Skocz do zawartości

Uniwersalna szczupakowka - okolo 2.7m, cw do 35g

Rekomendowane odpowiedzi

Bez uszczypliwości...:-) szukam blanku i całe forum przeszukuje a  @ szymon82 w każdym temacie poleca Avida ze  Żbika w Łodzi... jakieś kolidacje rodzinne ze Żbikiem czy co :-) . @ Fatso moim skromnym zdaniem ma racje ze Avid jest troche kołkowaty a oglądałem go własnie w Żbiku na sucho niestety.  Ja wole cieplejsze kije :-) Avid 90mhf2  gorzej się ładuje niz np. Batson czy Blaas F o podobnych parametrach pod nielotami typu Aglia 5 bez korpusu(tj ok 7-8g). I dzieki uprzejmości jednego z kolegów z forum sprawdzone że Avid 90mhf2 nie daje rady Aglii 5 - 13gramowej nawet na wodzie stojacej. TO SA TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE ODCZUCIA.

Tak na marginesie to szczupak na Alge 0-1? czy obrotówkę Aglie nr 3?

Zaraz gromy na mnie spadną ze i na takie sie metrówki czepiają ale ja mam odmienne zdanie.. :-)

Edytowane przez przemow

Polecam bo lubię i się sprawdza a , że moda na inne to nie moja wina :) Batsona RX7 jednego miałem osobiście - 275 do 28 a tego polecanego przez Fatso oglądałem i machałem.Jak ktoś lubi szybkie kije to będze zawiedziony wg.mnie.Tyle w temacie , chłopak ma pod nosem do wyboru a szuka w necie.Blanki jedne z lepszych więc czemu mam nie zaproponować.Co do powiązań rodzinnych nie będę tego komentował bo chyba nawet nie wypada.

Zresztą napisałem, że na St.Croix świat się nie kończy to raz a dwa pokaż nam jak to polecam tylko Avidy od Żbika , konkrety.Nie moja sprawa, ale nie lubię jak ktoś moim kosztem robi sobie z gęby ...

Edytowane przez Szymon82

St Croix nie wykluczam.

Na pewno będę chciał mieć blank, gdzie będzie dobry serwis.

I chcę, aby wszystko było takie, abym nie musiał myśleć, że coś kupiłem na siłę. Łącznie z kolorem blanku :) (tu na razie bardzo mi się podoba Talon VI+). Z parametrów z kolei fajnie wyglądają blanki Blaas Slim.

Jeśli chodzi o blachy - najczęściej używałem Alg i Gnomów nr 1 i obrotówek 4 i 5 Meppsa,

Chcę mieć uniwersał (drugi, bo mam na razie Mikado Copernikusa 2,3 m do 30g - ale chcę mieć zrobiony własnoręcznie i trochę dłuższy), tym bardziej, że podstawową metodą jest mucha. I ma obsłużyć bolenie, szczupaki, sandacze ale też np. okonka. A szczupak czy sandacz też nie wzgardzi trójeczką Meppsa. Podstawową przynętą mają być jednak woblery. Idealny c.w. byłby dla mnie tak powiedzmy 5-28 g (żeby mieć trochę zapasu z góry, bo nie zamierzam przekraczać powiedzmy 24 g (Alga czy Gnom 2).

Jeśli chodzi o ceny - ustaliłem cenę blanku na 500-600 zł, ale jak mi się jakiś mocno spodoba trochę droższy, to najwyżej dłużej poczekam. Ale muszę wiedzieć, że to jest w 100% to, co chciałem.

"5-28"??? Ciężko będzie  :rolleyes:

"5-20" załatwi proponowany przeze mnie Batson, ale wiele więcej nie poradzi. Z kolei uncjówki  :rolleyes: takie chętne do współpracy dołem nie będą.

Jeśli chcesz od okonka, przez klenia, po zębola, czy bolka, to weź 12lb do 3/4 oz. czyli do 21g, w długości 2,60-2,90. IST1084F pasuje, jak ulał.

Czy ktoś użytkował blanki Matagi T-Russel Super Seabass-M 9'6"?

Jak radzi sobie ten blank w dolnym zakresie ciężarów (niby jest od 8 g) - czy trochę lżejsze też w miarę latają? Jaka jest różnica między Silky i Super, jeśli chodzi o walory użytkowe?

Spośród trzech wyżej wymienionych blankiem najwyższej klasy jest Blue Rapid. Używam go do mieszania wody w Bałtyku, czasem służy mi też do łowienia sandaczy z brzegu, radzi sobie z główkami od kilkunastu do 30 g plus czterocalowa guma. Ciężej nie próbowałem. Jeśli chodzi o woblery, to kij zaczyna ożywać przy prowadzeniu w nurcie wobków o wyraźnej pracy i wielkości od 5 cm, ze smukłymi sandaczowymi 10 centymetrowymi też dobrze daje sobie radę. Kilka ładnych lat temu, gdy zamawiałem kij na morską troć, jeden z najlepszych wówczas fachowców od budowy wędek do tej właśnie metody, w konfrontacji wymienionych tu Batsona RX7 z Blue Rapidem zdecydowanie polecił mi ten drugi jako jeden z najbardziej rekomendowanych blanków do tego rodzaju zastosowań. Zatem blank ten siłą rzeczy spełnia wymagania stawiane wędce boleniowej. Sandacze też dają się nim zaciąć i z niego nie spadają. Dodatkowo blank spełnia wymaganie kija szybkiego, ale o głębszym ugięciu pod konkretną rybą. A brak gwarancji?... Jeśli nie złamie się podczas zbrojenia i w czasie kilku pierwszych rzutów to znaczy, że chyba jest OK.

