Skocz do zawartości

Co robię nie tak przy szczupakowaniu? (siniak na przedramieniu)

joah12345

Rekomendowane odpowiedzi

Od  2 dni  staram sie łowić szczupaki na kuraki 12-15cm,  Kij to Ron Thompson Steelhead Pro 9ft, 7/8 sznur WF8F. Zwijadło Robinson WA 5/6 (mały ale sznur i podkład  ładnie na niego się mieści)

Samo rzucanie to nie problem, bo 15m czy 18m  nie stanowi  problemu z bocznym wiatrem(tak było wczoraj) Zastanawia mnie tylko fakt czy tylko ja tak koślawo trzymam  wędkę i robię sobie spory siniak?

7e6876342483b532gen.jpg

Zauważyłem jak to się dzieje,  jak kurak leci za plecy to kij sie odrywa po czym pcham go przodu i  końcówka kija uderza mnie w przedramię.

Foto końca rękojeść zapożyczona  ale mam taka samą.

mLQwQ18ErIPeup5G3QsfxlA.jpg

Staram sie trzymać kij sztywno ale nie idzie, może by pomogła zmiana tej końcówki z korka na piankę EVA?

Edytowane przez Joah12345

Od  2 dni  staram sie łowić szczupaki na kuraki 12-15cm,  Kij to Ron Thompson Steelhead Pro 9ft, 7/8 sznur WF8F. Zwijadło Robinson WA 5/6 (mały ale sznur i podkład  ładnie na niego się mieści)

Samo rzucanie to nie problem, bo 15m czy 18m  nie stanowi  problemu z bocznym wiatrem(tak było wczoraj) Zastanawia mnie tylko fakt czy tylko ja tak koślawo trzymam  wędkę i robię sobie spory siniak?

7e6876342483b532gen.jpg

Zauważyłem jak to się dzieje,  jak kurak leci za plecy to kij sie odrywa po czym pcham go przodu i  końcówka kija uderza mnie w przedramię.

Foto końca rękojeść zapożyczona  ale mam taka samą.

mLQwQ18ErIPeup5G3QsfxlA.jpg

Staram sie trzymać kij sztywno ale nie idzie, może by pomogła zmiana tej końcówki z korka na piankę EVA?

Wydaje mi się, że to jest dolegliwość medyczna i chyba nazywana fachowo przez lekarzy "pokrzywka mechaniczna" . Nie jestem lekarzem ale przerabiałem to nie raz. Skojarz fakty czy przypadkiem podobnych objawów nie masz nap: w czasie wykonywania innych czynności związanych z uciskiem, tarciem, długotrwałym uderzaniem nawet lekkim w to samo miejsce. ;) .

Ja sie tam nie znam, ale się wypowiem :D

Bluza z długim rękawem. Koniec kija w rękaw i rzucasz, aż przestanie ci to się gibać.

Za lekki kołowrotek i ma za małą bezwładność - kij dość ciężki i przez to ci kopie.

Zamiast od razu pakować się z duże muchy, postarałbym się najpierw założyć małą, jakiegoś pstrągowego streamera, albo kawałek zwykłej włóczki i pomachałbym chwilę, zobaczył jak to się wszystko układa i działa. Dopiero później muchy rosną w rozmiarze.

I nie krzywdź wędki, nie ona winna ;)

Kuba tak się uczyłem na początku kijem 5/6 ze wkładałem koniec w rękaw, teraz jak idę z 4 to nie ma takiego problemu, ale fakt jest sporo lżejsza, czasem łowie po kilka godzin i nic się nie dzieje, a wczoraj bylem może z 3h i taki o to efekt, chociaż 2  maluszki złowiłem :) 

Na fejskuku ci napisałem, Dawid :) Ale poczytaj jeszcze to:

http://www.flycasting.pl/flycasting/chwy%C4%87-to/

i to:

http://www.flycasting.pl/flycasting/drifting/

Pomoże ci to prowadzić rękę z wędką tak, żeby nie gięło ci się wszystko w nadgarstku i unikniesz poobijań przedramienia ;)

• Like 1

Ja sie tam nie znam, ale się wypowiem :D

Bluza z długim rękawem. Koniec kija w rękaw i rzucasz, aż przestanie ci to się gibać.

Za lekki kołowrotek i ma za małą bezwładność - kij dość ciężki i przez to ci kopie.

Zamiast od razu pakować się z duże muchy, postarałbym się najpierw założyć małą, jakiegoś pstrągowego streamera, albo kawałek zwykłej włóczki i pomachałbym chwilę, zobaczył jak to się wszystko układa i działa. Dopiero później muchy rosną w rozmiarze.

I nie krzywdź wędki, nie ona winna ;)

Doświadczenia mam mikre, ale ostatnio bardzo dużo łowię na muchówkę #10 właśnie szczupaki - dlatego twierdzę, że Kuba na 100 % ma rację - kij niedoważony przez zbyt lekki kołowrotek kopie Cię zwłaszcza właśnie w chwili gdy pchasz go do przodu - nadgarstek nie jest w stanie utrzymać sporego przeciążenia i tyle. Tak ja to widzę. 

• Like 1

Robert masz 100% racji, kołowrotek jest za lekki, bo jak byłem na trotkach z tym kijem i nic sie nie działo, a to dla tego że miałem inny kołowrotek(większy Greys`a). Temat uważam rozwiązany, dziki za wszystkie cenne porady Panowie.

Kiedyś widziałem lekcję nauki rzutów muchówka.

Kursant miał strasznie giętki nadgarstek –podobno po okoniowaniu ale my z kolegami mieliśmy inna teorie – i co – najpierw został mu on usztywniony prawie jak szyną przy złamaniach i cały korek łącznie z końcówką uchwytu za kołowrotkiem przbandażowany do dłoni i przedramienia.

Kilka godzin później już tylko końcówka kija /za kołowrotkiem/ zwykła opaską z rzepą /taka jak do spinania nart, czy Dragona do spinania składów wędki w transporcie/ była przymocowana do przedramienia – żeby nie kopało i nie latało przy każdym wymachu.

Następnego dnia kursant już bez żadnych wynalazków świetnie machał 9’’ #5.

Może to jest jakiś pomysł dla Ciebie. Jak nie jesteś w stanie na tyle sztywno trzymać kija w dłoni żeby nie kopał, to go do przedramienia przywiąż.

W DH role opaski spełnia druga ręką a tu … zwykła rzep albo kawałek gumy z pasmanterii albo pasek – taki jak przy plecakach z zapinana klamerka dadzą rade.

• 3 tygodnie później...