Skocz do zawartości
  • 0

Wypuszczanie ryb - chamstwo z nad wody.

Marcel

Pytanie

Czołem

Postanowiłem opisac przypadek, ktory ostatnio mnie spotkał.

Na poczatku listopada łowiłem notorycznie na swojej boleniowej miejscowce. Zjawiałem sie najczesciej jak mogłem. Łowiłem stojac w wodzie. W odległosci stu metrow ode mnie łowił czesto gruntowiec. Znany mi z widzenia z mojej miejscowosci. Wiele razy obserwował hole i wypuszczanie ryb. Ogolnie GBUR

Raz postanowił podejsc do mnie i zapytał czy moze rybe dostac i pociac na filety gruntowe. Odmowiłem. Pytał 5 razy. Ja grzecznie odmawiałem. Odwrocił sie i rzucił pod moim adresem ,, popier....jakis ,, :D Cała sytuacja była dla mnie zabawna i nawet poprawiła mi niezle humor. Mysle ze wiekszosc z Was wie o jakim uczuciu mowie.

Mina mi zrzedła jak po powrocie do auta, wieczorem, zobaczyłem całe drzwi porysowane do zywej blachy. :angry: <_<

Na sto procent nie byłem pewny, wiecie o czym. Wczoraj jednak zasiegnałem na osiedlu jezyka i niemam złudzen kto to.

Były plany zepchnac auto, przebic opony i inne.

Nie wspomne o tym ze na osiedlu jestem ,, pierd...m jakims ,,

Takze jak czytacie - takie sytuacje moga nas czekac nad naszymi pieknymi wodami. Ciekaw jestem czy i Wam cos takiego sie przytrafiło.

Słyszałem od znajomych ze pare razy nie doszło do linczu, wypuszcajac duza rybe przy ,, gapiach ,,.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nieciekawe rzeczy sie dzieja widze u Was. Nie chcialbym osobiscie w takiej sytuacji sie znalesc.

Do mnie tez ciagle docieraja informacje ze znowu zabili wedkarza nad Menem i ze najczesciej ruskie strasza innych i ze strach lowic w nocy.

Mam nadzieje ze mnie to ominie...

• 0

a ja myslalem, ze to forum wedkarskie :D

Dlatego do obrony na rybach proponuje starą wysłużoną szklaną germinę <_<

A poważnie: Marcel, ja bym z gościem sobie przy najbliższej okazji porozmawiał i spróbował kilka rzeczy wyjaśnić, oczywiście rozmową. A co do zgłoszenia na policje, też proponuje to zrobić - może bez podania sprawcy (i tak go za rękę nie złapałeś). Zgłaszanie takich przypadków może tylko poprawić bezpieczeństwo, niewiele nas to kosztuje, a przy okazji w niektórych miejscach być może pojawią się patrole. Być może któryś ze stróżów prawa będzie wędkarzem i sprawdzi dziadków???? Ja wiem że to tylko marzenia, ale niestety jest tak, że narzekamy na policję,PSR itd. Ale oni nic nie mogą zrobić jeśli nie mają informacji od nas.

• 0

A ja zauwazylem, ze najlepszym sposobem na unikniecie problemow nie zwiazanych z wedkowaniem jest zaopatrzenie sie w srodek plywajacy. Najlepiej sprawdza sie tam, gdzie srodkow plywajacych nie jest zbyt gesto.

Samochod w takim przypadku czesto mozna zostawic we w miare pilnowanym m-cu a do danych miejscowek doplywac lodka.

Mozna wtedy skupic sie na lowieniu a nie zastanawiac sie kiedy wyjda z krzakow...

Gumo

• Like 1

• 0

Zmienie akwen. Bardzo czesto w miejscach, gdzie trzeba sie uzerac o miejsce do lowienia, brak juz ryb...

Gumo

Racja, co do miejscówek i do środka pływającego. Na Bugu to by nie wypaliło bo jeszcze wrogów bym se narobił jakbym napłynął na kogoś :unsure:

Kiedyś jak okradali samochody nad jednym ze zbiorników retencyjny gdzie trzeba było zostawiać zamochód za kanałem i iść kawał drogi na miejscówkę, my zostawialiśmy u gospodarza, większa trasa ale bezpieczniejszy samochód, róż raz okno wybili ale alarm się włączył... Po jakimś czasie złapano ich, akurat wtedy byliśmy i ich odprowadzaliśmy i wszystkiego nasłuchiwaliśmy. Zeszło nam do północy z tym...

Pozdr.

Salmo

• 0

Zmienie akwen. Bardzo czesto w miejscach, gdzie trzeba sie uzerac o miejsce do lowienia, brak juz ryb...

Gumo

U mnie na duże ryby nie ma co łowić, kłusownictwo które łowi sobie na siatkę!

To nie fair. Niebezpieczeństwo nad woda wciąż rośnie. A do tego mało jest osób do takiej roboty.

W okolicy Piwonina (blisko Sobienie Jeziory pod Otwockiem) jest podobna sytuacja.

Tam lepiej nad Wisłę samemu nie chodzić. Tam grasują złodzieje na wędkarzy.

Kiedy pomagałem u sąsiada wycinać gałęzie u jabłoni tak sobie rozmawialiśmy. Że pewny kolega sąsiada poszedł sobie na ryby do Piwonina, oczywiście sam. Postawił jedną wędkę na drgającą szczytówkę (na czubku miał dzwonek) , a drugą łowił sobie na spinning. Nagle dzwonek, a tu złodziej wędkę kradnie!

Było trzech, nie miał szans. Jeden gdy wziął do ręki szczytówkę to drugi zabrał z jego ręki spining a trzeci popchnął go do wody.

Nikogo nie znał.

Już nigdy się nie wybiera do tego samego miejsca gdzie czai się niebezpieczeństwo i chuligaństwo. A nawet jak wraca do tego samego miejsca to jedzie z kimś.

Na nic to nie da, kradzież zgłasza się chyba w ciągu 24h, a za napad czy rozbój to nie wiem.

Albo inna sytuacja i to na prywatnym stawie właściciela.

Pojechałem na spławik ( 4 lata temu czy dłużej, nie pamiętam ) na taki duży prywatny staw.

Spytałem się właściciela czy mogę łowić ryby, gdyż testowałem nową wędkę. Zgodził się.

Więc sobie łowię łowię łowię na tym stawie, a tu Sum mi się przytrafił.

Więc go męczę jeśli chcę mieć go w ręce :mellow: No i złowiłem, podchodzi drugi typ gdyż zauważył że złowiłem taką rybę. Pyta się czy zamierzam go zabrać ze sobą. Mówię że nie, i że wypuszczę go z powrotem.

Koleś na moją odpowiedź popchnął i przewrócił mnie na ziemie oraz zabrał mi z ręki Rybę. Sum miał mniej niż 50 cm.

Nie zgłosiłem tego właścicielowi stawu. Po co miałbym sprawiać problemów :wacko: Ale powiedziałem o tym tylko mojemu tacie.

Po tym incydencie pojechałem kolejnego dnia z tatą na ryby, tym razem na szczytówkę.

Właśnie spotkałem tego kolesia co mi krzywdę zrobił, mówię tacie że to on. A tata na to, a to h** z niego.

To taki miejscowy złodziejaszek.

W te wakacje został złapany na gorącym uczynku przy kradzieży w naszej plantacji pomidorów.

Szkoda że nie mogę zeznawać w sądzie za tą sytuację która stała się 4 lata temu gdyż miałem 16 lat :angry:

Zastanawiam się czy można pracować społecznie na rzecz koła PZW i mieć jakieś uprawnienie. Bo wiecie że mniej ludzi pracuje i mało jest na to pieniędzy.

Sorki za OT

Pozdrawiam

• 0

Tamte okolice rzeczywiście są bardzo wesołe. Ja np. podczas wysokiej wody łowiłem na zalanych łąkach,podpatrzył mnie miejscowy. Koło południa poszedłem na obiad, jak wróciłem za jakąś godzinkę i pełen werwy zabrałem się za przetrzebienie jaziom łusek, podszedł do mnie ten jegomość i powiedział daj se pan spokój, ja tu przed chwilą siatką przejechałem :huh: - no cóż, przynajmniej był na tyle życzliwy i mnie o tym powiadomił :lol: . Takich sytuacji z tamtych okolic mam więcej.

Co do Twojego kolegi, co jednocześnie spin i drgającą obsługiwał, hmmm,jak by to delikatnie powiedzieć - kłusował. Kłania się znajomość regulaminu. Co do sytuacji, to rzeczywiście nieprzyjemna. Niestety w młodym wieku, będąc samemu nad wodą, takie sytuacje w naszym chorym społeczeństwie są jakby normą.

Co do pracy na rzecz koła, to jak najbardziej (zależy od członków koła - niestety). Należy spytać w kole, najlepiej prezesa. Zazwyczaj brakuje ludzi do takich akcji jak zarybianie czy sprzątanie łowisk.