Skocz do zawartości

Agrafka z krętlikiem lub bez a praca woblera

drago75

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Panowie Wasze uwagi na ten temat, zwłaszcza w przypadku pracy małych woblerów. Miałem sytuację, że założona była tylko agrafka i pstrągi fajnie brały na woblera. Chciałem pokombinować z wirówką i zmieniłem na agrafkę z krętlikiem i ani na wirówkę ani na woblera nie było brań. Po zmianie z powrotem na samą agrafkę brania wróciły. Czy wobler na agrafce z krętlikiem jakoś inaczej pracuje? Tu pewnie pomocna byłaby opinia Kolegów robiących wobki. Opinie na ten temat są skrajnie różne i dlatego chętnie posłucham Waszych racji.

Edytowane przez Drago

Przy małych woblerkach ważna jest każda dziesiętna cześć grama którą dołożymy "ponadprogramowo". Tak więc wpływ zazwyczaj na gaszenie pracy mają agrafki z krętlikiem, ciężkie kotwice do takich, małych woblerków. Są sytuacje, gdzie użycie ciężkiej kotwice w małym wobku jest musowe i uzasadnione, ale używanie agrafek z krętlikiem nie jest w żaden sposób uzasadnione. Osobiście do małych wobków używam najmniejsze spinki spinwala ;)

• Like 4

Tak jak kolega napisał wyżej -przy małych woblerach każdy gram ma znaczenie dlatego ja osobiście wiążę woblerki zostawiając przed woblerem oczko z FC.

http://wmh.pl/uploads/img/bez_agrafki1.jpg

Jest to trochę upierdliwe ,ale uważam że praca wobka jest zupełnie inna

Omyłkowo wstawiłem link powyżej ,ale tu znajdziesz:

https://www.google.pl/search?q=wi%C4%85zanie+woblera&newwindow=1&client=firefox-a&hs=GDx&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sSKIU-aQGMKlPeyngcAI&ved=0CDIQsAQ&biw=1680&bih=902

Edytowane przez kris1

Tak jak napisał Kuba ,kwestia dodatkowych gramów krętlika,przy małych woblerkach może mieć duże znaczenie.Poza tym,nie widzę sensu używania krętlika przy woblerkach,nie są w ogóle potrzebne,a każda dodatkowa część grama może zakłócić pracę wobka.Nie wspominając już o tym,że krętlik to kolejny dodatkowy element zestawu który może potencjalnie zawieść w czasie holu.

Agrafki z krętlikiem tylko do wirówek, chociaż jak woda jest trącona co bywa nieraz to i tak ten krętlik potrafi się stopować. Bez krętlika to chrabąszcze i inne mikro dziwactwa, na pętelce z cienkiego FC. Należę, do tych którzy uważają że obecność krętlika potrafi wpłynąć na brania. Ta opinia jednak odnosi się tylko do łowienia kleni i jazi, na mniejsze przynęty oraz okoni, ale tylko w przejrzystych wodach. Jeśli mam używać małych wirówek to wybieram zestaw krętlik + agrafka jak najmniejszy i z czarnego drutu, że tak go nazwę barwionego w masie. 

Oczywiście zgadzam się z powyższymi i sam tak postępuję. Chodzi mi jednak o sytuację, kiedy na przykład siedzimy już dobrze ukryci nad pstrągową rzeczką i obławiamy dołek. Zwykle dobrze puścić przynajmniej 2-3 różne woblery do tego wirówkę i jeszcze wahadełko i co tam jeszcze przyjdzie do głowy. Wszystko to po dosłownie 2-3 rzuty. W takiej sytuacji przewiązywanie zabiera kupę czasu i niepotrzebnych w takiej sytuacji ruchów. O ile wobki i wahadło obejdą się bez krętlika o tyle wirówka już niekoniecznie prawidłowo pracuje. Szukam takiego złotego środka. Już myślałem nawet o dozbrojeniu wirówek w krętliki na stałe. Wtedy spokojnie można łowić tylko agrafką.

wedlug mnie, stosowanie kretlika jest zbyteczne, to dodatkowy element zestawu, ktory moze zawiesc, czy ma wplyw na prace przynety? jest to w duzej mierze zalezne od wabika, osobiscie kretlikow nie stosuje przy agrafce wcale ... co do woblerow i agrafek to tez mam wlasne spostrzezenia, np przy uzyciu lekkich agrafek o szerokim luku (evergreen, profiblinker, owner) zauwazylem, ze woblery pracuja agresywniej i szerzej, dlatego zima lowie czesto bez agrafki i w ten sposob uspokajam prace woblera, odwrotnie, chcac aby wobler pracowal szeroko i szybko zakladam odpowiednia agrafke, powiem wiecej, niektore woblery pracuja lepiej z agrafkami niz bez, nawet smuzaki ;)

• Like 1

niektore woblery pracuja lepiej z agrafkami niz bez

I z taką opinią spotkałem się już kilka razy.

Jedne wobki lubią agrafki, inne wolą żyłeczkę :)

Edytowane przez Drac

To ja bede odmiencem, uzywam tylko z kretlikami, jak lowie malymi wobkami to najmniejszy spinwal z kretlikiem, dlatego bo mam grube paluchy i na taka mala agrafke ciezko mi zalozyc wabia, a tak to lapie za kretlik, przy wiekszych agrafkach poprostu nie zwracam uwagi.

Mam taką samą paluchową przypadłość,ogólnie łapy jak kowal :) .Zakładanie małych agrafek doprowadzało mnie do szału,zwłaszcza gdy sytuacja nad wodą wymagała szybkiej zmiany wabia.Problem rozwiązałem ten sposób że wszystkie małe woblerki zbroję w agrafki w domu.Wolę tracić czas i nerwy tam niż nad wodą,gdy trzeba działać szybko.

Ma  to jeszcze jeden niezaprzeczalny plus.Przy każdej zmianie przynęty automatycznie jest nowy,świeży  węzeł.

Podobnie jak głosy powyżej- dla mnie krętlik to kolejny element, który może zawieść, a więc jak nie ma takiej konieczności, to z niego rezygnuję.

Obrotówkami łowię rzadko, ale jak już po nie sięgam, to staram się jednak, aby ten krętlik w zestawie był.

Z reguły stosowałem agrafki Spinwal. Od tego roku wiążę Kostal G-lock i ta łatwa wymiana jest naprawdę super. Częste otwieranie i zamykanie tradycyjnych agrafek powodowało, że czasem po całym dniu łowienia potrafiła taka pęknąć. W tym przypadku nie ma takowej możliwości, dodatkowo łuk, na jakim znajduje się przynęta, jest szeroki, wobler pracuje równo, bez zaburzeń i nie gaśnie.

Pozdrówka

Kamil

Pytasz o te Kostale?

Kupiłem najmniejsze dostępne, bodajże nr 14. Do 7-9cm boleniówek, jak i smużaków ;) Przy maluchach może nieco dziwnie to wygląda, ale jak idę z jednym kijem nad wodę, to szybka zmiana wabika jest kluczowa. Póki rybkom nie przeszkadza...

Tak, ale węzeł można, a nawet wg mnie trzeba przewiązać co jakiś czas(że już o zaczepie, czy po rybie nie wspomnę), a mały krętliczek jest może i fajny, ale lubi zrobić "pstryk" i na żyłce zostaje tylko oczko. A wkurw odwrotnie proporcjonalny do wielkości tego ustrojstwa ;)

Pozdrówka

Kamil