Skocz do zawartości

Wędka na Norwegię/Szwecję

Luke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak co roku końcem wrześnie planuje wypad na norweskie wody śródlądowe. Potrzebuje rady co do dobrego kija spinningowego do łowienia z łodzi (max 8' najchętniej 7') który komfortowo obsłuży duże gumy (10-16cm) na główkach 20-35gram. Kij/blank musi być dwuczęściowy. Ostatnim razem łowiłem swoim wysłużonym Savagearem Bushwhacker 2,13 15-42gr i niestety kijek przy tego typu przynętach już nie dawał rady (szczególnie przy rzucie był dyskomfort i ciągła myśl że wędka pęknie). Dodatkowo łowiłem na zbyt cienką plecionkę co jeszcze potęgowało uczucie niepewności :P Nie chciał bym się zrujnować finansowo dlatego powiedzmy maksymalny budżet to 700-800zł. Wszelka pomoc mile widziana!

Dla mnie, jeżeli chodzi o MHF2 to rzuty Sliderem 10S (50g) to już granica. Gumy 15cm (25-30g) + główka 10-15g ładnie z niego śmigają... większych nie sprawdzałem, ale uważam, że 60g (guma 15cm + główka ok. 30g) to będzie za dużo i komfortu rzucania/łowienia brak. No i do agresywnniejszego jerkowania np. Sliderem 10 się nie nadaje... Moim zdaniem powinieneś raczej celować w HF(2).

• Like 1

Dzięki. Faktycznie lepiej mieć trochę zapasu.

Myślałem jeszcze o wędkach Xzoga. Podobno petarda na cięższe łowienie i większe rybki. Może ktoś używa i mógł by coś polecić? Akurat do Rzeszowa mam niedaleko więc odwiedził bym BRC.

Polecam MA-S 85MH2. W Finlandii był moim podstawowym jeziorowym kijem. Obsłuży większość przynęt przy łowieniu z ręki i bez problemu trolling.

Z tego co się orientuję: JA-S to wersja budżetowa, przelotki typu Korea Sic, rękojeść dzielona w piance, często kolorowej. Wyważenie na końcu +-30g regulowane.

Wersja MA-S, troszkę bardziej wypasiona, przelotki Fuji Alconite, rękojeść dzielona z korka aglomerowanego, też doważenie +-30g.

Sam mam MA-S85mh2 do 60g i to super uniwersalny kij na szwedzkie łowiska. I wcale nie jest za długi na Skandynawie gdzie często trzeba manewrować blachą czy dużą, lekką gumą, wśród zielska.

Ale chyba najlepiej zadzwonić do BRC i zapytać bo tam mi właśnie doradzili ten kij na Szwecje.

Edytowane przez bardziu

http://allegro.pl/wedka-shimano-beastmaster-cx-210hp-120g-bydgoszcz-i4251374951.html

Proponuję Ci ten kijek-ciężar jaki ma obsługiwać 40-80g.Po obmacaniu przynęty na które chcesz łowić obsłuży spokojnie.

Na papierze wygląda na zbudowaną z papieru. 2,10 m do 120 gram waży tylko 119 gram. Zakładam, że przelotki to nie Fuji SIC.

Fakt. To już lepiej. Skąd ja wziałem te 119 gramów? Już wiem. Nawet 116 podają. Tutaj : http://allegro.pl/shimano-beastmaster-cx-spinning-210-h-plus-wwa-i4276365495.html

Ale jak na kijek teoretycznie do 120 gram to i tak mikro.

Józek , przynęta 30 gram go naładuje? Przy 70 gr. nie pęknie i jest komfort? I czy to jest moderate albo moderate fast? Nie chcę żadnych fastów czy X-Fastów na szczupłego. Według mnie to nieporozumienie.

Tym bardziej przy plecionce.

Wyżej spinnem nie zamierzam rzucać.

Edytowane przez godski

Czy przy 70g nie pęknie nie wiem, opisany 40-80g, tak na sucho powinien 50g+guma 15cm dać radę a to mnie interesuje.Gość ze sklepu mówił, że spokojnie 70g woblery słał, więc chyba da radę.Stwierdził że już od 20g się ładuje i ma płynne ugięcie.Akcję ma raczej pod fast, ale istotna jest praca pod rybą a nie jego akcja.

Przeprowadziłem wczoraj krótki test beastmastera.Kijek 2,13m.Opisany  jako max. ciężar wyrzutu 120g, drugi opis zakres pracy przyęt 40-80g.Kijek uzbrojony  w 9 przelotek jednostopkowych, poczynając od startowej 25LV. Podpięty kręcioł to granatowa certate 3500.Z racji ciężkich przynęt leci z tego przyzwoicie.

Rozpocząłem testy od główki 50g+gumiak 12cm.Przy takim ciężarze należy wykonywać płynne ruchy podczas ładowania kija i rzutu aby mu krzywdy nie uczynić.Węgiel XT60 biofibre zastosowany w rym kiju(tak piszą) należy do dość szybkich.Kij bez problemu zbiera z dna te 50g z gumą.Następnie przeszedłem na 30-35g z gumą, tu jest już spokojny komfort ładowania kijabez obawy o szczytówkę.Nie miałem mniejszych główek jak 30-ka ale 20g z dużą gumą spokojnie będzie go ładować.

Wnioski:

kijek może służyć jako tańsza opcja kija do koguta 30-40g, główki 20-50g + guma.

Jak widać z fotki ma krótki dolnik, z opisu wynika że przelotki fuji, więc spoko można inwestować te 300-350zł.

Szkoda, że żadna rybka nie chciała się uwiesić by sprawadzić jego ugięcie i pracę, no cóż trzeba improwizować...

post-45918-0-55004900-1402026110_thumb.jpg

post-45918-0-46385200-1402026118_thumb.jpg

post-45918-0-77924200-1402026123_thumb.jpg

post-45918-0-79789600-1402026129_thumb.jpg

post-45918-0-54943400-1402026133_thumb.jpg

post-45918-0-13381800-1402026138_thumb.jpg