Skocz do zawartości
  • 0

Odległość śruby od sonaru echo (?)

SPIDERLING84

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wyjątkiem są silniki z maximizerem-powodują straszne zaklucenia.

Nie zgodzę się z twoją opinią. Mam założony przetwornik od Humminbirda 998 bezpośrednio na pędniku Minn Kota Traxxis 55 i na żadnej z czterech częstotliwości nie ma żadnych zakłóceń. Jeżeli są jakieś u Ciebie to pewnie szczotki iskrzą i sieją hałasem elektrycznym.

• 0

Nie zgodzę się z twoją opinią. Mam założony przetwornik od Humminbirda 998 bezpośrednio na pędniku Minn Kota Traxxis 55 i na żadnej z czterech częstotliwości nie ma żadnych zakłóceń. Jeżeli są jakieś u Ciebie to pewnie szczotki iskrzą i sieją hałasem elektrycznym.

Dokładnie, Humminbird, Minnn Kota - jedna firma, ma mocowanie bezpośrednio pod silnikiem elektrycznym.

Zakłócenia mogą powstawać z korzystania z jednego AKU echo i silnik z impulsowym poborem mocy.

• 0

Pytanie jak wysoko nad silnikiem (a właściwie pędnikiem bo nad silnikiem się nie da ;) ). Sprawdź czy pędnik nie będzie wchodził w wiązkę echa (jak ma kąt wiązki 120 stopni to bardzo być może). Czy śruba nie wytwarza bąbelków powietrza które mogą zakłócać pracę echa, a działoby się to wtedy, gdyby pędnik był zbyt wysoko.  

• 0

Oczywiście chodziło mi o pędnik :)  Dzisiaj dopiero sprawdzę na wodzie, odległość pewnie będzie ok 20-30 cm. Pędnik będę zakładał ok 5 cm od dna łodzi, a sonar mam na sztycy który również przykręcam do łodzi. Jeszcze mam pytanie czy takie zamontowanie silnika jest prawidłowe? Czy można dać go wyżej? http://www.mc-sklep.pl/images/silniki/osapian_mocowanie_do_lodzi.JPG

Edytowane przez resiak82

• 0

Oczywiście chodziło mi o pędnik :)  Dzisiaj dopiero sprawdzę na wodzie, odległość pewnie będzie ok 20-30 cm. Pędnik będę zakładał ok 5 cm od dna łodzi, a sonar mam na sztycy który również przykręcam do łodzi. Jeszcze mam pytanie czy takie zamontowanie silnika jest prawidłowe? Czy można dać go wyżej? http://www.mc-sklep.pl/images/silniki/osapian_mocowanie_do_lodzi.JPG

Można dać wyżej ale pod warunkiem, że na fali nie będzie "łapać powietrza"

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Nie masz się o co martwić. Wielokrotnie mocowałem przetwornik Mark 5x bezpośrednio do spodu śruby w swojej Minn Kocie i wszystko było w porządku.

Sorry ze tak odkopie ale mam pytanie. Właśnie mój uchwyt uległ zniszczeniu. I mam zamiar zamocować przetwornik od lowerance mark 5x pro na silniku neraus 62 . Mam już dość zabawy z tymi uchwytami . Tylko kurde to będzie blisko przy śrubie. Nie ma ryzyka jakiegoś zakłóceń i czego bardziej się obawiam wciągnięcia przetwornika w śrubę lub uderzenia w dno ?? W sumie chyba nie będzie przetwornik wystawa za ta ochronna płetwe. Kabel mogę przymocować do kolumny silnika ?? Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Sorry za odkopanie tematu...

Tomek, zamocowales w końcu przetwornik do pednika silnika? Sprawdza sie taki sposób? Ja mam przy pawezy Kolibri 360D zamocowana sztyce z przetwornikiem i zastanawiam sie czy świeżo zakupiony Osapian 45lb nie bedzie wytwarzał zakłóceń dla Elite 4X Chirp?

Edytowane przez Żbiku