FRS1985 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu mieszkam i łowie w norweskich fiordach z brzegu , może koledzy podzielili by się wiedzą na temat jak , gdzie i na co. Puki co łowię dorsze , a może dorszyki nie przekraczające 1.5kg , ponoć niedługo wejdzie trochę czerniaka i makreli.. Łowię w samiutkiej północy głębokość do której mam dostęp to ok 15m. Łowie standardowo z opadu na gumy itp. Za wszelkie rady uwagi będę serdecznie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Regularnie będę zamieszczał tu swoje spostrzeżenia odnośnie pływów kolorów przynęt ich typów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Z brzegu cieżko trafić większego jak 1.5 2 kilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dlamnie sprawdzają sie ciemne kolory a najlepiej fiolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Gdzie mieszkacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipstiger Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja makrelę łapię na spławik na trupka tzn.kawałek martwej rybki,jak jest i bierze super zabawa a i dorszyk się trafi belona, trotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja tylko spinning preferuje makrela bierze tesz na obeotówki i wachadłówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja lowilem na male pilkery 20-30gr tak jak sandacze z opadu, czasem zakladalem dodatkowo przywieszke i tez byly dobre efekty.Kolor jaki najczesciej stosowalem to japonska czerwien i seledyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 No właśnie zauważyłem że sprawdzają się wszelkiego rodzaju motory itp. a przynajmniej na takie nie siadają mi inne brzdące. Makreli jeszcze u mnie nie ma ale mówią że będzie na 100%..Z niewielkich pilkerów zrezygnowałem bo 80% ryb jest mordowanych po brzuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Jak byłem w Kristiansand, to łowiłem dorszyki z opadu na seledyny i marchewy, główki od 20 do 35 gram. Ale z rozmiarami kiepsko, największy 65 cm.Teraz jestem w Oslo, ale tu jest dużo więcej możliwości i na dorszach jeszcze nie byłem, szkoda czasu jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie wiem w jaki sposob lowisz pilkerem ze 80% ryb miales zapietych za brzuch???? Mi to sie nigdy nie zdarzylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 normalnie z opadu , mam tu masę niedużej ryby i jest to u mnie notoryczne. niedługo zejdzie lód z jezior to skończy się taki łowienie , przynajmniej na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świstak Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 ja się wybieram do egersund. Większość dorszy (35-60cm) łowiłem w zeszłym roku na saledyny z opadu na główkach 20-25g. Zabawa fajna ale ryby małe:P większą frajdę sprawiły mi makrele łowione na podłużne wahadełka, oraz ostrosze po przerzuceniu ok 30 szt dowiedziałem się że są jadowite :D większe ryby udało mi się mieć z łódki którą znajomy kupił okazyjnie za 2000 nok. łódź motorowa z silnikiem 90km to się nazywa mieć farta w tfajnego ym roku jade w połowie lipca i mam zamiar nieco wiecej łowić na pilkera aby w końcu złowić coś na prawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak176 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Witam. Ja wylądowałem na wyspie Heroy. W zasięgu rzutu woda o głębokości 30-40 m, łowię głównie w przewężeniach gdzie prąd jest dosyć silny. Póki co najwieksze ryby jake złapałem z brzegu to dorsz 94 cm i czerniak 85 cm. Dosyć często trafiaja się ryby w przedziale 70-75cm. Ja łowię głównie na pilkery ze Spare 40, 60 g. Ojciec na gumy dragon bandit główki 25-30 g. Z tego co zauważyłem to czerniaki wolą prowadzenie w pół wody jednostajnym tempem. Po dorsza wystarczy zblizyć się do dna:)P.S niedawno z brzegu padł halibut 105 kg wierzyć się nie chce ale sam rybsko widziałem i szczęśliwego rosjanina:Opozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAMPUCH71 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 105 kg z brzegu uchodzić takiego bydlaka... tak ku przestrodze koledzy jeśli ktoś właśnie złowi ostrosza ,to szczególnie uważajcie na tą czarną koronę rybka pięknie ubarwiona czyli fotogenicznaale po ukłuciu kolcem w łapę jest takie dziwne odczucie ,jakby człowiek wtarł z całej siły w dłoń watę szklaną Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ja go do lap nie biore feeeee .......niektórzy wargacze" wpieprzaja" takie kolorowe one sa truuuujace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagberek Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Panowie Czarniaki a nie Czerniaki. Pierwsze to ryba drugie nowotwór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Seja.....dagberek chciales napisac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 W Oslofjord najlepiej mi się sprawdziły wściekle pomarańczowe gumy. Patroszone dorsze były wypchane krewetkami i krabami z pomarańczowymi szczypcami . Kilka ryb złapałem na wahadłówki trociowe prowadzone przy dnie . Jednak najlepszy był opad "sandaczowy" i gumy na główkach 20-25 g. Najlepsze brania w słoneczne i wietrzne dni . Odpływy nie miały wpływu na brania. Największy 70 cm , tej jesieni spróbuję poprawić wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Tkie wsciekle czerwone kogutu z jezynka sarny[coby babelkowaly" na jednym haku[coby za kamieniory się nie lapaly} tez sa suuuper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Przygotowałem pomarańczowe koguty , ogon rozdzieliłem na dwie strony -jak szczypce kraba ,zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 ogonek może być zlaczony będzie dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nesta Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Witam.Czy ktoś próbował łowić dorsze w nocy? Z racji tego, że jedyna miejscówka w bliskiej okolicy którą znam jest praktycznie co wieczór zajęta przez stado litwinów łowiących na szarpaka zastanawiam sie nad łowieniem w nocy. Próbowałem narazie raz, ale krótko i bez efektów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Jest sens. Biorą czasem nawet lepiej. Jeśli chodzi o rdzawce, to największe brały właśnie w nocy. Obserwacje z Oslofjord.Postaraj się namierzyć swoją miejscówkę, z brzegu nie jest to najłatwiejsze, ale trzeba poszukać głębszego miejsca w zasięgu rzutu.Wiosną łowiłem dorsze na wodzie 60-70 cm, podchodziły późnym wieczorem do brzegu w poszukiwaniu małych ryb, wystarczała wtedy guma na 5g główce.Piękna sprawa tak na lekko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nesta Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Dziękuję za odpowiedź. Jak pogoda sie poprawi to będę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi