić jakąś wyleżałą sztukę z "zaplecza" o cw 10-30 g. DX przeważa w mojej ocenie jakością przelotek i  ogólną jakością wykonania, przy czym blank BX już przy niższym przecież cw jest odczuwalnie grubszy i sprawia wrażenie "pewniejszego". Wrażenia z uchwytu vibra spot w BX-ie pozytywne (dość cienki, ale wydaje się wygodny) dlatego tak jak pisał kolega Pumba każdy sam musi ocenić, czy mu odpowiada. Jeżeli do maja trafi mi się okazja zakupu BX-a 2,4 H 20-50 g w dobrej cenie to raczej się na niego zdecyduję. Pzdr

Panowie proszę jeszcze o jakieś sprawdzone alternatywy w temacie klasycznego spinningu (nie stosuje trola) o dł. 2,4 m i cw. od ok. 18-20 g do ok. 50-60 g. Docelowe przynęty to jak już pisałem kopyta 4,5,6 z główkami 7-15 g, wahadłówki 25-45 g, obrotówki 5, woblery 12-15cm. Kij raczej sztywniejszy, dający komfort prowadzenia średnich i większych przynęt + akcja średnia lub paraboliczna. Budżet do 400 zł. Pzdr

Edytowane przez raven88

• 11 miesięcy temu...

Już teraz o taką okazję trudno. Za dużo poszukujących. Kijki mocno rozreklamowane na przykład tutaj na forum.

Łukasz , ten mój to też BX. Dokładnie SBMBX21H. max c.w. to 120 g. , ale bliższy jest drugi opis na wędce , czyli "Best Performance 40-80 g. Faktycznie , wygląda delikatniej od innych BX-ów. Nawet wszystkie przelotki ma na pojedyńczych stopkach.

Własnie jestem posiadaczem obu wymienionych kijków. Bx 2.40 H kupiony za niemałe w sumie pieniądze nie dawno, ale chciałem go mieć. Kij jeszcze nie wypróbowany nad wodą, na sucho czuć moc, akcję określiłbym na srednią progresywną, na pewno nie fast. Drugi kijek bx 2.10 H, dokładnie ten egzemplarz kolegi Andrzeja Goodskiego, ale kupiony już  w Szczecinie od kolegi Maćka. Tez niewypróbowany nad wodą. Widać jednak, że to zupełnie inny kij. Mimo,że jest krótszy to średnica blanku jest taka sama co w 2.40 H lecz scianki blanku rzeczywiście cieńsze. Ale chyba dzięki temu akcja tego kija mocno podchodzi pod fast. U mnie będzie łowił na miękko. Bx 2.40 blachy i duże woblery. 

• 2 miesiące temu...