Dzięki za odpowiedz ale kupiłem CD orka 275 7-25g używaną za 600zł w B.D stanie i wszystko wskazuje na to że będe zdowolony testy na sucho wypadły super i kilka stówek na młynek zostało.

Powoli decyduję się na blank Blaas F nano.

I tu mam dylemat - czy wziąć goły, czy lakierować (z rozmowy z p. ielińskim wynikało, że po lakierowaniu może sporo tracić ze swych własności).

Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie - czy najczęściej zbroicie golasy czy lakierujecie i jak to wpływa na wędkę?

Powoli decyduję się na blank Blaas F nano.

I tu mam dylemat - czy wziąć goły, czy lakierować (z rozmowy z p. ielińskim wynikało, że po lakierowaniu może sporo tracić ze swych własności).

Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie - czy najczęściej zbroicie golasy czy lakierujecie i jak to wpływa na wędkę?

Lakierowanie nie jest potrzebne, to tylko widzimisie estetyczne. Jak Tobie nie przeszkadza kolor gafitu, to nie lakieruj.

Jeśli będziesz brał F-kę nano to są dosyć szybkie blanki  i jeśli chcesz go lakierować to to go troszkę spowolni ale w bardzo małym stopniu , w zamian można go uzbroić w  lżejsze przelotki

najlepiej jak byś pomachał tym samym blankiem z lakierem jak i bez i wtedy sam sobie odpowiesz co ci bardziej pasi  ;) .

Raczej nie będę miał czasu podjechać pooglądać różne blanki. Zresztą nie wiem, czy wyczułbym różne niuanse.

Powoli decyduję się na Blaasa przede wszystkim dlatego, że produkowany w Polsce (i kasę za produkcję zarobi Polak) i w razie czego w Polsce gwarancja lub doróbka, a w dodatku w założonej cenie (choć tu inne blanki też się łapały, choćby polecany Batson). Jak tak wszystko podliczam, to raczej nie zdecyduję się na blank droższy niż 500 PLN.

Xzogi nie znalazłem o interesujących mnie parametrach.

Chińskie - nie, dziękuję ! Człowiek rozważny nie kupuje byle czego.. Do Batsonów które latami uwielbiałem, zniechęciła mnie nad wyraz skutecznie ilość wszelkiej maści klonów, podróbek albo imitacji krążących na rynku. Myślałem że ze wstydu się spalę kiedy w imieniu znajomego reklamowałem narajony mu przeze mnie kij, i okazało się że jest to nie wiadomo co.. :rolleyes: Jeśli można zweryfikować na sto procent pochodzenie - np rejestrując blank u wytwórcy - kupujcie.. Co poniekąd mocno zawęża możliwości wyboru, ale zarazem czyniąc ten wybór dobrym wyborem. Inaczej kupujecie tylko własne wyobrażenie o rzeczach dobrych i tanich.. :)

• Like 1

Chińskie - nie, dziękuję ! Człowiek rozważny nie kupuje byle czego.. Do Batsonów które latami uwielbiałem, zniechęciła mnie nad wyraz skutecznie ilość wszelkiej maści klonów, podróbek albo imitacji krążących na rynku. Myślałem że ze wstydu się spalę kiedy w imieniu znajomego reklamowałem narajony mu przeze mnie kij, i okazało się że jest to nie wiadomo co..

Dobrze wiedzieć, jednym słowem jak Batson to tylko z oficjalnej dystrybucji. :)

• 3 tygodnie później...

Chińskie - nie, dziękuję ! Człowiek rozważny nie kupuje byle czego.. Do Batsonów które latami uwielbiałem, zniechęciła mnie nad wyraz skutecznie ilość wszelkiej maści klonów, podróbek albo imitacji krążących na rynku. Myślałem że ze wstydu się spalę kiedy w imieniu znajomego reklamowałem narajony mu przeze mnie kij, i okazało się że jest to nie wiadomo co.. :rolleyes: Jeśli można zweryfikować na sto procent pochodzenie - np rejestrując blank u wytwórcy - kupujcie.. Co poniekąd mocno zawęża możliwości wyboru, ale zarazem czyniąc ten wybór dobrym wyborem. Inaczej kupujecie tylko własne wyobrażenie o rzeczach dobrych i tanich.. :)

Batsony podrabiają??? Daj Waść choć trochę szczegółów ...

• Like 1