Skocz do zawartości
  • 0

Użytkowanie dwusuwa - pytania laika.

godski

Pytanie

Na stare lata sprawiłem sobie pierwszą, używaną spalinę. Mariner 3,3 KM dwusuw.

Właściwie nie wiem , czy jej będę używał. Wszędzie gdzie pływam jest strefa ciszy. 

Ale może sie przyda...

Nigdy nie miałem do czynienia z silnikami do łódek.

W związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów :

Czy olej w spodzinie wymienię sam bez kłopotu i co tam wlać?

Czy powyższy olej wymienia się co roku? Nawet gdy silnik jest nieużywany lub użyty 2-3 razy?

Gdzie w Warszawie niedrogo wymienię ten olej i ewentualnie przeprowadzę inne niezbędne czynności po sezonie? (mogą być miejscowości na południe Warszawy - Piaseczno, Pruszków itd.)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Olej wymienisz sam bez problemu. Masz dwa korki. Odkręcasz dolny spustowy i górny, żeby szybciej stary olej spływał. Olej jest pakowany w tubę, którą wkręcasz w dolny otwór i wyciskasz olej, aż pojawi się w górnym otworze. Jeśli uszczelki były w dobrym stanie to zakręcasz górny korek. Wykręcasz tubkę i zakręcasz dolny. Po robocie. Wlej olej zgodny z parametrami zalecanymi przez producenta. Nieistotne czy będzie to quicksilver czy yamalube czy jeszcze coś innego.

• Like 1

• 0

Producenci zalecają wymianę co roku, jak w samochodzie, ale pewnie w praktyce nie odczujemy niekorzystnych skutków jeśli wymiany będą rzadsze. Z drugiej strony tubka oleju to max 30zł, warto oszczędzać ? :)

Wymiana we własnym zakresie to 20minut roboty z czego 10 to patrzenie jak zużyty olej spływa ze spodziny ;)

Edytowane przez thug

• 0

pomysl ile co ile godzin wymieniasz olej w aucie wskrzyni biegów?

a w outboardzie olej moze łapnąc wode przez uszczelnienie i dlatego sie go wymienia.

pomysl jedynie o wirniku pompy wody

nawiasem mam taki silnik Mercury 3.3 do zbycia.silnik pewny.daje gwarancje

Edytowane przez evin

• 0

Ja w przypadku niewielkiego przebiegu silnika wymieniałbym co drugi sezon - oczywiście jeżeli po sprawdzeniu jest czysty. Pewnie, że się starzeje itd, ale pamiętam jak kiedyś moja Mama miała dużego fiata, w garażu, na codzień jeździła czymś innym, tego fiata wywlekała awaryjnie - po 10latach miał przebieg 7000km, nie pamiętam żeby po okresie gwarancji widział serwis. Więc przez kilka latek jeździł na tym samym, starym oleju i nie narzekał.

• 0

Ja też bym wymienił nawet jeśli silnik stał by nieużywany.

Druga sprawa to okres zimowy i co za tym idzie temperatura. Jeśli był pływany i dostała się woda do spodziny to lód może tylko zaszkodzić.

15 minut roboty i święty spokój.

• 0

trochę przesadzacie.oczywiście koszt nie wielki wymienić można ale nie ma konieczności co rok,ewentualnie sprawdzić czy nie miesza się z wodą raz w roku,wumienić po 3 latach.posiadałem yamahę malta 4 lata i nie miałem zielonego pojęcia o spodzinie i silniczek śmigał.a tak na marginesie przyznajmy się co ile wymieniamy olej w skrzyni auta?[przecięż mowa o oleju przekładniowym]ja się przyznam że zajeżdziłem skrzynię golfa 2 po 10ciu latach,obecnie passat b4 5lat i nie mam pojęcia kiedy był wymieniany.

• 0

Młodzian głupoty piszesz.... przepraszam ale tak jest. Koszt oleju do spodziny to ok. 30 zł. Pływasz nie pływasz olej wymieniasz , tak jak w samochodzie, co ilość km lub raz w roku. KONIEC tematu

maweri głupioty piszesz i dajesz beznajdziejne porownania. W 4t bym się zgodził aale  ... olej w skrzyni samochodu (przekładniowy) też wymieniasz raz w roku)?? powodzenia ... KONIEC TEMATU

Edytowane przez Sandre

• 0

Spokojnie. Czytam i wyciągam logiczne wnioski. Jak nie będę pływał lub popływam 2-3 dni to wymienię co 2 lata. Jak wypadnie wiecej dniówek - co roku.

Teraz w sprawie oleju do spodziny - wyczytałem że potrzebuję 135,00 ML. Opakowanie w tubce oleju Yamachy to 25,00 zł za 250,00 ml. A literek 45,00 zł. Tylko czym go przez ten mały otworek wlać bez tubki?

I czy te wszystkie tubki Motul, Yamalube, Castrol, Gulf i inne mają odpowiednia końcówkę aby to zalać bez problemów? Czy są zunifikowane?

Edytowane przez godski

• 0

Ja mam yamalube i do yamaszki podeszło, najwyzej strzykawka zapodasz ..to tak łatwo potem nie wylata z powrotem. Silnik w pionie, wciskasz aż zacznie górą wypływać, zakrecasz górę potem dół i spokój. 

Za pierwszym razem wymień po sezonie bo tak jak pisali koledzy może być woda ...wtedy uszczelnienie do wymiany, a jak zobaczysz że jest ok to śmiało co dwa lata przy sporadycznym użytkowaniu.

Jak trzymasz w jakims zimnym pomieszczeniu typu blaszak dobrze wstrzyknac do silnika (po wykreceniu świecy) troche oleju do mieszanki i pare raze obrócić śrubą ... ponoć zapobiega korozji i wydłuża żywotność. Po zimie bez świecy pare razy kopniesz szarpanką ... troche tego oleju "zwymiotuje" zakrecasz świece lejesz paliwo .. z poczatku troche pokopci potem lux. Ot mój serwis i moje rady. Mój silnik hula jak dziki :)

Edytowane przez Sandre
  • Like 1

• 0

1L.= 45zł. , 1/0.135= 7.04 , 45/7.04=6,08ZŁ

w czasie pływania i stania na wodzie spodzina nagrzewa się i stygnie jakaś ilość wody musi przedostać się do oleju i go niszczy a nie zawrotna ilość przepływanych godzin 6,08 zł na sezon?

edyt

praca we własnym zakresie 20min

spokój ducha- bezcenne

Edytowane przez JanuszD

• 0

tubka ma dziubek co ładdnie wchodzi w otwór spustowy.wtykasz i sam sie uszczelnia.

jak z butla 1 l to warto miec pmpke .pompke nakrecasz na butla 1 l  dziubek pompki wtykasz.inne kombinacje z wlewaniem z litra oleju to duza stratnoś i duza ubrudzalność

Dzięki. Podaj namiar na taką specjalną pompkę. 

• 0

Hej, hej !!!  O S T R O Ż N I E !!!

U mnie w kompie system ostrzega, że jest to NIEBEZPIECZNA WITRYNA !!! - TEN ZAŁĄCZONY LINK

Edytowane przez Harjer

• 0

Tak oczywiście, strona zawsze się otowrzy ! Tylko ważne jest to, że link ten zawiera wirusa !!!!!! :angry:  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  i z czasem rozpieprzy Ci kompa  Może @evin coś złapał i podesłał nam :huh:  :ph34r:   :D  

@evin, gdziew Ty buszujesz ? ;)

Edytowane przez Harjer

• 0

Ja mam w swoim kompie system zabezpieczający McAfee Internet Security i coś takiego jak zagrożone witryny natychmiast ostrzega. Poprostu jak najszybciej wynoszę się z takiej strony.

Nie wiem co niebezpiecznego, jakiego wirusa zawiera ta witryna. Gdyby w moim kompie zainstalował się ! - to wówczas dopiero byłoby to wiadome.

Poprostu unikaj wchodzenia na tą podaną stronę poprzez ten załączony link !

• 0

To nie do końca tak. Czasami strona coś złapie, i później wisi w rejestrze jako potencjalnie niebezpieczna, pomimo tego że problem jest usunięty. Rejestrów takich stron jest kilka, więc w zależności z którego korzysta przeglądarka lub av, różnie zgłasza problemy na różnych maszynach. Najlepiej zgłosić do obsługi sklepu, bo mogą o tym nie wiedzieć.

Edytowane przez psulek

• 0

Na stare lata sprawiłem sobie pierwszą, używaną spalinę. Mariner 3,3 KM dwusuw.

Właściwie nie wiem , czy jej będę używał. Wszędzie gdzie pływam jest strefa ciszy. 

Ale może sie przyda...

Nigdy nie miałem do czynienia z silnikami do łódek.

W związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów :

Czy olej w spodzinie wymienię sam bez kłopotu i co tam wlać?

Czy powyższy olej wymienia się co roku? Nawet gdy silnik jest nieużywany lub użyty 2-3 razy?

Gdzie w Warszawie niedrogo wymienię ten olej i ewentualnie przeprowadzę inne niezbędne czynności po sezonie? (mogą być miejscowości na południe Warszawy - Piaseczno, Pruszków itd.)

Moto jacht Goliszewski Pruszków. Polecam :)