Skocz do zawartości

Uniwersalna szczupakowka - okolo 2.7m, cw do 35g

Rekomendowane odpowiedzi

a co na wisłę na grubego zwierza, tak co by można konkretną gumę i kawał ołowiu zapodać i dno przeorać, oczywiście wersja niskobudżetowa

MHX ST1084F 9' do 40g. spoko, fajny blank za rozsądne pieniądze.

pozdro.

więcej o tym blanku znajdziesz w wątku o MHXach.

• 2 lata później...

Szukam kijka pod szczupaka, zakres przynęt 20-55g, 60% gumy, 40% wahadła. Kijek powinien być uniwersalny (dla mnie), pracować w dolnym cw. Docelowa linka 20lb. Rozważam CD BLRBR2108H. 1000zł do wydania z ubraniem, nic więcej :) oczywiście rozważam jeszcze używane kijki 

Zapomnialem dlugość 260-275cm, rzeka, juz znalazlem info na temat CD

Edytowane przez Popeye

• 1 miesiąc temu...

Witam, podepnę się pod temat - poszukiwany blank pod rzeczno - starorzeczne szczupaki do 70 cm

akcja - szybka

ugięcie - byle nie było spadów z plecionką

moc/cw - medium/ realne do około 21 g małe, adekwatne do mocy blanku gumki, mniejsze wobki i obrotówki - powiedzmy, że kopyto 3'' na 15 g to max komfortu

długość - około 260 cm

Produktom wytwarzanym u people's republic of china dziękujemy ;) tak z czystej zasady , mojego upartego charakteru i ... wcześniejszych doświadczeń

Jeśli ktoś coś wie, używa to dzięki za info - narazie pośpiechu niema

Pozdrawiam i dzięki

Edytowane przez Szymon82

No wysoko zawiesiłeś poprzeczkę, jeżeli szczupaki nie mają spadać z plecionki to wypada się kręcić w okolicy węgla II generacji a to w większości china :) .Może coś z lamiglasa wypada poszukać, zastanowiłbym się nad nowym produktem CD pomimo że to china np nano 6-24g 8-17lb 2,6m.

No wysoko zawiesiłeś poprzeczkę, jeżeli szczupaki nie mają spadać z plecionki to wypada się kręcić w okolicy węgla II generacji a to w większości china :) .Może coś z lamiglasa wypada poszukać, zastanowiłbym się nad nowym produktem CD pomimo że to china np nano 6-24g 8-17lb 2,6m.

Właśnie nie chcę żadnych CD , Batsonów czy MHX ... Lamiglas jest jak najbardziej ok - z Certified Pro jest klasyczny XSH1022MTale po opisie widzę, że może być za mocny - z drugiej strony sporo odmiennych info o nim jest co do przeznaczenia. G-1000 jest z rysopisu idealny GSH 1022M , będę musiał podpytać.

Popatrz na obecną ofertę CD BLU RAPIDA  

CDBR-902H CDBLBR2275-1550

To było do Popeye a nie do ciebie Szymon82. Ta propozycja jest za poważna na twoje rybki :D .

Właśnie nie chcę żadnych CD , Batsonów czy MHX ... Lamiglas jest jak najbardziej ok - z Certified Pro jest klasyczny XSH1022MT ,  ale po opisie widzę, że może być za mocny - z drugiej strony sporo odmiennych info o nim jest co do przeznaczenia. G-1000 jest z rysopisu idealny GSH 1022M , będę musiał podpytać.

A dla ciebie propozycją był by właśnie wspomniany Lamiglas , SCV bądź AVID  -ST albo jeszcze coś ze stajni  MATAGII ;) .

Właśnie nie chcę żadnych CD , Batsonów czy MHX ... Lamiglas jest jak najbardziej ok - z Certified Pro jest klasyczny XSH1022MT ,  ale po opisie widzę, że może być za mocny - z drugiej strony sporo odmiennych info o nim jest co do przeznaczenia. G-1000 jest z rysopisu idealny GSH 1022M , będę musiał podpytać.

MT da Ci sporo frajdy przy lekkim łowieniu sporych ryb. POLECAM

Szymon82 :jeżeli chodzi o S.T. to polecam pod twoje łowy SCV - 28gr / 2,6m 5SC86MHF2   lub AVID - 21gr / 2,6m 3SC86MF2 Avid , Lami to co mówi popper - jet niezłe, MATAGI TR-SUPER  28gr  2,6m ale to już trochę mocniejszy i bardzo szybki  kijek.

Ja postawiłbym na AWIDA 2,6m / 7-21gr / 17lb

Edytowane przez miramar69

Właśnie z STC mam ''problem'' bo mam już 2 - jeden to nieco poprawiony u Pana Kawalca WildRiver WS86MHF2, który jest moim podstawowym kijem szczupakowym a drugi to właśnie Avid AVS90MHF2, bardziej dla mnie na Wiślane sandacze kupiony, ale już jak jadę na ryby to nie mogę się zdecydować co wybrać.Teraz szukam alternatywy pod delikatniejsze łowienie po płytszych i spokojniejszych wodach gdzie ww kije stają się wg mnie za mocne.

Zawsze słabszy Avid będzie dobrą opcją, ale jestem też chętny mieć w kolekcji innego producenta.Generalnie przyznam, że teraz bym go kupił zamiast tego AVS90MHF2, jakoś mam wrażenie dublowania z WR.Albo zamienił na MF lub tego Lamiglasa i po sprawie, ale to inna kwestia.

Edytowane przez Szymon82

Szymon- poz. nr 1 + pracownia i masz wędkę i na takie średnie szczupaczki, na lekko i na grube pstrągi też będzie niezgorszy.

Ot taki przyjemny uniwersał.

Jednakże jeśli Twoje pałki są tak mocarne, to jednak ja tu widzę MT Lamiego.

Mocy mu nie zabraknie i na metrówkę, natomiast ja go używałem z powodzeniem na pstrągi.

I zapewniam. Spadów miałem bardzo mało :)

Edytowane przez popper

Ten Lamiglas będzie na moim celowniku.Odpowiada mi też po przeczytaniu art. rodbuilderzy prezentują, co prawda na sandacza, ale opinie skłaniają się bardziej ku uniwersalności wśród użytkowników.

Kij wstępnie obgadany w ART - ROD także dzięki za info 

pozdrawiam

Edytowane przez Szymon82

• 3 miesiące temu...