Skocz do zawartości

Kołowrotek do średni spinning do 500zł

lysyterrorysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie poszukuje kołowrotka do średniego spinningu do 500zł. Głownie będę łowił szczupaki na średniej wielkości gumy oraz duże obrotówki(wirówki).
Na oku mam parę modeli takich jak PENN BATTLE 3000, RYOBI SLAM 3000 oraz RYOBI ZAUBER CF 3000  
Czym więcej czytam o tych kręciołach tym bardziej jestem zmieszany i nie wiem co wybrać, a może coś byście polecili innego?

Posiadam ze Spro Red Arc 10200 i go troszkę zajeździłem, bo  okazał sie za małym  kołowrotkiem. Myślałem tez trochę nad jakąś nowością ze "Spro" Bo juz trochę znam ta firmę. Mozę zaryzykuje i wezmę SPRO Gold Arc

A co do "Zauber 3000" odstrasza mnie ta składana rączka :(

Edytowane przez Lysy...

A może Okuma Raw ll.

Chłopaki ten młynki przewyższają mój budżet.

Chyba wezmę w ciemno Zauber FD 3000 który wyszedł na rynek w tym roku. Moj kolega ma starszy model ze składaną rączką i dobrze mu sie sprawuje.  Tak, że chyba się skusze.

• Like 1

Weź pod uwagę że duże obrotówki stawiają w wodzie znaczny opór.Jeśli chcesz żeby kołowrotek posłużył ci kilka lat to szukaj takiego o wzmocnionej konstrukcji.Z nowych kołowrotków polecam Okumę Salinę lub Okumę raw ll (salina ll generacji) w swoim budżecie spokojnie je kupisz.Salina ma tą dodatkową zaletę że korbka ma długie ramię a to wpływa na lekkość kręcenia.

Ryobi zauber to dobry kołowrotek ale do trochę lżejszeg łowienia (obrotówka nr 4 to max).

Zmienili korbkę, pytanie czy tylko korbkę. Jeśli jest ona z jednego kawałka, wkręcana w koło, to koło też musieli zmienić. Tak więc nie wiadomo jak z trwałością tych "nowych" Zauberów.

Koło jest takie samo zarówno w wersji ze składaną rączką jak i z jednego kawałka

Na 90% wezmę Zauber FD 3000 Mam jeszcze z tydzień  może trochę więcej czasu do zastanowienia. To będzie dość ciężka decyzja.

Zamówiłem 
Zauber FD 3000 Jak dostane go w słowie łapki to napisze  pierwsze wrażenie a po dłuższym  czasie opisze jak sie sprawdza pozdrawiam

Edytowane przez Lysy...

• 2 tygodnie później...

Na Twoim miejscu poszukałbym starszego Zaubera albo modelu Arctica http://allegro.pl/ryobi-arctica-3000-i4205752126.html . Jest już sprawdzony. Nowinka zawsze ma ten posmak niewiadomej

Właśnie w tym rzecz, że modele dotychczas oferowane ze składaną rączką są nieco gorzej zrobione, niż te z wkręcaną rączką oferowane przez Dragona. Wzięło się to stąd, że przede wszystkim Konger sprowadzał hm... nieco taniej. Dragon zamówił towar pierwszej klasy i aby odróżnić te modele wprowadzono wkręcaną rączkę. No i 5 lat gwarancji. Więc na bank warto kupić model z wkręcaną rączką i z końcówka numeru na stopce ...01.