Lester Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć prostym językiem co to jest front atmosferyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kryst Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 http://www.atmosphere.mpg.de/enid/1__Pogoda_i_fronty_atmosfe ryczne/-_Fronty_atmosferyczne_2qo.html Ja rozumiem to, co przeczytałem <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam:)Front atmosferyczny to prostym językiem granica pomiędzy ciepłymi i zimnymi masami powietrza. Ciepłe i zimne to w tym przypadku pojęcie względne:) Ważne, żeby jedne były cieplejsze a jedne zimniejsze. W obszarze frontu występuje zazwyczaj zachmurzenie nawet ze wszystkimi rodzajami chmur i opady. Front ciepły to taki, który przynosi ocieplenie, a zimny przynosi ochłodzenie. Klasyczny ront ciepły przechodzi kilka dni. Ciepłe powietrze nachodzi górą na zimne znajdujące się przy powierzchni ziemi. Zimne powietrze odsuwa się powoli i łagodnie i my obserwujemy kilkudniowe łagodne opady. Zimny front to natomiast normalna nawałnica trwająca kilka godzin, po której robi się chłodniej. zimne powietrze przychodzi przy powierzchni ziemi, a ciepłe ucieka natychmiast prawie pionowo do góry. Oczywiście występują też froty mieszane, bądź z mniej zarysowanymi cechami, ale to już bardziej skomplikowane:)Mam nadzieję, że pomogłem.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lester Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Ok, dzięki,myślę że ta wiedza może się przydać nie tylko mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Lester
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć prostym językiem co to jest front atmosferyczny?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi