Skocz do zawartości
  • 0

Spin z plaży nad Bałtykiem

wesol

Pytanie

Witam,

niebawem wybieram sie na kilka dni nad Nasze polskie morze z zamiarem spina z plaży.

Bedzie to mój pierwszy połów z morskiej plaży i nie wiem czego się spodziewać, co zabrać  i jak to podawać :blink:

Łowic będe w okolicy Juraty i Helu i tu pytanie czy lepiej od strony otwartego morza czy lepiej od zatoki? 

Mocny szczupakowy kijek o długości 3.00m będzie ok?

Jako nawijaka zamierzam użyć spinfishera 3500 tylko nie wiem czy z żyłką czy z plecionką będzie lepiej?

Proszę o podpowiedz i z góry dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zorientuj się jak z belona w tym roku - nie wiem czy w tym rejonie da sie ja teraz łowić z brzegu tam gdzie będziesz, ewentualnie z łódki od strony zatoki ...

we Władku w porcie zawsze coś łowią, okonie, belony, sandacze, śledzie, fladry ... na spin to teraz chyba tylko okoń ale nie wiem czy już jest

proponuje Ci wyjazd mała łódka (teraz głównie belona i szczupak zatokowy) wyjazd z Pucka 1godz łowienia 25zł / godz osoba namiar 516 476 359

Edytowane przez @Wojti

• 0

Linka to twój wybór. Najlepiej taka która pozwoli na dalekie rzuty. Przynety podobnie...

Np takie attachicon.gifuploadfromtaptalk1401726332444.jpg

dobre przynęty na belonę,ja jeździłem kiedyś do Darłówka i próbowałem łowić belony,trzeba było wejść po pas do wody,ale pojedyncze sztuki się trafiły,albo szukać przeróżne zatoki i zatoczki a najatrakcyjniejszymi miejscami nad możem są porty,tam połowisz na gumy i możesz spodziewać się ładnych okoni i sandaczy,powodzenia

• 0

Belona jeszcze jest. Jak masz spodniobuty to plaże od strony zatoki - szukaj ciemnych miejsc, jak nie masz to porty w Jastarni i Kuźnicy.

Jak nie chcesz wydawać za dużo na przynęty to kup blachy: Spinex Tramp i Salmon, Jaxon Ukla oraz Rewy. Załóż między kotwicą a blachą dodatkowe kółko łacznikowe. Nic więcej nie potrzebujesz...

Do Spinfishera lepiej użyj żyłki (np. 0,25 mm) , przy mocnych, dalekich rzutach większość Pennów plącze plecionkę. Do plećki lepszy będzie tani Spro Passion 740 M lub Shimano Catana 4000 - na pewno nie będą plątać cienkiej plećki a na belonę spokojnie wystarczą.

Możesz też zabrać wklejankę okoniową i popróbować okoni w Jastarni, Helu czy Władysławowie.

Wysłąlem Ci linki na PW.

Edytowane przez Okonhel
  • Like 1

• 0

W portach, zaskakująco dobre wyniki może przynieść przeciążona obrotówka, w rozmiarze i typie Comet 3. 

Złowiłem tak we Władysławowie, Ustce i Łebie wiele i większych okoni niż Ci, co "bocznym tokiem" się nad jazgarkami znęcali :)

Edytowane przez popper

• 0

Zezwolenie wykupujesz w danym dla danego obszaru Inspektoracie Rybołóstwa Morskiego w skrócie ORiM.................. 

....przy czym obowiązuje na całe krajowe wybrzeże :)

N.p. http://www.oirm.szczecin.pl/wedkarz.htm

Edytowane przez popper

• 0

W przeciwieńśtwie do wód PZW czy innych śródlądowych namorzu nie ma żadnych dopłat za spinning, wędkowanie z łodzi, trolling czy oddychanie świeżym powietrzem. Trzeba tylko zapoznać się z przepisami na temat wedkowania, wymiarami ochronhymi i okresami ochronnymi bo są inne niż na śródlądziu. 

• Like 1

• 0

Wyprawa odbyta, z ryb tylko jedna flądra za grzbiet zacieta przez kolege a tak to nawet pobicia nie było.

Próby łowienia były tylko z brzegu i bez woderów, dlatego bez efektów.

Od strony zatoki woda ciepejsza ale zielska nieskączona ilość, za to od strony otwartego morza lodówka i fala spora.

W Jastarni i Helu w porcie też lipa nawet pstryknięcia, tylko ławice cierników odprowadzających przynęty.

Ogólnie jak na pierwsze łowy nad Bałtykiem i to podczas szkolenia to jestem zadowolony.

Teraz już wiem jak się przygotowac na następny raz.

Dzieki za rady.

Pozdrawiam

• 0

Wesol, napsiz coś wiecej - jak w przyszłości się ustawisz do tematu.

Ja tez mam plan wyjazdu nad morze i chętnie dowiem sie co i jak - poza uwagami powyżej.

Teraz jak się wybiore nad morze to pierwsze co zrobie to zorganizuje łódkę.

O tej porze woda zimna a i wodery nie dadzą pewności że dostaniesz się do ryb.

• 0

Wybieram się z moją lepszą połowicą nad nasze piękne morze na dni kilka. Chciałbym wykorzystać okazję, i połowić trochę w portach i w morzu, z brzegu. Aby być w zgodzie z prawem, chciałbym dowiedzieć się o koszta opłat, oraz gdzie je zrealizować. Jeśli to istotne, w rachubę wchodzi głównie rejon Trójmiasta. Nie jestem zrzeszony w PZW, podziękowałem za współpracę.

Szukając odpowiedzi, trafiłem tu: http://www.zpw.pl/zezwolenie-na-strefe-morska/

Jak się to ma do mojej sprawy? Czy 11 zł(profilaktycznie) załatwia temat, czy są jakieś dodatkowe koszta/wymagania?

Proszę o informacje.