Skocz do zawartości
  • 0

Dylemat C&R - troć i łosoś

pablom

Pytanie

Poszukiwałem informacji o trociach i łososiach, natrafiłem na sprzeczne opinie w sprawie C&R u ww ryb. Są zdania żeby wypuszczać, są też typu kill them all. Nie mam zamiaru wszczynać następnej wojny, ale zastanawiam się jak to jest z tymi trociami. Są zdania że wypuszczanie złowionych ryb (dotyczy troci i łososi), a w szczególności keltów (wiem że w większości krajów cywilizowanych nie łowi się keltów, ) jest skrajnie nieodpowiedzialne Wypuszczać czy nie? Jak ta sytuacja wygląda w przypadku keltów a jak w przypadku srebra? Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Są może jakieś badania w tej materii?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozumiem

Podobnie twierdzili Irole z WRFB jak kupowałem licencje, z tym ze uważali ze nie ma sensu wypuszczać srebrniaków.

Kolega co łososiami się zajmuje mówił że ryba ma ZAWSZE szansę przeżyć, jedynie te które dostają w czapę nie mają. Ja mu wierzę :D

• 0

Argumentem może być to, że drugi raz do tarła przystępuje 8,5-10,7% troci (Chełkowski 1969, rzeki pomorskie). Nie znam jakiś badań dotyczących przeżywalności keltów, które przeszły hol- na logikę to raczej wielkich szans nie mają.

Powodem by je wypuszczać jest to, że są raczej kiepskie w smaku :D.

• 0

Standerus - jutro postaram się znaleść dokładny cytat odnośnie wypuszczania keltów. Z tym że ryba wypuszczona ma zawsze większe szanse na przeżycie to się zgadzam. Chodzi mi tylko o to czy pisanie że wypuszczanie keltów mija się ze zdrowym rozsądkiem jest pparte jakimiś tam doświadczeniami czy są teorie jakiś domorosłych ichtiologów.

Mysha - to rzeczywiście nie zbyt dużo, myślę że dziś już nawet tyle nie wraca.