Skocz do zawartości

kołowrotek do 500 zł

pablo40404

Rekomendowane odpowiedzi

Wg. mnie dla Zaubera przynęty 40 g , duże gumy itp.  to za duże wymagania.To są bardzo fajne kołowrotki w ekonomicznej klasie , ale 3000-4000 to tak do 25 g max.Wtedy sobie dzielnie radzą i cieszą nas kilka sezonów.Ludzie pamiętają jak dawno temu polecano je do cięższych zastosowań , że sobie radziły i tak zostało do dziś - i posypała się fala negatywnych opinii na ich temat - nie słusznie , dobre młynki , ale nie do ciężkiej pracy.

Adam zostaje Ci albo zwiększyć budżet i kupić coś używanego albo nowego z starszego wypustu daiwy czy shimano w rozmiarze 3000 (daiwa) lub 4000 (shimano) i tylko z przełożeniem od 4,7:1 do  5,0:1 albo slamer lub sargus z penna. Obecne młynki typu twin power 15 czy jakiś niższej klasy, to zabawki dla chłopców kręcących w fotelu i spuszczających się nad maślaną pracą takiego młynka, dostaną takie młynki dobrej orki nad wodą i po kołowrotku. ;)    

Przemku a skąd Ty takie informacje wziąłeś :o ? Co masz do Twin Powera 15'' ? No i nie wiem , ale te twoje wytyczne co do przełożenia też jakoś mi nie pasują ... Przykładowo Twin power PG - byłby idealny do szczupaków i większych przynęt ma przełożenie 4.4 ...

• Like 2

Po raz kolejny piszesz głupoty...TP 15 nie daje rady? A co Daiwa da? Łowiłeś ze takie rzeczy wypisujesz? Prawda ze trafiają się wadliwe i w porównaniu do Tp pg 09 to zabawki....ale ten 09 ma jeszcze dopisek SW....Przemek dla twojej wiadomości: Tp pg 15 ciągnął obrotki gianty 7 w nurcie i nawet nie jęknął....i długo nie jęknie..... Moj kumpel katuje swojego przynętami po 80-100g i juz prawie rok kręci bez zmian. Zapytaj @Kraba ile sie obrotek trociowych naciągał i młynek żyje i ma się dobrze....

• Like 1

Szymon z niższym przełożeniem jak najbardziej, określiłem tylko przykładowy zakres bo najczęściej takie się kupuje, a wieści o Twinku, od użytkowników, dziś rozmawiałem tel z kolegą jaki zajechał Twinka 4000  z 15 roku kupionego niedawno, kołowrotek był może z 8 razy na rybach,  wahadła 30-40 gram, główki 30-50 gram plus guma 4-5 cali, przekładnia grzechocze jak by się coś w niej rozsypało, nie rozbierał go, pytał czy przeserwisuję ale poradziłem by reklamował w ramach gwarancji. Mowa o twinku 4000 XG

Edytowane przez Hunter_pike

teraz wszyscy zadowoleni z biomasterów, twinków, rarków powinni je wyrzucić do śmieci i kupić sargussy i slammery (tylko trochę plączą plecionkę) (tylko trochę są cięższe) (tylko trochę są brzydsze) (tylko trochę mają niższą kulturę pracy) (tylko trochę mają mniej precyzyjne hamulce jak siemano) (tylko trochę mają mniej łożysk niż shimano) (tylko trochę mają chu....wsze knoby niż shimano) (tylko trochę tych różnic)

• Like 4

Przemo ja nie oceniam, wyraziłem tylko swoje zdanie, skoro kumpel zajechał twinka z 15 roku na ośmiu wypadach, mało tego sam spec od shimano na priv mi kiedyś napisał, że tp 15 to zabawka w porównaniu z starszymi modelami a pod publiczkę gada co innego to jak tego tak nie opisać? Mnie tam wszystko jedno co sobie kto kupi. Ech żałuję że zabrałem głos wogóle. 

Faktycznie. 

Taka rada. Przesmaruj Przemo vel Hunter_Pike 100,200 maszynek Daiwa , Shimano, poużywaj ich kilka lat i wydawaj takie werdykty.

Niewiele wiesz o tych młynkach. Nieużywałeś. Po co się wymądrzać i czasem coś palnąć i przez to na śmieszność sie narazić.

A Sargusa, Fierca i podobnych to za darmo nie chcę a tych co je doradzają na szubienicach powinni skończyć :ph34r:

Edytowane przez godski
  • Like 3

To Stelle też zabawki? Praawdą jest tylko to ze trafiają sie wadliwe i stukają. Wymieniasz, reklamujesz i wszystko.... Ten spec o ktorym piszesz to dziwnie często zdanie zmienia. Raz mówi ze dobre a ostatnio że złe....dziwne...Ardent był najlepszy teraz Light pure....jest hitem...moge ci podać przypadki forumowych chłopaków jakie jazdy z Daiwą Certate i Existem mieli.... Mercedesy też sie psują......i nie pisze o Łukaszu.

Edytowane przez przemow
  • Like 1

Andrzeju, fakt nie powinienem zabierać głosu bo oparłem się na tym co powiedział mi kolega i na tym co sam Łukasz pisał mi na priv (tak, tak i się nie wypieraj czasami) kiedyś a on przecież ich rozkręcił w setkach i smarował i używał nawet. Zważ że ja się nie wymądrzam, ot niepotrzebnie zabrałem głos. 

