bagi_glogow Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Witam Administrację i Użytkowników tego Forum. Potrzebuję waszej pomocy, a mianowicie chciał bym uzbroić sobie jakiś blank w pracowni FC tylko mam mały problem z wyborem odpowiedniego blanku. Mam już pewien typ, ale że nigdy nie miałem klasowego kijka w ręku więc może mój wybór nie jest najlepszy. Moim typem jest Talon 8'6MHF2 z grafitu ITM lub VI+, biorę również pod uwagę blank COMPOSITE DEVELOPMENTS z serii Royal (BLCJWPIKEM296 lub BLCJWPIKEM2108)ale niestety nie znalazłem żadnych opinii na jego temat. Może ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z takim blankiem.A może wziąść Talon-a 8'6MXF2 z w grafitu VI+ może ze względu na mniejszą modułowość będzie miał głębsze ugięcie i po zacięciu ryby kij będzie ładnie ją trzymał? Jeszcze nie wiem czy będę łowił żyłką czy plecionką, do tej pory była to żyłka. Do wędeczki zamierzam zastosować resonance grip, ponieważ najważniejsza rzeczą w tym kiju ma być czucie przynęty. Kij będzie używany do połowu szczupaka (w 70%), sandacza (w 15%), bolenia (w 15%). Rodzaje przynęt: obrotówki nr.2 i 3 long, obrotówki nr.3 i 4 z normalną paletką, wahadłówki 10 do 20 gram, woblery 5 do 10 cm, kopyta i twistery na główkach 5 do 20 gram. Miejscem połowu będzie rzeka Odra (okolice Głogowa) ze sporą ilością główek. Mam nadzieję że to nie za duży rozrzut przynęt oraz rybek. Proszę o pomoc (opinie na temat wybranego blanku) posiadaczy takich wędek. Na kijka mam do wydania około 1300 zł. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam bagi_glogow P.S. bardzo mi się podoba wasze Forum, myślę że najlepsze w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 na CD ma spinek do 14 gram tych cięzszych nie macałem co do talona to ja jakoś do rzecznych łowów wolałbym 9'lub nawet 10 z grafitu VI+ te ITMy sa jak dla mnie jakies delikatne i nie chodzi tu oto że ITM jest droższy tylko jakos taki wysoki modól mnie odstrasza,i bałbym się jak byłbym na rybach że stuknęgdzies o kamień i papa kijku natomiast VI+ zniesie bardzie spartańskie warunki a waloru użytkowe sa podobne co do itma,tymbardziej jak dasz rezonans to i mnatym i natym bedzie dobre czucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 rozumiem ,ze woblery to GLOGI z Głogowa,ja sam bede montował niebawem kij na talonie mhxf w FC lub samodzielnie,zobaczymy po targach,muszę z fachowcami zbrojmistrzami pogadać pozdro hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Witaj na forum @bagi cieszę się że w końcu zdecydowałeś się napisać. Mam nadzieję iż w pomoc dla Ciebie włączy się Irek Matuszewski, który oba wymienione przez Ciebie blanki zna jak nikt. Mógłbyś przybliżyć który blank z serii Royal miałeś na myśli? Słowo o przynętach. Obrotówkę typu Comet czy Aglia nr 4 od woblerka 5cm dzieli pewna przepasc, zwłaszcza w warunkach rzecznych. Rozumiem że jeżeli chodiz o te duże obrotówki to zamierzasz nimi łowić wyłącznie na stojącej wodzie, np w zastoiskach na klatkach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi_glogow Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 W sumie najczęściej łowię między klatkami. Ale czasami łowie też troszkę w nurcie, ale tam będę używał odpowiednio mniejszych przynęt które da się prowadzić tym kijkiem. Pozdrawiam bagi_glogow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Sprobuj rozejrzec sie za blankami 270 cm i ciezarze wyrzutu ok 1 oz. Nie x-fast tylko fast, albo mod-fast. To juz kwestia preferencji. Jest taki pike z serii Royal w Cedekach. Jest kilka Talonow takich. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi_glogow Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do długości kija to do tej pory łowiłem kijami 210 cm i łowiło mi się dobrze, więc w moim przypadku kij 260 cm to i tak przepaść, myślę że 260 cm to będzie odpowiednia dla mnie długość. A co do szybkości to wolę kije szybsze nawet bardzo szybkie. Pozdrawiam bagi_glogow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Odra rzeczywiscie stanowi taki typ łowiska rzecznego, iż pozwala na użytkownie sprzetu wygodniejszego dla wedkarza (np. krotszego kijka) niz np. Wisla. Ale bedac w tym roku nad Odra co najmniej raz błogosławiłem długość swojego spinningu, który obrotówkę typu long w wielkosci 1+ pozwolił mi posłać na środek klatki. Kijkiem 210 tego bym nie zrobil wymieniona przyneta, a ciezszej przynety bym nie poprowadzil odpowiednio, bo klatka byla plytka. Tak ze nawet nad Odra dluzsza wedka czasami sie przydaje. Choc na pewno nie jest to sprzet najwygodniejszy i najbardziej optymalby z punktu widzenia czucia przynety. Wydaje mi sie ze dlugosci 8'6-9'0 na Odre to jest rozsadny kompromis. Osobiscie na wygode lowienie w moim przypadku przeklada sie dobre wywazenie wedki. Jezeli nie lowisz z nadgrastka (a raczej nie, bo nie szukasz kleniowca w koncu), to proponowalbym zastosowac dlugi dolnik, powyzej 30 cm w dol od kolowrotka, w celu lepszego wywazenia kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam Administrację i Użytkowników tego Forum. Witam Ciebie serdecznie! Życzę przyjemności w wymianie doświadczeń. