Skocz do zawartości

Kij Boleniowy, blank, komponenty.

Spinbol4

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki mam problem, otóż kompletuję porządny zestaw boleniowy . Kołowrotek już mam .

potrzebuję porady co do blanku i komponentów kija boleniowego.
Kij bez fanaberii, badyl ma być dość szybki, ale pod obciążeniem dobrze amortyzować zrywy ryby.
Pod kołowrotek wielkości 4000 ( shimano) I wadze 280 gr. ( magnezowa obudowa) . Kołowrotka nie zamierzam już szukać nowego, zmieniać. Zakres przynęt to wobki 7-9 cm. Woblery boleniowe zbytniego oporu nie stawiają. Chciałbym, aby obsłużył mi wobki 6-7 cm na wiosenne bolki jak i te 8-9 cm. Długość 2.9m.- 3m.

I aby przy tej długości dobrze wyważał mi ww. kołowrót.

Budżet do tysiaka.

Edytowane przez Spinbol4

Ostatnio poskładałem w tych pieniądzach 2,90m MATAGI SILKY 1oz 20lb. Szybki kijek o pięknym ciepłym i głębokim ugięciu. 10 przelotek (w tym na topie FST6+3 szt 6L SIC , reszta ALCONITE)+ pianka+VSS 17+2 pierścionki+nitka = wyszło mi  - 900zł nie licząc mojej robocizny ;)​ . 

post-47757-0-07043700-1401654055_thumb.jpg post-47757-0-58528900-1401655594_thumb.jpg

Jest jeszcze MATAGI SUPER o tych samych parametrach lecz szybszy / wyższy grafit.

Edytowane przez miramar69

Te Matagi to bardzo ciekawe blanki, jednak moim zdaniem zbyt mocy do połowu bolenii na takie przynety jak kolega pisze. Pod RH12, cykady czyli szukanie bolków głębiej będzie OK. Pod wobki boleniowe wybralbym szybki blank o mocy 15lb, max 17 lb. Cos w stylu CD XLS 2.75m 5-25g 15lb.

Popatrz sobie na blank Lamiglasa XMG 1202M (do 21 g, 3,05 m). Dla mnie to idealny kij na bolenia. Bardzo szybki ale głębiej pracujący, z zachowaniem odpowiedniej mocy aby kontrolować rybę, gdy warunki trudniejsze, niesamowicie czuły. Idealnie obsłuży przynęty o których piszesz.

CD XLS jest świetny, ale w moim odczuciu znacznie mniej "boleniowy". Bardzo szybki kij o akcji szczytowej. Jeśli na bolenia to tylko dla miłośników takich kijów :)