Skocz do zawartości

Jaką linkę -pomoc w wyborze?

Tarłoś

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Polecam linkę SA Anadro WF 4 F ( Klasa #4 ma wagę 150 gr/9,7 g)

Niekoniecznie "najwyższy model"

Chodzi o kształt linki oraz wagę 

Używam do różnych wędzisk w klasie #5 

Ładuje wędziska WINSTON/T&T/ASQ/SAGE

Te wedki posiadam i używałem do nich w/w linkę 

Linka sprwadza sie tez przy połowach na suchą muchę "obszerną " np. jętka / sarniak

Kłaniam się Marian

post-51629-0-70572000-1657989668_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
  • Like 4

• 5 miesięcy temu...

Witam, jaką linkę pływającą polecacie do kija DRAGON FX FLY 9' 2.75M AFTMA NR. 6 ?

W zamyśle głównym zadaniem będzie łowienie kleni na piankowce , mam też na oku duże jaźe i tu już myślałem także o suchej i mokrej muszce.

Nie ukrywam że szukam w kierunku bardziej budżetowym.

Dlaczego polecasz kopię Rio Outbound Short do suchej i mokrej muchy? Dla kuzyna pytam...

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Witam, jaką linkę pływającą polecacie do kija DRAGON FX FLY 9' 2.75M AFTMA NR. 6 ?

W zamyśle głównym zadaniem będzie łowienie kleni na piankowce , mam też na oku duże jaźe i tu już myślałem także o suchej i mokrej muszce.

Nie ukrywam że szukam w kierunku bardziej budżetowym.

W treści pytania wybrzmiało: łowienie kleni na piankowce jako główne - użytkuję tą linkę jakiś czas u siebie właśnie do dużych kleniowych pianek oraz do streamerów okoniowych ( do ok 10 cm ) i jestem zadowolony z "nośności" linki. Finezji podania przynęty tu nie ma bo i nie musi ( moje klenie lubią konkretne "pac" o powierzchnię ) Do łowienia jazi nie jest to najlepszy wybór ale da się jakoś łowić wydłużając przypon  ;)  Do mokrej zapodałem link ze sznurem o innym profilu głowicy i tonącą końcówką. 

• Like 1

Cześć

Linkę dobiera się do wędki a nie do rzeki :)

A nie, stop, czekaj, wróć, zagalopowałem się. Pływającą :)

Tu zgody nie ma. W zależności od wody, jednym wędziskiem możemy łowić wieloma linkami. Pływajaca do dalekich rzutów lub pływająca do prezentacji delikatnych mikrusów, pośrednia czyli intermedius czyli po prostu leciutko tonaca, różne sink tipy, czy w końcu całościowo lekko lub mocno tonąca. Trzeba looknąć na wodę, pogadać z kolegami nad wodą [ :) ], ocenić stan wody na łowisku znanym i dobrać linkę. To brzmi oczywiście skomplikowanie dla początkujących, brak tu szybkiej fejsbukowej recepty, ale rzetelność skłania do rozwinięcia tematu. Jeden zatem dobry kij i kilka różnych linek uzupełnionych logicznymi przyponami, kołowrotek[ fajnie gdy ma szpulki zapasowe] i do roboty!

Zatem oczywiście w pewnym zakresie dobieramy do kija-wt, ale zdecydowanie częściej do łowiska.

pozdro

• Like 1

Po długości i kształcie głowicy (większy ciężar przy końcu głowicy) wydaje się, że będzie się dobrze ładować zarówno przy bliższych jak i dalszych odległościach.

Mam linkę o podobnej głowicy od RIO (Technical Trout) i jest OK. Choć ostatnio częściej sięgam po linki DT.

Edytowane przez zeralda

Tylna część głowicy do de facto bardzo przedłużony taper, jest długa ale główny ciężar jest z przodu.

Ja linką Rio Technical Trout nie mam problemów z ładowaniem na bliższe dystanse, choć teraz widzę, że ta SA jest dłuższa o ok.12 stóp do Rio.

Pytanie czy nie lepiej kupić taką linkę, którą łatwo robić rolki (Rio Single Spey albo kopia)?

Co do "pacania" przeciążoną linką typu Rio OBS, to może to działa na małe klenie ale z płochliwymi +50cm (u mnie na południu) raczej nic się nie wskóra...

Edytowane przez zeralda

Najlepszą linką na każdą wodę jest zwykła klasyczna linka z około 12 metrową głowicą.

Obsłuży tym wszystko.

Od małych suchych po duże żuki czy małe strimki.

Z kupowania różnych linek najbardziej cieszą się sprzedawcy i chwilowo kupujący.

A jaką polecasz?

A jaką polecasz?

Jeszcze.Jeśli mała rzeczka to ja osobiście w takich sytuacjach łowię klasę wyżej czyli w Twoim przypadku #4.

Dodatkowym plusem byłoby to że raz cięższa linka na krótkim dystansie lepiej by nosiła muchę,dwa lepiej ładowała kij i trzy miałbyś linkę w razie co do kija #4.

Ja bym tak zrobił.

https://bogdangawlik.pl/product-pol-11212-Scientific-Anglers-Air-Cel-Yellow-Plywajacy-WF.html

Ale wolałbym albo SA ferquency,albo tą snowbee z caddisa czy Rio Gold

Edytowane przez Radek79

• 2 miesiące temu...