Skocz do zawartości
  • 0

Spin z plaży nad Bałtykiem

wesol

Pytanie

Witam,

niebawem wybieram sie na kilka dni nad Nasze polskie morze z zamiarem spina z plaży.

Bedzie to mój pierwszy połów z morskiej plaży i nie wiem czego się spodziewać, co zabrać  i jak to podawać :blink:

Łowic będe w okolicy Juraty i Helu i tu pytanie czy lepiej od strony otwartego morza czy lepiej od zatoki? 

Mocny szczupakowy kijek o długości 3.00m będzie ok?

Jako nawijaka zamierzam użyć spinfishera 3500 tylko nie wiem czy z żyłką czy z plecionką będzie lepiej?

Proszę o podpowiedz i z góry dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zakaz obowiązuje w granicach portów morskich. Ściągnij sobie mapę portów, tam gdzie będziesz i będziesz wiedział. Tak to możesz na plaży spiningowac cały rok.

Zakaz obowiązuje w portach cały rok, czy tak jak napisano w linku który zamieścił @popper? Nie chcę mieć nieprzyjemności przez niezrozumienie przepisów, lub jakiś dziwny nowy...

• 0

Wg

ROZPORZĄDZENIA

MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 6 lipca 2015 r.

Nie prowadzi się połowów wędką na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich: Dar-

łowo, Dźwirzyno, Kołobrzeg, Łeba, Rowy, Ustka, od dnia 15 września do dnia 31 grudnia:

1) w godzinach od 17.00 do 07.00;

2) metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną dalej „metodą spinningową”;

3) wędką z przymocowaną linką zakończoną więcej niż jednym przyponem uzbrojonym w więcej niż jeden haczyk

o więcej niż jednym ostrzu.

.....

Sporo niejasności. W rozporządzeniu wymienione są konkretne porty

Zapis dotyczący spinningu, czytany literalnie, zezwala w nich, na spinningowanie, w określonym terminie....

Ja bym zadzwonił, do kapitanatu portu, dla pewności.

Edytowane przez popper

• 0

Tak, głównie zachód słońca, i sztorm na Bałtyku.

Wyjazd typowo rodzinny, tak więc tylko kilka wypadów nad morze. Połów przeważnie z główek portowych, gdzie zbiera się najwięcej drobnicy, a pod nią większe egzemplarze. Pogoda niezbyt dopisała, więc nie było za wiele możliwości do wędkowania.

• 0

Tak, głównie zachód słońca, i sztorm na Bałtyku.

Wyjazd typowo rodzinny, tak więc tylko kilka wypadów nad morze. Połów przeważnie z główek portowych, gdzie zbiera się najwięcej drobnicy, a pod nią większe egzemplarze. Pogoda niezbyt dopisała, więc nie było za wiele możliwości do wędkowania.

Chodziło mi o zdjęcie tej konkretnej ryby ;)

• 0

post-54421-0-29220000-1692220806_thumb.jpg

Trza pisać konkretnie, po tym urlopie muszę pisać o nowy, trochę jestem przemęczony. Tak to parposz, miesiąc temu brały dość dobrze. Teraz najlepsze efekty miały dzieciaki na obrotówki, których oczywiście nie wziąłem. Jest objęty ochroną częściową, gdyby ktoś mógł rozszerzyć te określenie, byłbym wdzięczny.

• Like 2

• 0

attachicon.gif IMG_20230805_075735_copy_1736x2312.jpg

Trza pisać konkretnie, po tym urlopie muszę pisać o nowy, trochę jestem przemęczony. Tak to parposz, miesiąc temu brały dość dobrze. Teraz najlepsze efekty miały dzieciaki na obrotówki, których oczywiście nie wziąłem. Jest objęty ochroną częściową, gdyby ktoś mógł rozszerzyć te określenie, byłbym wdzięczny.

No właśnie parposz, Alosa fallax. Gatunek wędrownej, dwuśrodowiskowej ryby z rodziny śledziowatych której liczne jeszcze na przełomie XiX i XX w. populacje w rejonie Morza Bałtyckiego prawie całkowicie wygineły. Po czym na przełomie lat '90 i 2000-cznych spontanicznie odnotowano odrodzenie się jego populacji w Zalewie Kurońskim na Litwie gdzie odbywa tarło w delcie Niemna. A ostatnio, coraz częściej dochodzą mnie informację o przypadkach przyłowienia tego gatunku przez wędkarzy w naszych rejonach. Sam w tym roku złowiłem 3 szt. Czyżby powrót parposza również do naszych wód??

https://www.researchgate.net/publication/363503692_CZY_PARPOSZ_POWROCI_DO_WISLY

Co do ochrony gatunkowej to poniżej lista zakazów obowiązujących w stosunku do zwierząt objętych ochrona. Jesli chodzi o różnice między ochroną ścisłą i częściową to sprowadzają się one w zasadzie do zasad i kompetencji urzędów w odniesieniu do ewentualnych odstępstw.

Ustawa o ochronie przyrody...

(...)

Art. 52. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt gatunków objętych

ochroną gatunkową mogą być wprowadzone następujące zakazy:

1) umyślnego zabijania;

2) umyślnego okaleczania lub chwytania;

3) umyślnego niszczenia ich jaj, postaci młodocianych lub form rozwojowych;

4) transportu;

5) chowu lub hodowli;

6) zbierania, pozyskiwania, przetrzymywania, posiadania lub preparowania okazów

gatunków;

7) niszczenia siedlisk lub ostoi, będących ich obszarem rozrodu, wychowu

młodych, odpoczynku, migracji lub żerowania;

8) niszczenia, usuwania lub uszkadzania gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi,

tam, tarlisk, zimowisk lub innych schronień;

9) umyślnego uniemożliwiania dostępu do schronień;

10) zbywania, oferowania do sprzedaży, wymiany, darowizny lub transportu w celu

sprzedaży okazów gatunków;

11) wwożenia z zagranicy lub wywożenia poza granicę państwa okazów gatunków;

12) umyślnego płoszenia lub niepokojenia;

13) umyślnego płoszenia lub niepokojenia w miejscach noclegu, w okresie lęgowym

w miejscach rozrodu lub wychowu młodych lub w miejscach żerowania

zgrupowań ptaków migrujących lub zimujących;

14) fotografowania, filmowania lub obserwacji, mogących powodować ich płoszenie

lub niepokojenie;

15) umyślnego przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;

16) umyślnego wprowadzania do środowiska przyrodniczego.

(...)

• Like 1

• 0

Przenośny uchwyt na wędkę sprzęt wędkarski akcesoria regulowana talia uchwyt na wędkę uchwyt na wędkę wędka polak Inserter - AliExpress

Są też tańsze, wpisz na ali.... rod holder w wyszukiwarce.

Edytowane przez Roseth
  • Like 2