Skocz do zawartości

kołowrotek do 500 zł

pablo40404

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Niestety po 6 dniach ciężkiego spinningu i trollingu woblerami 13+, na korbie jeszcze większe luzy. Ogólnie poza niewybaczalną dolegliwością fabrycznego luzu na korbie, podczas zwijania dużych woblerów kręci lekko. Ale może to zasługa plecionek 8 splotowych, to kołowrotek na jeden może dwa lata intensywnego wędkowania. Nie wiem czy gwarancja obejmuje taką naprawę ale oddaję go.

Edytowane przez Arcturus

• 2 miesiące temu...

...podczas zwijania dużych woblerów kręci lekko. Ale może to zasługa plecionek 8 splotowych...

Dojaśnij proszę, bo nie kumam, jak ilość splotów wpływa na jakość kręcenia? 

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dobra panowie doradźcie, proszę :-)

Wielkość shimano/Daiwa 4000/3000

Woda - duże rzeki Wisła/Narew/Bug ( mazowieckie i okolice )

Gatunek połowu - Bolen, szczupak, sandacz

Przynęty - gumy RH, Fantomy Lipinskiego, hermesy, water monitory, thrille itp itd, gumy do 4 cali na główkach do 20-25 gram

Przełożenie cos szybszego - Hg czy jakos tak ?

Linka - plecionka

Waga jest mi obojętna

Budżet 500-700 zł

Najlepiej nowe, ale używane tez moze być :) co kupić czego szukać ?? Najlepiej jak najszybciej :)

Przełożenie cos szybszego - Hg czy jakos tak ?

Linka - plecionka

Waga jest mi obojętna

Budżet 500-700 zł

Najlepiej nowe, ale używane tez moze być :) co kupić czego szukać ?? Najlepiej jak najszybciej :)

Może Stradic FK 4000 XG choć z nawojem 99 cm może być zbyt szybki ? Powinien być od ręki w Raven w budżecie jaki określiłeś jako max ;)

• Like 1

Pytanie,czy zamierzasz okazjonalnie łowić tzn.ze dwa razy na miesiąc?Czy też będziesz bardzo często nad wodą? Jeśli to drugie,i ostra orka boleniowa...to bez kompromisów,kup TP 4000HG i temat załatwiony. Budżet przekroczony,ale może lepiej poczekać,coś sprzedać,itp i dołożyć brakującą sumę. 

Różne kołowrotki,w różnych warunkach,mają dziwne przypadłości. Natomiast TP do tego typu zastosowań,jest idealne.

Łowione bedzie ja wiem - 2 razy w tygodniu ? Moze cos więcej... wlasnie o to chodzi ze wiem ze to stella pociągnął temat itp itd szukam jakiejś alternatywy ? Spin to u mnie jedynie duża rzeka i bolen, drogie wole kupować multiki :)

Łowione bedzie ja wiem - 2 razy w tygodniu ? Moze cos więcej... wlasnie o to chodzi ze wiem ze to stella pociągnął temat itp itd szukam jakiejś alternatywy ? Spin to u mnie jedynie duża rzeka i bolen, drogie wole kupować multiki :)

Kupiłem niedawno Stradica FJ 4000 do tego celu. Zobaczymy ile czasu da radę, ale doszedłem do wniosku, że szkoda mi wydać więcej do niż plus minus 600zł do orki na Wiśle.

A co z twoim Excense ? :)

Edytowane przez dreadknight

Michał ja podobnie jak kolega grisha myślę że tym http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-4000xg-new-2015-p-1419.html spokojnie ogarniesz i jeśli jak piszesz głównie pod bolenia to i nawój powinieneś opanować. Albo to albo pozostaje szukać jakieś mocniejszej używki od kogoś.

• 1 miesiąc temu...

Tak, to dokładnie ten, właśnie dziś do mnie przyszedł. W najbliższy piątek wyjazd na Szwedzkie wody, prZetestuję i opiszę moje wrażenia. Narazie wydaje się solidny ale już jako nowy ma minimalny luz na korbie. Nie wiem czy to normalne, ale korba dokręcone na max i jest mały luzik.

Witaj. Co oznacza luz na korbie? Wktórym miejscu?

• 3 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

To ja opiszę moje wrażenia na temat Okuma Inspira C30X -30 bo właśnie do mnie dojechał zakupiony w sklepie internetowym:

To chyba jakieś nieporozumienie, po wstępnych oględzinach myślę że dostałem kołowrotek po kilkuletniej ciężkiej orce. Totalny luz na przekładni i podobny na rotorze, coś puka przy kręceniu -wcale się nie dziwię bo przy takich luzach musi pukać. Żeby nie było że kupiłem tani kołowrotek i tak musi być to porównam go z inną Okumą Custom spin 25 kupioną w marcu tego roku i łowioną sporo zarówno przy lekkim spinningu jak i pickerze.  Custom spin kosztował 120zł -Inspira kosztowała 236zł czyli jeszcze raz tyle. Custom spin jest w miarę dobrze spasowany kręci o wiele płynniej i bardzo dobrze układa żyłkę. Po dwa razy droższej "Inspirze" można by się spodziewać kołowrotka lepszego od "Customa" a jest dokładnie odwrotnie. Wrzucam fotki razem z trzecim kołowrotkiem -też Okumy: Tactic baitfeeder który ma podobne luzy jak nowa Inspira, ale....Tactic ma 4 lata i był intensywnie katowany podajnikami do methody 30-40g i wyholował setki kilogramów ryb -amury i karpie w przedziale 2-10kg. Nawet nie próbowałem nawijać na "Inspirę" żyłki bo w poniedziałek to coś odsyłam. 

post-55251-0-12441300-1509725408_thumb.jpg

post-55251-0-72332000-1509725423_thumb.jpg

'...Po dwa razy droższej "Inspirze" można by się spodziewać kołowrotka lepszego od "Customa" ????

A niby dlaczego? W obu przypadkach jest to wlasciwie ta sama, najnizsza polka, cena jest wiec przypadkiem, jakosc jest przypadkiem, moze nawet znak firmowy jest zupelnym przypadkiem. Odejmij wszelkie vaty, marze, podatki, cla, transport, marketing...ile te kolowrotki kosztuja tajemniczego producenta? Jeden 5, drugi 10 $? Czego sie spodziewasz, to musi byc, a przynajmniej powinna byc tandeta, jesli nie jest, to chyba ktos do interesu po drodze doklada ????

Edytowane przez coloumb

'...Po dwa razy droższej "Inspirze" można by się spodziewać kołowrotka lepszego od "Customa"

A niby dlaczego? W obu przypadkach jest to wlasciwie ta sama, najnizsza polka, cena jest wiec przypadkiem, jakosc jest przypadkiem, moze nawet znak firmowy jest zupelnym przypadkiem. Odejmij wszelkie vaty, marze, podatki, cla, transport, marketing...ile te kolowrotki kosztuja tajemniczego producenta? Jeden 5, drugi 10 $? Czego sie spodziewasz, to musi byc, a przynajmniej powinna byc tandeta, jesli nie jest, to chyba ktos do interesu po drodze doklada

Custom służy mi od marca bezawaryjnie przy lekkim łowieniu, Tactic z wolnym biegiem(180zł) od 4 lat działa bezawaryjnie przy ciężkim łowieniu methodą i feederem na Wiśle. Łowię średnio 2 dni w tygodniu od zejścia lodu do lodu więc uważam że, stosunek ceny do jakości w przypadku Okumy jest co najmniej dobry,  i tego samego spodziewałem się po Inspirze która miala być podłączona pod lighta(2,3m 1-6g.)i powinna długo posłużyć do takiego łowienia, a dostałem na dzień dobry "rozklekotany" kołowrotek.

Edytowane przez stefan..k