Skocz do zawartości

kołowrotek do 500 zł

pablo40404

Rekomendowane odpowiedzi

TD FiZ mialy/maja sporo denerwujacych niedorobek, ale i tak nie byly najgorsze. Wielu kolegow jednak klelo chociazby przez szumiace czy blokujace sie rolki. Pomijam kiepskie lozyska, po prostu zdarzaly sie egzemplarze, w ktorych nie mozna bylo odkrecic sruby mocujacej rolke, zdaje sie gwint wykonany byl nieosiowo.

To sa rzeczy czesto drobne, wystepujace przypadkowo, ale nie jednostkowo. Mankamenty zabierajace radosc z lowienia, powodujace brak zaufania do sprzetu, dajace o sobie znac w najgorszych momentach.

Pamietam wyprawe na lod z nowozakupionym kolowrotkiem Mikado. Kosztowal okolo 60 zl, sprzedawca zachwalal, krecil rzeczywiscie swietnie. Ale nie na lodzie. Okazalo sie, ze z powodu przypadku badz oszczednosci, uzyty w fabryce smar nie nadawal sie do niskich temperatur. Podlodowy kolowrotek zamarzl przy -5 ????

Edytowane przez coloumb

TD FiZ mialy/maja sporo denerwujacych niedorobek, ale i tak nie byly najgorsze. Wielu kolegow jednak klelo chociazby przez szumiace czy blokujace sie rolki. Pomijam kiepskie lozyska, po prostu zdarzaly sie egzemplarze, w ktorych nie mozna bylo odkrecic sruby mocujacej rolke, zdaje sie gwint wykonany byl nieosiowo.

To sa rzeczy czesto drobne, wystepujace przypadkowo, ale nie jednostkowo. Mankamenty zabierajace radosc z lowienia, powodujace brak zaufania do sprzetu, dajace o sobie znac w najgorszych momentach.

Pamietam wyprawe na lod z nowozakupionym kolowrotkiem Mikado. Kosztowal okolo 60 zl, sprzedawca zachwalal, krecil rzeczywiscie swietnie. Ale nie na lodzie. Okazalo sie, ze z powodu przypadku badz oszczednosci, uzyty w fabryce smar nie nadawal sie do niskich temperatur. Podlodowy kolowrotek zamarzl przy -5

Mam TD 920i używam go rzadko dlatego że, średnio co 15-20 rzutów nawija mi żyłkę(plecionkę)na pokrętło sprzęgła, co jest cholernie irytujące, nie wiem jaki jest powód ale łowiąc np: o połowe tańszą  Okuma custom spin -zapominam że mam coś takiego jak kołowrotek i właśnie o to chodzi.

Mam TD 920i używam go rzadko dlatego że, średnio co 15-20 rzutów nawija mi żyłkę(plecionkę)na pokrętło sprzęgła, co jest cholernie irytujące, nie wiem jaki jest powód ale łowiąc np: o połowe tańszą  Okuma custom spin -zapominam że mam coś takiego jak kołowrotek i właśnie o to chodzi.

Kilkanaście lat temu Jaxon miał w swojej ofercie kołowrotki SHINA  a dokładnie SUPEREX  SX i kołowrotek ten miał dokładnie taką samą przypadłość .Co jakiś czas potrafił nawinąć żyłkę na pokrętło szpuli.

Czemu nie za każdym razem  ?    Bo nie zawsze  przy początkowym zwijaniu żyłki   żyłka była napięta . Jak była to problemu nie było. 

Zadzwoniłem do serwisu Jaxona i po rozmowie zaproponowali mi przesłanie innej  w innym kształcie ( bez rantu ) pasującej nakrętki  . Nawet w tym samym kolorze !! niczym orginał :) . Po przykręceniu nowej nakrętki problem zniknął . 

P.S  kołowrotek działa do dziś !!!   na jakimś zapasowym patyku na okonia.

• Like 1

Kilkanaście lat temu Jaxon miał w swojej ofercie kołowrotki SHINA  a dokładnie SUPEREX  SX i kołowrotek ten miał dokładnie taką samą przypadłość .Co jakiś czas potrafił nawinąć żyłkę na pokrętło szpuli.

Czemu nie za każdym razem  ?    Bo nie zawsze  przy początkowym zwijaniu żyłki   żyłka była napięta . Jak była to problemu nie było. 

Zadzwoniłem do serwisu Jaxona i po rozmowie zaproponowali mi przesłanie innej  w innym kształcie ( bez rantu ) pasującej nakrętki  . Nawet w tym samym kolorze !! niczym orginał :) . Po przykręceniu nowej nakrętki problem zniknął . 

P.S  kołowrotek działa do dziś !!!   na jakimś zapasowym patyku na okonia.

W moich zasobach też jest shina jasper działająca do dziś, leży jako zapas. Nigdy w niej nie zdarzyło się "złapanie" żyłki na nakrętkę. Za to spro Blue Arc niejednokrotnie.

Edytowane przez PiotrCz

Bo w niektórych zauberokształtnych ta nakrętka trochę za bardzo wystaje ponad szpulę. Mamy z kolegą po team dragonie f.. cośtam, cośtam i u niego nakrętka wystaje u mnie nie, podobnie kiedyś w czerwonym spro mi nakrętka wystawała i przy lżejszych przynęhtach linka często lądowała na nakrętce. Drugi kolega w swoim spro tego problemu nie miał.

Witam czy warto wydać 350 zł na kołowrotek shimano Sahara 4000?! Kołowrotek ma mi służyć do łowienia na rzece gumami 5-9 cm na głowkach 5-20gram najczęściej 7-15gram.ma ktoś z was ten młynek i może coś o nim tu napisać? Pozdrawiam

Do takiego łowienia polecam dołożyć trochę i zakupić Nasci albo Ultegrę w tym rozmiarze, spokojnie da radę. Sahara jest trochę słabsza

Do takiego łowienia polecam dołożyć trochę i zakupić Nasci albo Ultegrę w tym rozmiarze, spokojnie da radę. Sahara jest trochę słabsza

Z Nasci byłbym ostrożny, Ultegra znacznie lepsza. W tych modelach są różne mechanizmy posuwu szpuli.

Edytowane przez PiotrCz
  • Like 2

Witam czy warto wydać 350 zł na kołowrotek shimano Sahara 4000?! Kołowrotek ma mi służyć do łowienia na rzece gumami 5-9 cm na głowkach 5-20gram najczęściej 7-15gram.ma ktoś z was ten młynek i może coś o nim tu napisać? Pozdrawiam

Za 350 nie warto bo w Decathlonie jest za 299 tyle że wersja xg. Kupiłem na przeczekanie, ogólnie to średnio ale tam łatwo zareklamować.

• 2 tygodnie później...