wesol Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Witam,niebawem wybieram sie na kilka dni nad Nasze polskie morze z zamiarem spina z plaży.Bedzie to mój pierwszy połów z morskiej plaży i nie wiem czego się spodziewać, co zabrać i jak to podawać Łowic będe w okolicy Juraty i Helu i tu pytanie czy lepiej od strony otwartego morza czy lepiej od zatoki? Mocny szczupakowy kijek o długości 3.00m będzie ok?Jako nawijaka zamierzam użyć spinfishera 3500 tylko nie wiem czy z żyłką czy z plecionką będzie lepiej? Proszę o podpowiedz i z góry dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Prawie30 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Dzięki. Mogę normalnie spinningować, prawda? Zakaz trwa od połowy września do końca lutego, wg tego co wyczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zakaz obowiązuje w granicach portów morskich. Ściągnij sobie mapę portów, tam gdzie będziesz i będziesz wiedział. Tak to możesz na plaży spiningowac cały rok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Prawie30 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zakaz obowiązuje w granicach portów morskich. Ściągnij sobie mapę portów, tam gdzie będziesz i będziesz wiedział. Tak to możesz na plaży spiningowac cały rok.Zakaz obowiązuje w portach cały rok, czy tak jak napisano w linku który zamieścił @popper? Nie chcę mieć nieprzyjemności przez niezrozumienie przepisów, lub jakiś dziwny nowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Wg ROZPORZĄDZENIAMINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSIz dnia 6 lipca 2015 r. Nie prowadzi się połowów wędką na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich: Dar-łowo, Dźwirzyno, Kołobrzeg, Łeba, Rowy, Ustka, od dnia 15 września do dnia 31 grudnia: 1) w godzinach od 17.00 do 07.00; 2) metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną dalej „metodą spinningową”; 3) wędką z przymocowaną linką zakończoną więcej niż jednym przyponem uzbrojonym w więcej niż jeden haczyk o więcej niż jednym ostrzu. .....Sporo niejasności. W rozporządzeniu wymienione są konkretne portyZapis dotyczący spinningu, czytany literalnie, zezwala w nich, na spinningowanie, w określonym terminie.... Ja bym zadzwonił, do kapitanatu portu, dla pewności. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 djaheu Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Tu jest wszystko opisane https://www.wladek.pl/wedkarstwo/oplaty-morskie-za-wedkowanie-z-brzegu.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zakaz dotyczy wszystkich portów morskich od 15.09.do ostatniego dnia lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakus Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Jest któryś z kolegów na Helu ?Jestem do 23.08. i w porcie można wędkować za 11 zł miesięcznie szkoda że nie mam ze sobą wędki bo miejscowi bawią się okoniami i flądrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 Pany w kwestii pozwoleń coś się zmieniło czy podane wcześniej linki załatwią sprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Pany w kwestii pozwoleń coś się zmieniło czy podane wcześniej linki załatwią sprawę ? W kwestii opłat nic się nie zmieniło, konto bez zmian. https://www.gov.pl/web/girm/informacje-ogolne-nt-rybolowstwa-rekreacyjnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Taki przyłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zdarza się. IMG_20230812_161649_copy_2604x3468.jpgTaki przyłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Żeby nie było, że tylko same rybitwy łowię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 IMG_20230805_075723_copy_2604x3468.jpg Żeby nie było, że tylko same rybitwy łowięMasz inne zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Tak, głównie zachód słońca, i sztorm na Bałtyku.Wyjazd typowo rodzinny, tak więc tylko kilka wypadów nad morze. Połów przeważnie z główek portowych, gdzie zbiera się najwięcej drobnicy, a pod nią większe egzemplarze. Pogoda niezbyt dopisała, więc nie było za wiele możliwości do wędkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jabberwokie Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 IMG_20230812_161649_copy_2604x3468.jpgTaki przyłówWygląda na białoczelną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Tak, głównie zachód słońca, i sztorm na Bałtyku.Wyjazd typowo rodzinny, tak więc tylko kilka wypadów nad morze. Połów przeważnie z główek portowych, gdzie zbiera się najwięcej drobnicy, a pod nią większe egzemplarze. Pogoda niezbyt dopisała, więc nie było za wiele możliwości do wędkowania.Chodziło mi o zdjęcie tej konkretnej ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 