Skocz do zawartości

DRAGON NanoLITE XT80C Spinn 10 2.35 m 1-10 g

Abu1978

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,widzę że nikt jeszcze tej nowości Dragona nie miał w swoich rekach,jednakże proszę osoby które mają możliwość pomacania tego kija o wyrazenie swojej opinii,wygląda naprawdę obiecująco i może to być świetna alternatywa za mniejsze pieniadze niż kije z pracowni.

• 5 miesięcy temu...

Witam. Dołączam się pod temat. Zainteresowałem się tym kijem i jestem po pierwszej przymiarce jeśli mogę się tak wyrazić. Sprawdzając go na sucho mogę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Po pierwsze kij wyjątkowo lekki, przysłowiowe "piórko". Akcja kija dobrze opisana jako medium fast, w moim odczuciu może nawet medium. Wykonanie na wysokim poziomie, blank wyjątkowo cienki i delikatny. Gnie się prawie po sam dolnik. Zastanawiam się tylko jak mały kołowrotek muszę zainstalować aby dobrze wyważał kij. Tego niestety nie sprawdziłem. A czy kolega ma jakieś nowe spostrzeżenia albo doświadczenie w użytkowaniu tej wędki ?

Witam. Kumpel ma gdzieś od miesiąca. Jak na razie zadowolony, miałem okazję kilka razy pomachać, pięknie ładuje, dobrze przenosi, przy holu 20- taka gnie się zadziwiająco głęboko. Ostatnio kolega złamał (rzucił na gałąź, próbował wyszarpać, trachnął przy drugiej przelotce) zareklamował, bezproblemowo wymienili szczytówkę.

• 4 miesiące temu...

Panowie, czy ta wędka Waszym zdaniem posłuży do łowienia okoni z pontonu? Pytam, bo nie posiadam mniejszych wędek, a nie jestem przekonany czy ta długość będzie odpowiednia? Chodzi mi głównie o komfort. Wielu wędkujących z łódek czy z pontonu używa około 2 m patyczaków. Rzadko łowię na zbiornikach, zwłaszcza ze środków pływających, więc nie wiem, czy jest sens kupowania celowo czegoś krótszego. Jesienią zainwestuję w sprzęt okoniowy na zbiorniki, wtedy będzie więcej czasu i funduszy;)

Nie wiem komu posłużyć ma? Mi napewno ;). A czy Tobie? ... Moim zdanien nie bo za długa ... musisz mieć taką max 230.

A poważnie to jak Ci kij leży to co to znaczy za długi na łódkę, a za krótki na brzeg. Ja wogóle nie mogę się przekonać do wędek ponad 230-240cm, a najlepiej 220 niezależnie czy z brzegu czy łodzi.

• 2 lata później...

Witam, czy ktoś może napisać o wędce DRAGON NanoLITE XT80C Spinn 10 2.35 m 1-10g realną obsługiwaną gramaturę przy gumkach oraz czy obrotowki 2 ta wędka obsłuży i ogólne wrażenia z użytkowania lub własna opinia o wędce w trakcie użytkowania? Im więcej szczegółow tym lepiej, proszę.

Posiadałem wersję 3-15, ale przypuszczam że mam podobną pracę co 1-10.

Praca blankiu przypomina wlejankę. Szytówka jest miękka i dopiero w połowie blanku czuć moc. Warto przed zakupem przetestować, ponieważ można się zdziwić. Dla mnie rzucało się niecelnie i dziwnie. Równocześnie miałem SG LRF, która jest wklejanką, a nie dawała po sobie tego odczuć.

• Like 1

1-10 i 3-14 mają dosyć różną akcje. 3-14 jak dla mnie pod okonia w ogóle sie nie nadaje. Jest to naprawdę dobra, czuła wedka. 3-14 2,45m ma dosyć dziwną akcje bardzo miękki szczyt mniej-więcej do 4 przelotki reszta ma spory zapas mocy. Mimo ze jej wyrzut to max 14 to w rzeczywistości 20 tez da rade. Ale co ciekawe najlepiej i tak łowi sie na przynety twarde po 3-5gr większe np obrotowka 3 za mocno wygina szczyt (rzuty 3gramami juz wystarczająco dalekie) :) 1-10 2,13 miałem tylko w reku na sucho kijek jest bardziej elektryczny, szczyt nie odbiega tak moca od dołu. Bardziej równomierne rozłożona moc ;) moim zdaniem pod gumki juz lepiej zainteresować sie microspecialem również od dragona :)

Ja ją miałem w ręku, jest za miękka:)  Jest jeszcze http://blog.pleciona.pl/test-i-recenzja-wedki-daiwa-ballistic-x-210m-1-10g/ , ale za krótka jak dla mnie. 

Gość ze sklepu polecał mi jeszcze http://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Mikado-Sicario-SL-Spin-238cm-1-7g-2cz/15938 i także o niej myślę.

• 2 tygodnie później...

siema szukam wędki właśnie w takiej kategorii wagowej, a także o długości oscylującej w 230 - 260 lecz chciałem także połowić w rzekach typu san, czy rudawa z prądem lub wzdłuż klenie jazie pstrągi i okonie, lecz chciałbym aby wędka miała pracę paraboliczną typu microflexa od dama i miotała fajnie microjigami dociązanymi czyli takie 1- 2 g czy wobkami do 5 cm czyli tez takie 6 g a blystki mi wystarczą 2 czyli zwykle do 5 g, myslalem nad tą wędka ale czy poradzi sobie przy uciągu jeżeli nie to czy moglibyście mi cos polecic od razu zaznaczam ze nie chce przesztywnionej wędki lecz bardziej o ugieciu paraabolicznym i pracującej nawet przy mniejszych rybkach bardzo proszę o podpowiedź :))