WhiteWillow Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 W niedługim czasie będzie odsłona moich "BEASTMASTERÓW" seria Special Edition hand made by ...nieosiãgalna na rynku :) Szczegóły wkrótce...Ja też mam, za 2 tygodnie powinien sporo popracować Masz z pierwszej serii czy AX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Podnoszę temat.Mam zaproszenie do Norwegii. Samolot. Czy wieloskłady travel są coś warte? Jeżeli tak, to jaki c.w. Mam na oku Cormorana 2,4/50-180g. Podobno są kłopoty z przewożeniem "normalnych" wędzisk. Nigdy nie byłem w Norwegii. Połowy będą odbywały się z łodzi, pontonu, brzegu. W zależności od pogody. Osoba zapraszająca łowi na kije od szczoty.Jak mu pokazałem swojego Cormorana 100-180g, to uśmiechnął się z politowaniem. To na pstrągi, orzekł, jest dobre. Wiem, że użyczy mi swojego sprzętu, ale chciałbym mieć coś swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) przeczytaj np http://jerkbait.pl/topic/22491-w%C4%99dkarz-w-samolocie-po%C5%82%C4%85czone-tematy/page-6możesz np. wejść na stronę przewoźnika (linii lotniczych) i doczytać warunki, np w Wizzair spokojnie jako bagaż nadasz coś co ma160 cm długości, czyli prawie każde wędka w dwuskładzie wejdzie jako zwykły bagaż. Brałem materiałowy duży 3 komorowy pokrowiec, w środku wędki, kołowrotki i przynęty, do tego trochę ubrań aby było miękkie i taka torba ważyła 30 kg i szła jako bagaż w normalnej opłacie i nie jako sportowy w regulaminie Wizzair jest tak "Drzwi luku bagażowego umożliwiają przyjęcie bagażu o następujących wymiarach maksymalnych:Szerokość: 1,499 mWysokość: 1,194 mDługość: 1,715 m" W Ryanair masz tak jak na tej stronie podanehttps://www.esky.pl/porady-dla-podroznych/loty/bagaz/ryanair i na tej stronie, zmieniając linie lotnicze sprawdzisz wymiar bagażu rejestrowanego, tam gdzie podana jest tylko jedna wielkość czyli 158 cm oznaczam że jest to suma wszystkich wymiarów bagażu co do wędki to taki Cormoran tez się przyda, zapytaj na jakich głębokościach będziecie łowić, bo jak na 300 metrach to przydałoby się coś cięższego, takie do 200g to do 100 metrów bym używał, do tego jak z brzegu to dłuższe lepsze, choć ja osobiście wolę krótsze, ale to już kwestia wygody i upodobań. Edytowane 7 Lipca 2016 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Serdeczne dzięki.Nie sądzę żeby było łowione głębiej niż 30-50m. Ale dowiem się więcej.Rozświetliłeś mi sprawę bagażu. Mam kilka dużych, pakownych pokrowców na wędziska. Może służyć taki za walizkę. Tym bardziej, że jadę z żoną i są wykupione dwa bagaże.W tym roku to ma być taki rekonesans. W przyszłym planujemy z żoną zakup kampera, to problemy bagażowe znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Specjalista w dziedzinie sprzetu nie jestem ale lowie praktycznie na co dzien w Szwecji wiec znam dobrze tutejsze warunki. Jezeli chodzi o seryjne kije, to głownie na szczupaki poleciłbym Ci STC PS70MHF, tylko on jest w jednoskladzie, natomiast w dwuskladzie to PS66MHF2, aczkolwiek dziwne ze bushwalker do 42g nie dawał rady bo używam takiego do 35g i przy górnym cw jest jeszcze zapas... Edytowane 8 Lipca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 @PatLove masz na myśli Bushwhacker XLNT 213 cm 10-30 gr? bo modelu z cw 35 gr nie kojarzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Sorry, ja mam MPP 198 do 35g, a wiec model niżej niż bushwhacker i tu przy górnym cw jest jeszcze zapas.Co do STC, ktore Ci poleciłem, to one maja zdecydowanie większy zapas mocy niż SG i wg taki kij opisany przez producenta jako do 21g na szwedzkiego szczupaka w zupelnosci wystarcza ale sam musiałbyś ocenić czy Tobie podpasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Serdeczne dzięki.Nie sądzę żeby było łowione głębiej niż 30-50m. Ale dowiem się więcej.Rozświetliłeś mi sprawę bagażu. Mam kilka dużych, pakownych pokrowców na wędziska. Może służyć taki za walizkę. Tym bardziej, że jadę z żoną i są wykupione dwa bagaże.W tym roku to ma być taki rekonesans. W przyszłym planujemy z żoną zakup kampera, to problemy bagażowe znikną. Wędki proponowałbym przewozić w tubie bo na lotniskach czasem rzucają bagażami ( z samolotu na wózek) a tego wędki w pokrowcach mogą nie wytrzymać. Moich wędek (w tubie) nie uszkodzili ale słoiczek z kawą nie wytrzymał...Ewentualnie wędki w pokrowcach zawinąć w piankowe otuliny do rur. Edytowane 9 Lipca 2016 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Wędki proponowałbym przewozić w tubie bo na lotniskach czasem rzucają bagażami ( z samolotu na wózek) a tego wędki w pokrowcach mogą nie wytrzymać. Moich wędek (w tubie) nie uszkodzili ale słoiczek z kawą nie wytrzymał...Ewentualnie wędki w pokrowcach zawinąć w piankowe otuliny do rur.Właśnie zrobię sobie tubę z rury PCV. Najważniejsze, że nie będę musiał kupować czteroskładów, jeżeli mam w tej chwili wybór wędzisk jak w sklepie wędkarskim W rurę fi 110 załaduję bez problemu do 5 wędzisk. Czyli full wypas Edytowane 9 Lipca 2016 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Zależy jak duże będa mieć pierwsze przelotki od kołowrotka i czy rura bedziemieć miękką wyściólkę czy nie ale tyle powinno się zmieścić. Ja zamawiałem tubę na allegro (wykonaną z PCV, z wyścióką w środku i obszytą z zewnątrz materiałem, z zamknięciami na suwaki - 2 tuby złaczone w jeden zestaw). W każdą z części wkładałem 4 wędki oczywiście bez kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Bazooka przy średnicy 15 cm mieści bezpiecznie do 5 szt wędek spinningowych (muchowych wejdzie więcej, z tym, że w muchowych bardzo popularne są czteroskładowe) https://www.raven-fishing.pl/x2-tuba-bazooka-teleskopowa-220-11015cm/pl/product/5637/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Zaraz, zaraz 30_50m glebokosci. Bedziesz lowil szczupaki na jeziorach czy fiord? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Jeśli fiord (a tak to wygląda), to może go zadziwić te 30-50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 100-180 kormoran mial zadziwic goscia wiec zakladam, ze fiord. Z drugiej strony to pytanie o ktory fiord chodzi. W poludniowej czesci taki kij powinien byc ok, ale polnoc to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Miejscowość gdzie mieszka kolega to Forresfjorden. Mieszka tam już pewnie z 15-20 lat. Ma dużą łódź kabinową na morze, ponton na jeziora.Niech mi weźmie taka ryba, która połamie mój ten delikatny kijek 100-180g , mam w zapasie jeszcze taki do 300g , tylko krótki-2,40.Bardzo dziękuję wszystkim, a szczególnie Wuranowi. Dzięki jego podpowiedzi nie muszę wydawać kasy na wieloskłady-travel, o których praktycznie nic nie wiem, bo nawet w ręku takiego nie miałem. A już o mało nie zamówiłem.Właśnie w tym momencie dostałem wiadomość, że w środę kolega będzie u mnie, to zamęczę Go pytaniami i podzielę się z Wami tym co usłyszę. Edytowane 11 Lipca 2016 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Okazuje się, że kolega ma sprzętu(wędzisk) do oporu. Mam zabrać tylko swoje ulubione przynęty spinningowe oraz z 10 pilkerów od 60 do 100g, kołowrotki z plecionką.A ja już zrobiłem sobie elegancką tubę....... Może jeszcze ją wykorzystam w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi