SPIDERLING84 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witam, czy ktoś orientuje się w jakiej najmniejszej odległości od śruby napędowej (Minn kota 34lb) może znajdować się sonar (Lowrance Mark 5x), żeby nie powstawały zakłócenia? Czy 70 cm to zbyt mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prezes77 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Spokojnie wystarcza, na oryginalnym schemacie lowrance jest pokazany montaż przetwornika do silnika. U mnie odległość wynosi jakieś 40cm i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie masz się o co martwić. Wielokrotnie mocowałem przetwornik Mark 5x bezpośrednio do spodu śruby w swojej Minn Kocie i wszystko było w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mosteque Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Niesamowity zbieg okoliczności. Właśnie miałem założyć taki sam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Też mam przetwornik zamocowany kilka cm pod silnikiem, nie widać żadnych zakłóceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Skoro nie ma problemu, to zbuduję stelaż na ramieniu silnika. Sonaru nie mogę zainstalować pod, ponieważ za dużo kamienistych płycizn u mnie. Wielkie dzięki za wkład w wątek, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 wyjątkiem są silniki z maximizerem-powodują straszne zaklucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 wyjątkiem są silniki z maximizerem-powodują straszne zaklucenia.Nie zgodzę się z twoją opinią. Mam założony przetwornik od Humminbirda 998 bezpośrednio na pędniku Minn Kota Traxxis 55 i na żadnej z czterech częstotliwości nie ma żadnych zakłóceń. Jeżeli są jakieś u Ciebie to pewnie szczotki iskrzą i sieją hałasem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RadaRl Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie zgodzę się z twoją opinią. Mam założony przetwornik od Humminbirda 998 bezpośrednio na pędniku Minn Kota Traxxis 55 i na żadnej z czterech częstotliwości nie ma żadnych zakłóceń. Jeżeli są jakieś u Ciebie to pewnie szczotki iskrzą i sieją hałasem elektrycznym.Dokładnie, Humminbird, Minnn Kota - jedna firma, ma mocowanie bezpośrednio pod silnikiem elektrycznym.Zakłócenia mogą powstawać z korzystania z jednego AKU echo i silnik z impulsowym poborem mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Też mam maksymizer i nie ma zakłóceń, wcześniej były na innej sondzie i wspólnym aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arturo1201 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Ja tak wyczytałem w instrukcji Huminbirda że zalecają minimum 38 cm od sruby silnika...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) W Lowrance min. 30cm od spodziny. Edytowane 1 Lipca 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 resiak82 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Witam. Czy sonar lowrance może być nad silnikiem (minn kota) czy to nie spowoduje zakłóceń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Pytanie jak wysoko nad silnikiem (a właściwie pędnikiem bo nad silnikiem się nie da ). Sprawdź czy pędnik nie będzie wchodził w wiązkę echa (jak ma kąt wiązki 120 stopni to bardzo być może). Czy śruba nie wytwarza bąbelków powietrza które mogą zakłócać pracę echa, a działoby się to wtedy, gdyby pędnik był zbyt wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 resiak82 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Oczywiście chodziło mi o pędnik Dzisiaj dopiero sprawdzę na wodzie, odległość pewnie będzie ok 20-30 cm. Pędnik będę zakładał ok 5 cm od dna łodzi, a sonar mam na sztycy który również przykręcam do łodzi. Jeszcze mam pytanie czy takie zamontowanie silnika jest prawidłowe? Czy można dać go wyżej? http://www.mc-sklep.pl/images/silniki/osapian_mocowanie_do_lodzi.JPG Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez resiak82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Oczywiście chodziło mi o pędnik Dzisiaj dopiero sprawdzę na wodzie, odległość pewnie będzie ok 20-30 cm. Pędnik będę zakładał ok 5 cm od dna łodzi, a sonar mam na sztycy który również przykręcam do łodzi. Jeszcze mam pytanie czy takie zamontowanie silnika jest prawidłowe? Czy można dać go wyżej? http://www.mc-sklep.pl/images/silniki/osapian_mocowanie_do_lodzi.JPGMożna dać wyżej ale pod warunkiem, że na fali nie będzie "łapać powietrza" Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Nie masz się o co martwić. Wielokrotnie mocowałem przetwornik Mark 5x bezpośrednio do spodu śruby w swojej Minn Kocie i wszystko było w porządku.Sorry ze tak odkopie ale mam pytanie. Właśnie mój uchwyt uległ zniszczeniu. I mam zamiar zamocować przetwornik od lowerance mark 5x pro na silniku neraus 62 . Mam już dość zabawy z tymi uchwytami . Tylko kurde to będzie blisko przy śrubie. Nie ma ryzyka jakiegoś zakłóceń i czego bardziej się obawiam wciągnięcia przetwornika w śrubę lub uderzenia w dno ?? W sumie chyba nie będzie przetwornik wystawa za ta ochronna płetwe. Kabel mogę przymocować do kolumny silnika ?? Edytowane 15 Listopada 2014 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Większość pisze, że w MK nie ma takich problemów a co do tego jak tam mówisz Neraus to tylko inny szczęśliwy właściciel podobnego cuda może pomóc. Ale myślę że powinno być ok (pomimo faktu że to nie MK ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 To ze to nie MK to akurat zaletą jest :] Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Żbiku Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Sorry za odkopanie tematu...Tomek, zamocowales w końcu przetwornik do pednika silnika? Sprawdza sie taki sposób? Ja mam przy pawezy Kolibri 360D zamocowana sztyce z przetwornikiem i zastanawiam sie czy świeżo zakupiony Osapian 45lb nie bedzie wytwarzał zakłóceń dla Elite 4X Chirp? Edytowane 26 Września 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Pływam na takim samym silniku (z maxymizerem) ze sztycą zamocowana w taki sam sposób. Humminbird 579 ci hd, Lowrance Mark 5x Pro, Lowrance Elite 7 - nic złego się nie dzieje, zakłóceń brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
SPIDERLING84
Witam, czy ktoś orientuje się w jakiej najmniejszej odległości od śruby napędowej (Minn kota 34lb) może znajdować się sonar (Lowrance Mark 5x), żeby nie powstawały zakłócenia? Czy 70 cm to zbyt mało?
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi