Skocz do zawartości

Pstrągowa wykałaczka UL

mart123

Rekomendowane odpowiedzi

Pogadałem z K.Zielińskim. Da radę zrobić dla mnie taką perełkę. W listopadzie pobawię się Pheniksem Tomka i zdecyduję, co zamówić.

W każdym razie młynek pod takiego kija już mam. Rarenium 2500S JDM, waży 185 g. ;)

P.S. Jak ten Pheniks sprawdza się na okoniach?

• Like 1

Pogadałem z K.Zielińskim. Da radę zrobić dla mnie taką perełkę. W listopadzie pobawię się Pheniksem Tomka i zdecyduję, co zamówić.

W każdym razie młynek pod takiego kija już mam. Rarenium 2500S JDM, waży 185 g. ;)

P.S. Jak ten Pheniks sprawdza się na okoniach?

Oby ptaszon nie powstal z popiolow podczas zabaw   :lol:

Jak ktos sie boi transportu wedki jako jednego kawalka, to gotowe rozwiazanie jest na gieldzie :

http://jerkbait.pl/topic/41066-g-loomis-north-fork-composites-fw702-2-na-sprzeda%C5%BC/

Gialem - widzialem. Nada sie  B)

Guzu, jaja sobie robisz? :lol:  Przecież to trzy klasy wyżej, niż to co tu wałkujemy :D

Spadam na rybki, niestety z MHX-em do 21 g ;)

Super jest do 2 calówek do 7 gram wagi, a i wobki pstrągowe pociągnie takie jak trzeba na Sanie :D

Zdarzały się przyłowy sandaczowo -szczupakowe,  z osobnikami do 60 cm nie było problemu. Na wiosennej rzece bez zielicha 701ka dawała radę, niestety na tym etapie wegetacji roślin podwodnych i nawodnych te 213 centów to trochę za mało...,hol kleniojazi na takim kijaszku sama przyjemność.

• Like 1

Długo szukaliśmy blanku , odpowiedniego uzbrojenia do naszych  potrzeb ,długość również  nie jest przypadkowa.Jest to projekt na FX701 ekstremalnie lekko uzbrojony,4 x roz.3 micro pod szczytem...b.cienka nić minimalna warstwa lakieru ...itp itd...chodziło głownie o odpowiedni zasięg  przynęt już od 1 g ,odpowiedni ich start w podbiciu oraz kontrole w prowadzeniu w uciągu Sanu przy "średniej i małej" wodzie.Czułość i minimalne straty ryb w holu. Świetnie sprawdza się również w połowie okoni.

Projekt dopracowany wspólnie  z Robertem z BRC i w tym kierunku podziękowania za kreatywność,zaangażowanie i cierpliwość.

Tomasz Podkul

Spin.Kadra WKS Krosno.

• Like 1

Długo szukaliśmy blanku , odpowiedniego uzbrojenia do naszych  potrzeb ,długość również  nie jest przypadkowa.Jest to projekt na FX701 ekstremalnie lekko uzbrojony,4 x roz.3 micro pod szczytem...b.cienka nić minimalna warstwa lakieru ...itp itd...chodziło głownie o odpowiedni zasięg  przynęt już od 1 g ,odpowiedni ich start w podbiciu oraz kontrole w prowadzeniu w uciągu Sanu przy "średniej i małej" wodzie.Czułość i minimalne straty ryb w holu. Świetnie sprawdza się również w połowie okoni.

Projekt dopracowany wspólnie  z Robertem z BRC i w tym kierunku podziękowania za kreatywność,zaangażowanie i cierpliwość.

Tomasz Podkul

Spin.Kadra WKS Krosno.

Może się nie znam, ale odchudzenie zbrojenia przyśpiesza wędkę i podwyższa CW a nie obniża, związane to jest z tym że przy cięższym zbrojeniu blank ładuje się przelotkami i przynętą, im większa masa tym bardziej kij się ładuje.

Może się nie znam, ale odchudzenie zbrojenia przyśpiesza wędkę i podwyższa CW a nie obniża, związane to jest z tym że przy cięższym zbrojeniu blank ładuje się przelotkami i przynętą, im większa masa tym bardziej kij się ładuje.

Idąc tym tokiem rozumowania, najlepiej uzbroić ten blank w przelotki Alconite w stalowej ramce i kończyć na rozmiarze 8 bo ciężkie. Wtedy c.w bedzie wynosiło 0,01g do 0,3g. O to chodzi?

Co do zbrojenia w rozmiar 3 chodziło o jak największe odciążenie blanku w celu nadania mu szybkości, bo sam blank do najszybszych nie należy. Nie wpłynęło to ujemnie na Cw blanku, a dodało mu tylko dynamiki i zrobiło jeszcze bardziej uniwersalnym.

Co do zdjęć to postaram się jutro coś wrzucić. Nie wiem jaka jest różnica miedzy połowem okoni a pstrągów bo używana jest dokładnie taka sama linka. Zresztą byłem dziś testować kolejny projekt też kończony rozmiarem 3. Działa bardzo  dobrze.

System KR w tytanie plus przelotki szczytowe ATC rozmiar 3 NIRLMG. Przyłowem był dziś Bolek na 70cm bo okonie nie chciały współpracować.

Edytowane przez robbox4
  • Like 3

W tym projekcie ważne było zachowanie właściwości jakie prezentuje ten blank bez uzbrojenia. Czyli dynamiki i w miarę szczytowego początkowego ugięcia. Ten blank zbrojony w cięższe przelotki traci dosyć mocno na swoich walorach użytkowych.

Idąc tym tokiem rozumowania, najlepiej uzbroić ten blank w przelotki Alconite w stalowej ramce i kończyć na rozmiarze 8 bo ciężkie. Wtedy c.w bedzie wynosiło 0,01g do 0,3g. O to chodzi?

Co do zbrojenia w rozmiar 3 chodziło o jak największe odciążenie blanku w celu nadania mu szybkości, bo sam blank do najszybszych nie należy. Nie wpłynęło to ujemnie na Cw blanku, a dodało mu tylko dynamiki i zrobiło jeszcze bardziej uniwersalnym.

Co do zdjęć to postaram się jutro coś wrzucić. Nie wiem jaka jest różnica miedzy połowem okoni a pstrągów bo używana jest dokładnie taka sama linka. Zresztą byłem dziś testować kolejny projekt też kończony rozmiarem 3. Działa bardzo dobrze.

System KR w tytanie plus przelotki szczytowe ATC rozmiar 3 NIRLMG. Przyłowem był dziś Bolek na 70cm bo okonie nie chciały współpracować.

A widzisz właśnie w aspekcie linek... na pstrągi używam 0.18 a na okonie linki o średnicy 0.08 lub 0.1 ... myślisz ze rozmiar 3 nie będzie miał wpływu na długość rzutów w przypadku linki 0.18 w porównaniu z rozmiarem 4.5 ?

Zresztą w przypadku brodzenia małe ma to znaczenie...

Dzięki za rozjasnienie sprawy. Trzeba rozważyć taka opcje.

Edytowane przez Tomasz eS

Co do zdjęć to postaram się jutro coś wrzucić. Nie wiem jaka jest różnica miedzy połowem okoni a pstrągów bo używana jest dokładnie taka sama linka. Zresztą byłem dziś testować kolejny projekt też kończony rozmiarem 3. Działa bardzo  dobrze.

Nigdzie nie powiedziałem że najlepiej ten blank uzbroić w ciężkie przelotki. Chodzi mi tutaj o to że uzbrojenie go w leciutkie przelotki nie spowoduje automatycznie że będzie się ładował przynętami od 1g, bo zapewne nie zbroiłeś go w ten sposób żeby obniżyć jego CW jak zasugerował to Tomek, bo podchodząc do tego z logicznego punktu widzenia, taki zabieg może przynieść odwrotny skutek. Sam zbroiłem seekera jak najlżej, ale po to aby nie stracił na szybkości.

Ten blank sam z siebie działa doskonale z przynętami od 1g. Więc lekkie zbrojenie mu nie zaszkodziło.

Tomasz, nie wiem jak w twoim wypadku, ale na pewno chłopaki nie używają tak grubych linkek na pstrągi, raczej coś w rozmiarze 0,06-0,08. Użycie linki 0,18 do przynęty 2-3 gramy max to lekkie nieporozumienie. Zwróć uwagę że to blank 6lb i maksymalnie powinno się stosować taką linkę. Użycia innej nikt nikomu nie broni jednak uważam że nie tędy droga. Projekty cały czas były konsultowane z Tomaszem Podkulem i to jemu wędki zawdzięczają ostateczny kształt a do mnie należało wykonanie i poprawność projektu.

Robert a co byś polecił do "okoniowania" przynętami 2-9g, bo mój brat poszukuje jakiegoś blanku i właśnie zastanawia się nad tym Elixirem, ale słyszałem że te Matagi UL są też konkretne. Chodziłoby o blank maks 2,2-2,3m w dwóch kawałkach, lub maks 213 w jednym.

2-9g to szeroki zakres, raczej nie do obskoczenia jednym kijem w 100 procentach. Bardziej 1-5g, lub 3-11g. Dla 701 powyżej 7 gramów jest już delikatnie za ciężko. Oczywiście da sie 9 gr ale bez dynamiki.

Z Matagi jest kilka blanków UL które obsługują zakres 1-5g, coś wybierzemy.

Dzięki Robert za wyjaśnienie.

Ale pstragow na 0.06 nie wyobrażam sobie ... :D chyba ze mowa o sznurku (plecionce)

Jak TPE przyjedzie z ire to do Ciebie wreszcie się wybierzemy na warsztat...

Zapraszam, najlepiej pooglądać samemu i wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Mowa była oczywiście o plecionkach.

• Like 1

Zgadza sie ,goły blank 701 sam w sobie ma predyspozycje do ładowania sie juz pod jednym gramem.Chodziło by zachować jak najbardziej zbliżony stan wyjściowy,

Używamy plecionek 0.05 -0.06 max ,miało to  wplyw na sam projekt ,grubiej w naszym przypadku to nieporozumienie bo w niektórych warunkach strzał w kolano.

Pogody na rybach sie nie wybiera, łowiąc w Sanie grubszą plecionką na srednim i mocnym wietrze lekką przynetą zrobi taki balon ze bedzie  wyciągać przynetę pod powierzchnie, nie mówiąc juz  o jej prędkości z jaką sie bedzie poruszać a "ospałym kropkowanym leniwcom" zupełnie to nie pasi.Pozatym zbyt grubą plecionke nurt wody mocno zagina i mocno niesie przez co tracisz część kontoli nad wabikiemi oraz zamierzoną przedkość z jaką i jak ma sie poruszać ,a zwiększenie gramatury samej przynęty  spowoduję ze bedziesz orał "sałate" na dnie której na Sanie jest nie mało.Mowa oczywiście o jigach podawanych  pod prąd lub w poprzek nutru.

Pozdrawiam

• Like 6

Zgadza sie ,goły blank 701 sam w sobie ma predyspozycje do ładowania sie juz pod jednym gramem.Chodziło by zachować jak najbardziej zbliżony stan wyjściowy,

Używamy plecionek 0.05 -0.06 max ,miało to wplyw na sam projekt ,grubiej w naszym przypadku to nieporozumienie bo w niektórych warunkach strzał w kolano.

Pogody na rybach sie nie wybiera, łowiąc w Sanie grubszą plecionką na srednim i mocnym wietrze lekką przynetą zrobi taki balon ze bedzie wyciągać przynetę pod powierzchnie, nie mówiąc juz o jej prędkości z jaką sie bedzie poruszać a "ospałym kropkowanym leniwcom" zupełnie to nie pasi.Pozatym zbyt grubą plecionke nurt wody mocno zagina i mocno niesie przez co tracisz część kontoli nad wabikiemi oraz zamierzoną przedkość z jaką i jak ma sie poruszać ,a zwiększenie gramatury samej przynęty spowoduję ze bedziesz orał "sałate" na dnie której na Sanie jest nie mało.Mowa oczywiście o jigach podawanych pod prąd lub w poprzek nutru.

Pozdrawiam

To wszystko wyjaśnia.