Skocz do zawartości

Pstrągowa wykałaczka UL

mart123

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam blanku w klasie ultra light (cw 1-5g max) i przy tym zajebiście mocnego czyli czegoś co nie istnieje(?). Myślę, że jeżeli już, to tylko szkło. Przymierzam się do Seekera z serii freshwater SP 700 ale może Koledzy polecą coś z Lamiglasa lub Batsona? Dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdro.

Akurat łowię na SP700 od kilku miesięcy no i wyjąłem kilka ładnych rybek.Największa ok 6kg,a z pstrągów miałem powyżej 50tki.Słyszałem tez od kilku kolegów łowiących tymi kijami że równiez wyjmowali spore rybki w granicach 4-5kg.Moc blanku jest tu opisana 1-4lb,ale trochę zaniżona.Ja łowie nim żyłkami 0,16-18 i można na tym spokojnie wyholować półmetrowego potoka.Ale generalnie jest to kijek okoniowy ,a do łowienia pstrągów potrzeba trochę innego patyka.A dlaczego szukasz akurat takiego kija na pstrągi?

Pzdr Wojtek

Witam, co do szklaków to Seeker chyba jedna z lepszych propozycji.

Model SP700 kiedyś zbroiłem znajomemu pod okonie ,wiem że używa go też na pstragi na małych rzeczkach ,ja osobiście bym nie schodził tak nisko z ciężarem wyrzutowym .

Uzbroiłem kilka pstrągówek na blanku SP703,i ten model uważam za ideał pstrągowy ,sam go używam od kilku lat i innego nie chcę.

Opinie od użytkowników, którym zbroiłem te blanki są takie same.

Posiadam jeszcze jeden wolny blank o podobnej charakterystyce SP 753, troszkę bardziej może delikatniejszy od SP703, powinien z niego wyjść wspaniały kij pstrągowy.

Co do SP703 łowię głównie przynętami do 5gr, a najczęsciej kogutami ok 3gr ,pieknie sie podaje tego typu przynęty ,pod rybkami pięknie pracuje, na zakończenie sezonu 54cm trochę pochodził ale kij pięknie amortyzował wszelkie ucieczki.

Szkło ma jeszcze to do siebie w moim mniemaniu ,że mniej rybek spada niż sztywiejszego węgla i dokąt będę łówił pstrągi innej wędki jak szklak nie chcę .

Pozdrawiam LP.

www.lprods.pl

Dzięki wszystkim za rady. Lekki spinning pstrągowy już mam a następny ma być ultralekki do przynęt poniżej 1g. Żeby sprawę skomplikować postanowiłem uzbroić go samodzielnie. Czyli jednak radzicie by wziąć Seekera. Znacie sklepy w USA gdzie można kupić blank w dobrej cenie? Pozdro.

Ostatnio seekery bardzo podrożały i ten blank kosztuje prawie 100$,to trochę sporo.I jeszcze jedna rada,jedyne przelotki nadające sie do tego blanku to RECoile.Zbroiłem pare tych blankow i mam porównanie.Przy REC wędka ma jeszcze jako taką dynamikę,przy innych spiekowych to juz jest zwykły krowi ogon.To bardzo specyficzny kij i każdy gram więcej robi wielka róznicę.

Jakby co to chętnie służe pomocą co do wielkości i rozkładu przelotek.

Pozdrawiam

Wojtek Grochola

• 3 lata później...

Po rozmowie z kolegą, który zajął w b.r. II miejsce w spinningowym Pucharze Sanu, stwierdziłem, że niezbędnie potrzebuję kija do łowienia pstrągów na lekko. Chłopaki łowili pstrągi w Sanie leciutkimi jednoczęściówkami na blankach Phenixa na malutkie gumki i inne dziwadełka.

Potrzebowałbym kija obsługującego przynęty od 1g., leciutkiego, bardzo czułego, dobrze współpracującego z plecionką 6 lb.

Postawić na Phenixa, czy rozejrzeć się za innymi blankami, np. z FA?

Chyba w BRC te wykałaczki były właśnie robione, jak oglądałem Matagi to widziałem w produkcji kilka mega wykałaczek i chyba właśnie szły do zawodników z Krosna. Sam sie zastanawiam nad taką ultra lekką wędką pod pstrągi i między dwoma modelami będę wybierał. 240cm DF w jednym kawałku odpada bo nie mam jak transportować. Ale Matagi Mebaru-L SGT lub Matagi Mebaru-L PTO oba 240cm w 2 kawałkach wydają się najlepszym wyborem. Doczytałem że wersja PTO waży 29g.

Dzięki Panowie. Ciśnienia nie ma, bo pewnie nieprędko zawitam do kraju na stałe. Na Wyspie zaś rybki z moich rzek zrobiłyby z takiego kijka chińskie osiem ;)

Trochę to kłóci się to z moimi przyzwyczajeniami, ale cóż "taki mamy klimat". Woda w rzekach niestety coraz rzadziej będzie w strefie stanów średnich (a na takiej najlepiej łowi się pstrągi "normalnym" sprzętem na "normalne" przynęty), najczęściej będą to ekstrema - albo będzie bardzo niska, albo wysoka. Dlatego szukam kija pod niżówki.

Jak będę w kraju na pewno odwiedzę BRC.

W rodmasie mają film ,jak gość targa tęczaka 10lb na tą wykałaczkę DF Phenixa. :)

Gdzieś można w sieci zobaczyć ten filmik? Chętnie zobaczyłbym DF w akcji.

Ja do lekkiego łowienia kropków używam FX701 w jednym kawałku oraz FX902.

Edytowane przez gajosik

To może coś o FA.

Z blanków FA świetny będzie SLXF 636-1

Blanki te docenili spiningiści z naszej kadry narodowej i właśnie rozpocząłem dla nich budowę 8-miu sztuk przyciętych do długości 1.85

Jest tak skonstruowany by przy 6 lb mocy dawał możliwość wyholowania większego pstrąga w dość szybkim nurcie.

Parametry :

Długość          6'3''

Moc                6 lb

Cw                2-9g

W rzece takiej jak San najlepiej będzie współpracował z przynętami od 2 - 7g

Jest to niewątpliwie świetna alternatywa.

Pozdrawiam.