Skocz do zawartości

Norwegia Dorsze z brzegu ?

FRS1985

Rekomendowane odpowiedzi

tak sezon podlodowy otwieramy już tuż i dopiero , bo ciemności i warunki nie pozwalały. Dorsza z pod lodu nie mam jak gdyż nie mam lodu we fiordzie w miejscu które by to umożliwiało. Zaraz po lodowym będę zgłębiał trotki które wejda, potem już co woda daje , czerniaki halibuty dorsze , wędrówki za palią , potokiem lipieniem , no i oczywiście łososiem. W Batsfjord gdzie teraz mieszkam , jest niezłe pole do popisu w sezonie , ale zima jest naprawdę ciężka i trzeba ją jak to się mówi przepękać ....

No ja dzisiaj jezdziłem z miejscówki na miejscówkę i zero żerowania ryb.

Na koniec skoczyliśmy jeszcze na jedną blisko domu, i obdarzyła mnie takimi o to 73cm szczęścia, które dalej sobie pływa :)

attachicon.gifDSC_0213.JPG  attachicon.gifDSC_0214.JPG

Były jeszcze dwa takie pod 60cm

Super :)

• Like 1

Troszkę próbowałem wieczorami,jednak nie mogłem się wstrzelić w większe drapieżniki,

być może nie ta pora roku i nie ten region.

Natomiast z moich kilkuletnich,letnich doświadczeń w połowach ze skałek zaobserwowałem

że flauta i słoneczne bezchmurne niebo to jest moment najlepszych wyników.

post-48492-0-46970300-1423989833_thumb.jpg

post-48492-0-98447300-1423989871_thumb.jpg

Pzdr.

• Like 2

Panowie dzięki za dzisiejszy wypad i całą resztę.

Dorsze nie chciały mnie wypuścić do domu, "jeszcze jeden i jadę, jeszcze jeden i jadę". Licznik zatrzymał sie na 19 sztukach i to bardziej przez to, że miałem dość niż przez to że, przestały brać.

Pozdrawiam i do następnego!

post-48896-0-91096000-1424039453_thumb.jpg

• Like 7

Panowie dzięki za dzisiejszy wypad i całą resztę.

Dorsze nie chciały mnie wypuścić do domu, "jeszcze jeden i jadę, jeszcze jeden i jadę". Licznik zatrzymał sie na 19 sztukach i to bardziej przez to, że miałem dość niż przez to że, przestały brać.

Pozdrawiam i do następnego!

attachicon.gifrsz_p1610800.jpg[/quote

No to w takim razie następny wypad za tydzień pozdrawiam i gratuluje tez bym został dłużej ale nie mogłem

Kamil miał rację że, jak zrobi się ciemno to się zacznie. Do 18 miałem 5 sztuk a potem je znalazłem w jednym z miejsc gdzie coś działo się w dzień i zaczęło sie eldorado. Łowić skończyłem o 20.30 bo mnie już skurcze w przedramię łapały :).  "Atomowy kurczak" wyraźnie im smakował, tylko jednego złowiłem na co innego. Niestety został mi ostatni. W niedziele trzeba będzie go oszczędzać.

@romeo7 brały zarówno na 15 metrach jak i na 2 metrowej wodzie, w nocy wszystkie brania były blisko brzegu.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Kurcze taki fajny temat a ja go dopiero odkryłem, ja w sumie z centrum Oslo i na słoną już trochę rzadziej jeżdżę ale trochę swoich miejscówek i ciekawych spostrzeżeń posiadam. Będę obserwował ten temat, czasem postaram się coś napisać ;) Pozdrawiam

A tutaj jeden taki poranny:

https://www.youtube.com/watch?v=BY7-R8Io_w8

Edytowane przez save87
  • Like 3

Na Huk fajne miejsce, trochę rybek też tam połapałem. Teraz akurat miałem trochę dłuższą przerwę od wędkowania, ale już powoli przygotowywuję się do sezonu. Moim głównym środkiem lokomocji z i na ryby to rower więc trochę lipa i też ubolewam nad ograniczeniami jaki ten środek lokomocji mi funduje. Wcześniej mieszkałem przy Bislett to jeszcze nie było problemu ale teraz już mieszkam na Grefsen i trochę słabiej to wygląda jeżeli chodzi o słoną wodę. W sumie i tak zeszły sezon miałem ukierunkowany bardziej pod słodką wodę. A na co łowisz?

Ps. Swego czasu miałem zmotoryzowanego kompana do wędkowania z którym mieszkam lecz to bardziej niedzielny wędkarz chociaż kilku fajnych zasad go już nauczyłem, niestety w zeszłym sezonie już bardziej pociągnęło go machanie ciężarami i chłopak przepadł ;) Teraz już jest szerszy niż wyższy :D

Edytowane przez save87

Kurcze taki fajny temat a ja go dopiero odkryłem, ja w sumie z centrum Oslo i na słoną już trochę rzadziej jeżdżę ale trochę swoich miejscówek i ciekawych spostrzeżeń posiadam. Będę obserwował ten temat, czasem postaram się coś napisać ;) Pozdrawiam

Dorsz na muchę :)

Gratulki :)

Ja dopiero za 1,5miesiąca  do Stavanger śmignę :P/weekendowo ;) /

Czytam i nie wierzę, byłem w okolicach Alesund rok temu, przełom marca i kwietnia. Próbowałem spiningować z brzegu, próbowałem łowić z gruntu na krewetkę, i NIC. Jakbym łowił w PZW ;)

Czy pora roku była nie ta, czy co? Ma ktoś jakieś doświadczenia w łowieniu czegokolwiek w tym rejonie i/lub w takiej porze roku?

Łów i wstawiaj ,bardzo miło się ogląda  :good:

Pzdr.

Łów i wstawiaj jak najbardziej! Ale...  - morza szum, ptaków śpiew... Czy to nie są właśnie elementy które składają się na tę magię? Zupełnie nie rozumiem tej manii wstawiania podkładów dźwiękowych do takich filmików. Piękna sceneria i wstawiona muzyka, która - jak to muzyka - jednemu się oczywiście spodoba, ale drugiemu już niekoniecznie i zepsuje całą frajdę oglądania.

Może masz i rację, w sumie to na pewno masz rację z tym że o ile ta kamerką obraz nagrywa całkiem przyzwoity to już z dźwiękiem jest zwyczajnie kiepsko przez to że jest zamknięta w wodoszczelnej obudowie. Tak więc z dwojga złego wolałem już dać jakiś podkład muzyczny niż puścić film bez dźwięku. Można jeszcze nagrywać dźwięk urządzeniem do tego stworzonym i później bawić się w podkładanie ścieżki ale ja mam w domu wędki w pokoju a nie studio nagraniowe ;) Pozdrawiam

Dla wszystkich "skoczków skalnych" http://kart.kystverket.no/default.aspx?gui=1〈=2

Masa przydatnych informacji, tylko trzeba trochę popstrykać na zasadzie prób i błędów.

Mały niebieski plusik w prawym górnym rogu mapy otwiera ramke i dalej już idzie, plus ramka z lewej.

Powodzenia :D

Edytowane przez haydo
  • Like 1