Skocz do zawartości

Pstrągowa wykałaczka UL

mart123

Rekomendowane odpowiedzi

To może coś o FA.

Z blanków FA świetny będzie SLXF 636-1

Blanki te docenili spiningiści z naszej kadry narodowej i właśnie rozpocząłem dla nich budowę 8-miu sztuk przyciętych do długości 1.85

Jest tak skonstruowany by przy 6 lb mocy dawał możliwość wyholowania większego pstrąga w dość szybkim nurcie.

Parametry :

Długość          6'3''

Moc                6 lb

Cw                2-9g

W rzece takiej jak San najlepiej będzie współpracował z przynętami od 2 - 7g

Jest to niewątpliwie świetna alternatywa.

Pozdrawiam.

:)  Przyznam, że jestem fanem FA. Dzięki za info. Jak będą gotowe, wstaw proszę fotki. Jak dla mnie 2 g. to już chyba trochę za dużo. Lepszy byłby pracujący od jednego grama: główka 1-1.5g. plus gumeczka. No i długość. Na Sanie 7' będzie w sam raz. 1.85 raczej nadawać się będzie na małe rzeczki.

I jeszcze w kwestii uzbrojenia. Musi być chyba jak najlżej? Tytany itd. ? Jak uważacie?

Mój jest uzbrojony w  przelotki Pheniksa, bardziej wyglądają jak przelotki w delikatnej drgającej szczytówce niż w spinningu ale do wędki o takiej mocy pasują jak najbardziej. Miałem też go nad wodą  uzbrojonego w minimy. Jednak jak dla mnie te Pheniksy lepiej pasują.

Co do długości to wymusza ją technika prowadzenia przynęty i jej rodzaj.

Ot to.

Albo zapytać kolegi czym łowił, sam jestem ciekawy czego używa.

Raczej na to bym nie liczył , skuteczne przynęty i metody to jedna z najpilniej strzeżonych tajemnic zawodników ;)  ale?

Ot to.

Raczej na to bym nie liczył , skuteczne przynęty i metody to jedna z najpilniej strzeżonych tajemnic zawodników ;)  ale?

Chodziło mi o wędkę, blank i wykonanie a nie o przynętę. Aż taką tajemnicą przynęty nie są. Średnio po 1-2 zawodach wieści się rozchodzą.

Pogadałem z Robertem. Wędki robili w rzeszowskim BRC. To jak się można było spodziewać "Feniks na tytanach", ale oczywiście odchudzony ekstremalnie. Phenix Elixir FX701-1

No to dokładnie taki egzemplarz możesz przy okazji zobaczyć u mnie :D