markir Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Stawiam na parposza i może jeszcze na alozę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamos Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Trza pisać konkretnie, po tym urlopie muszę pisać o nowy, trochę jestem przemęczony. Tak to parposz, miesiąc temu brały dość dobrze. Teraz najlepsze efekty miały dzieciaki na obrotówki, których oczywiście nie wziąłem. Jest objęty ochroną częściową, gdyby ktoś mógł rozszerzyć te określenie, byłbym wdzięczny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 IMG_20230805_075735_copy_1736x2312.jpg Trza pisać konkretnie, po tym urlopie muszę pisać o nowy, trochę jestem przemęczony. Tak to parposz, miesiąc temu brały dość dobrze. Teraz najlepsze efekty miały dzieciaki na obrotówki, których oczywiście nie wziąłem. Jest objęty ochroną częściową, gdyby ktoś mógł rozszerzyć te określenie, byłbym wdzięczny.No właśnie parposz, Alosa fallax. Gatunek wędrownej, dwuśrodowiskowej ryby z rodziny śledziowatych której liczne jeszcze na przełomie XiX i XX w. populacje w rejonie Morza Bałtyckiego prawie całkowicie wygineły. Po czym na przełomie lat '90 i 2000-cznych spontanicznie odnotowano odrodzenie się jego populacji w Zalewie Kurońskim na Litwie gdzie odbywa tarło w delcie Niemna. A ostatnio, coraz częściej dochodzą mnie informację o przypadkach przyłowienia tego gatunku przez wędkarzy w naszych rejonach. Sam w tym roku złowiłem 3 szt. Czyżby powrót parposza również do naszych wód?? https://www.researchgate.net/publication/363503692_CZY_PARPOSZ_POWROCI_DO_WISLY Co do ochrony gatunkowej to poniżej lista zakazów obowiązujących w stosunku do zwierząt objętych ochrona. Jesli chodzi o różnice między ochroną ścisłą i częściową to sprowadzają się one w zasadzie do zasad i kompetencji urzędów w odniesieniu do ewentualnych odstępstw. Ustawa o ochronie przyrody...(...)Art. 52. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt gatunków objętychochroną gatunkową mogą być wprowadzone następujące zakazy:1) umyślnego zabijania;2) umyślnego okaleczania lub chwytania;3) umyślnego niszczenia ich jaj, postaci młodocianych lub form rozwojowych;4) transportu;5) chowu lub hodowli;6) zbierania, pozyskiwania, przetrzymywania, posiadania lub preparowania okazówgatunków;7) niszczenia siedlisk lub ostoi, będących ich obszarem rozrodu, wychowumłodych, odpoczynku, migracji lub żerowania;8) niszczenia, usuwania lub uszkadzania gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi,tam, tarlisk, zimowisk lub innych schronień;9) umyślnego uniemożliwiania dostępu do schronień;10) zbywania, oferowania do sprzedaży, wymiany, darowizny lub transportu w celusprzedaży okazów gatunków;11) wwożenia z zagranicy lub wywożenia poza granicę państwa okazów gatunków;12) umyślnego płoszenia lub niepokojenia;13) umyślnego płoszenia lub niepokojenia w miejscach noclegu, w okresie lęgowymw miejscach rozrodu lub wychowu młodych lub w miejscach żerowaniazgrupowań ptaków migrujących lub zimujących;14) fotografowania, filmowania lub obserwacji, mogących powodować ich płoszenielub niepokojenie;15) umyślnego przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;16) umyślnego wprowadzania do środowiska przyrodniczego.(...) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichałSt Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 W tym roku również w Świnoujściu trafiały się pomiędzy śledziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 W 16:37 min. Jest taki uchwyt gdzieś dostępny?https://youtu.be/QqZulB-hP2w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Roseth Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) Przenośny uchwyt na wędkę sprzęt wędkarski akcesoria regulowana talia uchwyt na wędkę uchwyt na wędkę wędka polak Inserter - AliExpress Są też tańsze, wpisz na ali.... rod holder w wyszukiwarce. Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez Roseth 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Dziękuję???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wesol
Witam,
niebawem wybieram sie na kilka dni nad Nasze polskie morze z zamiarem spina z plaży.
Bedzie to mój pierwszy połów z morskiej plaży i nie wiem czego się spodziewać, co zabrać i jak to podawać
Łowic będe w okolicy Juraty i Helu i tu pytanie czy lepiej od strony otwartego morza czy lepiej od zatoki?
Mocny szczupakowy kijek o długości 3.00m będzie ok?
Jako nawijaka zamierzam użyć spinfishera 3500 tylko nie wiem czy z żyłką czy z plecionką będzie lepiej?
Proszę o podpowiedz i z góry dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
48 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi