Skocz do zawartości

Wybór nowego kija pod pstrąga.

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Do tej pory łowiłem kijkiem Dragona millenium hd 5-25 gram. I do tego kija bedę się odnosił. W sierpniu w ramach napływu gotówki planuję nowy kijek. Myślę nad czymś z pracowni w rozsądnej cenie, lub czymś seryjnym jeśli będzie dobra propozycja.
Mojej obecnej wędce nie brakowało mocy żeby poradzić sobie we wrześniu z 64cm trotką na krótkim dyszlu, jej praca też nie byla zła, bo dawala sobie radę z wobkami ~5 cm prowadzonymi pod prąd, jednoczesnie obrotówka w rozmiarze 1 też byla wyczuwalna na kiju. Jednak teraz planuje połowić jigami również, stąd myślę o obniżeniu cw do około 20 g w górnym pułapie. Łowię głownie pod prąd, specyfikacja łowiska określa długość kija na 2.6m . Kropki jakie się trafiają to głownie ryby w wielkosci do 50 paru cm. Na dragonie czulem i 20trązka, i dawalem rade utrzymac duza rybe. :)
No wiec, Panowie.. Jakies rady? Propozycje blanków, bądź gotowych kijkow?

Ja mam od kilku lat do takich zadań Batsona IST993f 2,55m do 14 g. I na mniejsze rzeczki jest rewelacyjny. Zreszta na wielu forach opisywany jako klasyka pstrągowa.

Ceny tez dobre ... uzywke widizlaem nawet za 350 pln, a nowe za niecałe 600pln

tu jakis mały test: http://www.fishingcenter.com.pl/caly_nius.php?id=2011-08-08_test_blankow_batson_enterprises_oraz_composite_developments&folder=testy&url=/testy.php

• Like 1

Dzięki za propozycje Panowie! Jakis plan juz sie w glowie rysuje. :) Propozycje robasa i Karola są jak narazie najciekawsze z punktu widzenia mnie ktory się nie zna. :P Tzn, odpowiadają mi.
robas, jakimi najmniejszymi przynetami operowałeś tym kijem?
Karolu, a jak z przynetami w nurcie? Nie gnie sie za mocno?

Edytowane przez Kuballa44

Dzięki za propozycje Panowie! Jakis plan juz sie w glowie rysuje. :) Propozycje robasa i Karola są jak narazie najciekawsze z punktu widzenia mnie ktory się nie zna. :P Tzn, odpowiadają mi.

Karolu, a jak z przynetami w nurcie? Nie gnie sie za mocno?

Spokojnie Salmo Minnow 7cm  jaki i obrotówke nr 3. utrzyma w nurcie.

Powyżej  już sam szczyt delikatnie kuca ale tak do 3-4 przelotki i jest stop  ;) żeby głębiej już przygiąć trzeba się postarać. :)  :)  :)

• Like 1

A np jakiś jig lub obrotówka nr 1? Łowiłeś może takimi przynetami? :)
Btw, różnica w danych... U Pana Wojtka pisze że kijek jest 7-14 a tu http://spinningshop.pl/talon-vi-plus-salmon-and-steelhead-blanks/1330-blank-talon-vi-plus-86mlxf2.html 4-14... Skąd ta różnica, i co jest prawdą? :P

Edytowane przez Kuballa44

A np jakiś jig lub obrotówka nr 1? Łowiłeś może takimi przynetami? :)

Btw, różnica w danych... U Pana Wojtka pisze że kijek jest 7-14 a tu http://spinningshop.pl/talon-vi-plus-salmon-and-steelhead-blanks/1330-blank-talon-vi-plus-86mlxf2.html 4-14... Skąd ta różnica, i co jest prawdą? :P

Spokojnie obsługuje 4 gram w dole jak jest w opisie i jest to realne  ;)

Jigami nie łowiłem ale obrotówką nr 1 jak najbardziej spokojnie połowisz  :)  :)  :)

• Like 1

Jak byś zbroił Talona pomyśl nad ''lekkim'' zbrojeniem a szczegolnie warto odchudzić w szczycie.

Patyk nabiera przez takie lekkie zbrojenie jeszcze sporo dynamiki.

U mnie jest postawiony na Fuji SIC.

Talona wybrałem nie bez powodu ;)  , pstrągowe łowienie to u mnie czasami mordęga z letnim sajgonem nad wodą :lol:  a jak powszechnie wiadomo VI+ do urazowych nie należy  :)  :)  :)

Lekkie zbrojenie, znaczy co? Jakieś lekkie przelotki? :) Wybacz laickie pytanie. :)

Blaas raczej odpada, bo króciak... Chyba pozostanę przy Talonie własnie. :) To dobrze że nie urazowy, bo u mnie też latem jest Wietnam nad wodą niezły. :)

Tz chodzi o takie dobranie uzbrojenia aby nadmiernie nie obciążać szczytówki  ;)

• Like 1

Mam wymienianego MHX ST1023F, u mnie szczupak na lekko i okoń, ale pod pstrąga też uważam że się nada, bardzo dobra relacja blanku cena do jakości/możliwości, zbrojony mam klasycznie alconite/sic szczyt, polecam, kij nie gubi ryb, już szczupaki po 30-40cm powodują jego pracę, ale zapas mocy też czuć.

• Like 1

od 4-5gr główce i 4-5cm gumka (banjo 2) , 4cm woblerek , po 20gr i 7cm gumka i 7-8cm wobler ale to już max dla tego kijka 

wirówek jak i wahadeł przy nim nie używałem , także sie nie wypowiem , uzbrojony w fuji KR od 25 po 4,5 , mogło być od 20 i też by było oki

• Like 1