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 witaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam,@bagi_glogow, analizując Twoje potrzeby i rozpiętość przynęt sądzę, że potrzebna będzie wędka o średnim ugięciu, ale szybka. Idealnie pasującym blankiem będzie moim zdaniem Talon 86MHF2 z ITM. Wędka na tym blanku pozwoli na operowanie nawet 5 cm woblerem i spokojnie zniesie traktowanie 20 gramową główką z kopytem czy Longiem 3. Pod szczupaka czy bolenia będzie idealny, na sandacza będzie trochę miękko. Trzeba będzie nadrabiać szerszym i mocniejszym zacięciem. Nie ma wędzisk uniwersalnych.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi_glogow Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Panie Irku a czy ten sam blank tylko że w węglu VI+ był by także odpowiedni? A co z tym Talonem 8'6MXF2 w węglu VI+ powinien być wolniejszy od tego ITM czy on także by się nadał, pytam ponieważ lubię kije szybkie. A może jakieś inne typy z Batsona? Pozdrawiam dziękuję za fachowe porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Szybkie nie znaczy szczytowe. Zaproponowałem MHF zamiast MXF, ponieważ w pierwszym poście napisałeś szczupak 70%. MHF ma ustępliwy dolnik, czyli taki, jaki powinno się używać do łowienia tej ryby. MXF ma dolnk znacznie sztywniejszy i nieustępliwy. Gdyby to było 70% sandacz, z pewnością bym polecił MXF. Z Batsona mogę polecić IST1025F. Bardzo podobny do MHF ale nieco delikatniejszy - 17lb. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi_glogow Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 OK bardzo dziękuję za naświetlenie sprawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Bagi,rozumiem, że do tej pory łowiłeś kijkami krótkimi ( 2,1 m). Napisałeś,że łowiło Ci się fajnie - rozumiem też lubię taką długość. Więc dlaczego zmiana ? pytam - bo przecież na świecie właśnie kije krótsze mają najlepsze konstrukcje a i firm mnogość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi_glogow Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Tak, do tej pory łowiłem kijkami krótkimi, no ale nie miałem porównania z kijami długimi(klasowymi), które poleca większość osób ze względu na długość rzutu. Myślę że warto sprawdzić tą teorię na sobie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Nie do końca zgadzam się z teorią/praktyką, że daleko - znaczy długo. Ale powodzenia. A markowy krótki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Ależ drogi Wojtku , dłuższy bez wątpienia bedzie bardziej dalekosiężny .. Długość pojawia się niejako z urzędu wszędzie tam , gdzie dystans rośnie . W surfcastingu , morskim spinningu , drifcie czy floacie . I nie chce być inaczej ..Zalety krótkiego kija na łódce są nie do przecenienia . Jednak brzeg większej wody , utrudniony dostęp to raczej domena kijów dłuższych . 8'0 , 9'0 to średniaki , dobra długość /jak dla mnie / to min. 10'6 . Tu już wyrażnie widać korzyść z centymetrów przed uchwytem . W europejskim modelu , wtórnym do amerykańskiego , tę modyfikację długości mocno widać . Lokalna specyfika .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Sławku,nie każdy długi będzie dalekosiężny. Dobra konstrukcja, da pewne możliwości. A co z kiepskimi długimi modelami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Kiepskich nie kupimy . Kupimy St. Croix ..No i kilka innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Właśnie, porównywać trzeba rzeczy porównywalne, najlepiej dobre wędki z dobrymi wędkami. Kiepskie modele trafiają się w każdej długości, precz z nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Sławek,Ty nie kupisz , bo się znasz.Ale wielu, czyta gazety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Sławek,Ty nie kupisz , bo się znasz.Ale wielu, czyta gazety tych wielu innych mas nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Poradzono mi abym zalozyl temat, bo wiecej osob sie wypowie, ktore mialy do czynienia z podanymi nizej blankami.Szukam kijka do lowienia szczupakow, glowne przynety to duze obrotowki, wahadla, woblery 5-11 cm czasami gumy.Dostalem kilka propozycji i ciezko mi cos wybrac. 1. Kijek Batson - IST1085F RX7 2,75m 10-28g 10-17lb zbrojony w FC2. Kijek Batson ISA1086F-2,75m, 10-42g, 12-25lb zbrojonu w FC3. Kijek ATC st905 długi na 9`, 8-17lb, 3/8-1oz zbrojony w XRODS. Chcialbym aby to byl naprawde dobry kijek z ktorego bede zadowolony, wszystkie kije pod korbke. Wedka bedzie spieta z Daiwa Emblem Z3500IA, linka jakiej uzywac bede to Power Pro 15lb. Przynety to obrotowki damm effezt od nr 3 w gore, meps algia od 3 w gore, wahadla to mors, aglia w gramaturze 10-20gr, woblery to cos pokroju executora salmo 5-7cm,horneta 5-7cm, a gumy to 5-7cm korpus na glowkach do 20gr. Lowic bede glownie w nieduzych rzekach notec, brda (szer od 5m do 70 m), i w kanale bydgoskim szer miedzy 20-40m, glownie z brzegu. Dziekuje za wszelkie cenne informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Tylu doświadczonych wędkarzy na forum i cisza? nikt nie potrafi pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi