Skocz do zawartości
  • 0

Silniki zaburtowe Suzuki z wtryskiem paliwa - opinie użytkowników.

Mario41

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam SUZE na wtrysku od 4 lat . Super oszczędny i fajny silnik. Do tej pory zero awarii oraz  problemów.

Aby mieć ładowanie kupiłem fabryczny zestaw i zamontowałem. 

Co do serwisów gwarancyjnych proponuję zadzwonić do dealera SUZUKI , na pewno wskaże najbliższy miejsca zamieszkania serwis 

https://suzuki.pl/marine/dealerzy

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

co trzeba zrobić żeby miała ładowanie?

Trzeba kupić i zamontować regulator napięcia. Jeśli masz jeszcze gwarancję, to zostaje zakup oryginału za około 540 płn. Każde założenie zamiennika zostanie odnotowane w komputerze (info z serwisu, który prowadzi hurtową sprzedaż części do motocykli).

• 0

Trudno mi się odnieść do Twojej sytuacji ale myślę, że broblemy by się zaczęły przy naprawie serwisowej.

Jak pisałem wcześniej serwis jest również importerem i ma hurtownię. Chciałem kupić od nich taki za 100 z montażem, a odpowiedź uzyskałem jak wyżej.

• 0

Wiesz mój silnik był podłączany do komputera bo nierówno chodził i nieznana była przyczyna... Później doszedłem sam o co było przyczyną. No i żadnego wcześniejszego montażu regulatora nie wykryli. 50 zł a 500 to duża różnica, wtedy coś koło tej ceny bym musiał zapłacić.

• Like 1

• 0

Wczoraj byłem na kolejnym przeglądzie ze swoja "SUZANĄ".

..... a nawiązuję do tematu wyżej - co rejestruje komputerek silnika  :rolleyes:

Gdy zobaczyłem co rejestruje ten maleńki komputerek ... szczęka opada... TAK , TAK , OPADAaaaa...

Pokazuje nawet ilość odpaleń silnika , pokazuje ile razy po odpaleniu w 1 min silnik wszedł na wysokie obroty, ile razy wszedł na obroty po odpaleniu w przeciągu 1-5 min, temperatury silnika, jaki czas silnik pracował na pełnym obciążeniu ,a ile na wolnych obrotach, nie wspominając o mieszance paliwowej , ciśnieniu oleju , pracy wtrysków itd...... nie wspominając o ogólnym czasie pracy , o przeglądach , o awariach , błędach, awaryjnych wyłączeniach silnika ... ingerencje w układ elektryczny i paliwowy też ...

Tych parametrów jest kilkadziesiąt ...

Siedziałem sobie z Panem i "spowiadałem" się jak w kościele z każdego parametru ...

... na szczęście nie nagrzeszyłem za dużo , to i dostałem lekką pokutę a przy okazji instrukcje co do dalszej eksploatacji... 

Jeżeli jest to serwis przez duże "S" , to śmiem twierdzić , że wszystko wiedzą lepiej niż właściciel silnika .... 

a TO tylko silnik 20AL na wtrysku  ... strach pomyśleć co rejestrują te wypasione .....  :blink:

Pozdrawiam dłubaczy garażowych....  ;)  :)

PS:

Już niewiele zostało do 1.06.....  ;)

• Like 2

• 0

Te wypasione rejestrują to samo, ja mam Suzuki 15km i powiedzieli mi, że wszystko wzorowo robię, w tym roku miałem drugi serwis, jak mnie zobaczyli to dosłownie się cieszyli, bo jak sami powiedzieli, dawno nie widzieli tak zadbanego silnika. SIlnik mam dopiero 2 lata, ale ludzie potrafią takie uje"""" oddawać na gwarancje, a potem zdziwienie, że nowy, a coś się w nim pierd""". :)

• Like 1

• 0

Nie tak do końca ... jest z tymi cenami  ;)

350-370 zł gdy w grę wchodzą tylko wymiany oleju ,filtra oleju  i diagnostyka

3 przegląd ( lub odpowiednia ilość godzin ) - zapłaciłem 680 zł  a w tym ( wymiana świec, olejów, filtrów, wirnika pompy wody, uszczelki , wymiana anod , smarowanie kompletne , diagnostyka, kasowanie luzów /dokręcanie śrub wszelakich ) 

• 0

W ubiegłym roku zrobiony pełen serwis

Wymiana kompletnego rozrządu łącznie z kółkami, paskiem itp...., pompa wody, filtry, oleje, świece, regulacja zaworów, diagnostyka itp. 1200 zł w autoryzowanym serwisie więc tragedii nie ma ????????

• Like 1

• 0

Przyłożenie przymiaru do korpusu silnika daje oto taki efekt. Czy wiecie, że podobno procedura Suzuki Marine nie przewiduje szlifu płaszczyzn (tak mówi importer na Polskę) lub wymiany korpusów, tylko uzupełnienie masą uszczelniająca oryginalnej uszczelki?

Każdy z nas pracuje w innej branży. Czy rzeczywiście motoryzacja spadła tak na psy, aby stosować takie "sztuczki" jak u "Janusza" w garażu?

post-48237-0-96052600-1560081750_thumb.jpg

post-48237-0-44963400-1560081774_thumb.jpg