Andrzeju, fakt nie powinienem zabierać głosu bo oparłem się na tym co powiedział mi kolega i na tym co sam Łukasz pisał mi na priv (tak, tak i się nie wypieraj czasami) kiedyś a on przecież ich rozkręcił w setkach i smarował i używał nawet. Zważ że ja się nie wymądrzam, ot niepotrzebnie zabrałem głos. 

A nie prościej jest pisać tylko o WŁASNYCH doświadczeniach??? :)

Edytowane przez Majo
  • Like 2

na priv to pytałeś czy go polecam....nie nie polecam tp 15 i bym go w życiu nie kupił co nie znaczy że po dopieszczeniu wytrzyma mniej niż sarguss , uważam że za tą kasę są dużo lepsze kołowrotki, ale twoje zestawienie z sargussem i slammerem jest bezcenne.

a co do privóv to pytałeś też o wymianę nieistniejącej tulejki w rotorze tp 11 , innych o moczenie łożysk w oliwce przez noc i inne bajki w stylu opierających się na łożyskach szpul daiwy.

a wracając do tematu to kolega pytał o shimano, tak te dwa których w rękach nie miałeś ale oczywiście piszesz ,że to zabawki, nie uważam aby rarek fb czy biomaster był zabawką do kręcenia w fotelu.

• Like 1

Mnie jest tylko żal ludzi, którzy nieświadomie zdecydują się skorzystać z serwisu takiego "speca" jak Hunter_pike vel CarIwan.

Żal dlaczego? Pojęcia nie masz o tym jak serwisuję, jak do tej pory nikt nie napisał że ktoś ma kołowrotek źle zrobiony. Czepiasz się z nudów?, nie miałeś u mnie na serwisie żadnego młynka więc ocena z fusów.

Mnie jest tylko żal ludzi, którzy nieświadomie zdecydują się skorzystać z serwisu takiego "speca" jak Hunter_pike vel CarIwan.

ja jestem innego zdania mimo wszystko, widać że robi to solidnie i zważając na fakt iż filozofią ogromną to nie jest to może mu to nieźle wychodzić, rażące są tylko te bzdury już tego kilka stron by uzbierał i nie chodzi tu o nasze przepychanki słowne a o błędne i nieprawdziwe informacje w kwestiach technicznych, jeśli już dbamy o forum to dbajmy aby informacje były prawdziwe i precyzyjne aby nikt nie stanął pomiędzy dwiema różnymi odpowiedziami na jedno pytanie.

Żal dlaczego? Pojęcia nie masz o tym jak serwisuję, jak do tej pory nikt nie napisał że ktoś ma kołowrotek źle zrobiony. Czepiasz się z nudów?, nie miałeś u mnie na serwisie żadnego młynka więc ocena z fusów.

Oczywiście, że nie miałem i mieć na pewno nie będę. Jutro odpiszę rozwięźle dlaczego mam takie a nie inne zdanie na temat użytkownika CarIvan bo dziś najzwyczajniej mam lepsze rzeczy do roboty.

Edytowane przez coma

Z tym się nie zgadzam. Ja bym wysłał Zaubera czy klony bankowo. A za pewien czas pewnie i wyższą półkę.

ja jestem innego zdania mimo wszystko, widać że robi to solidnie i zważając na fakt iż filozofią ogromną to nie jest to może mu to nieźle wychodzić, rażące są tylko te bzdury już tego kilka stron by uzbierał i nie chodzi tu o nasze przepychanki słowne a o błędne i nieprawdziwe informacje w kwestiach technicznych, jeśli już dbamy o forum to dbajmy aby informacje były prawdziwe i precyzyjne aby nikt nie stanął pomiędzy dwiema różnymi odpowiedziami na jedno pytanie.

Z tym się zgadzam.

Oczywiście, że nie miałem i mieć na pewno nie będę. Jutro odpiszę rozwięźle dlaczego mam takie a nie inne zdanie na temat użytkownika CarIvan bo dziś najzwyczajniej mam lepsze rzeczy do roboty.

A tak, tak masz zdanie wyrobione bo naczytałeś się forum haczyka i mojej dyskusji z niejakim Warcianinem na temat rybności rzeki Warty, mam to gdzieś co myślisz i co napiszesz, serwis robię tak by każdy widział co jest zrobione w jego kołowrotku, opisuję wszystko myślę dość dokładnie, pojęcie o tym mam, schematów nie potrzebuję do serwisu, Ci co swoje młynki mają spowrotem mogą otwarcie napisać swoja opinię, zresztą już pisali choć nie wszyscy. Bzdury piszesz o serwisie kołowrotków robionych przeze mnie próbując dorobić sobie swoją wydumaną bajeczkę czytacza internetowego bez pojęcia o tym jak serwisuję, zmień zioło albo dilera.

• Like 1

Na razie to ty zmieniasz nie zioło (choć kto wie) ale nicki na pewno :) Co napiszesz o daiwie albo shimano to wtopa. Może uczciwie byłoby poinformować swoich klientów, że o wyższej półce kołowrotków pojęcia nie masz i na ich sprzęcie będziesz się uczyć? Zauberowate już zapewne dobrze zdążyłeś poznać, z tym nie polemizuję.

Edytowane przez coma
  • Like 1