joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Od 2 dni staram sie łowić szczupaki na kuraki 12-15cm, Kij to Ron Thompson Steelhead Pro 9ft, 7/8 sznur WF8F. Zwijadło Robinson WA 5/6 (mały ale sznur i podkład ładnie na niego się mieści)Samo rzucanie to nie problem, bo 15m czy 18m nie stanowi problemu z bocznym wiatrem(tak było wczoraj) Zastanawia mnie tylko fakt czy tylko ja tak koślawo trzymam wędkę i robię sobie spory siniak? Zauważyłem jak to się dzieje, jak kurak leci za plecy to kij sie odrywa po czym pcham go przodu i końcówka kija uderza mnie w przedramię. Foto końca rękojeść zapożyczona ale mam taka samą. Staram sie trzymać kij sztywno ale nie idzie, może by pomogła zmiana tej końcówki z korka na piankę EVA? Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Joah12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 to siniak czy obtarcie?? Może właśnie spowodowane ocieraniem dolnika o przedramię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 To siniak na 100, bo czuć opuchniecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Wiesz pianka jest trochę miększa, ale czy na tyle aby wyeliminować ten problem?? wątpię aby to coś dało, możesz spróbować owinąć gąbką i się przekonasz czy pomogło.... może długość dolnika "nie bangla" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 To siniak na 100, bo czuć opuchniecie...ale z otarcia też w sumie może powstać opuchlizna, a może masz alergie na korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 nie nie mam alergii na korek, otarcie to nie jest, ta gałka jest dość ostro zakończona, może dziś trochę złagodzę ten rant i coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Wg mnie problem tkwi bardziej w technice rzutów. Możesz tez zmniejszyć tą gałę korkową na dole, bo dość szeroka jest i jej dolna krawędź może uciskać na przedramię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Technika pewnie tez wpływa, bo to już nie relax z 4klasą, ale jak napisałem wcześniej ta gałka jest dość spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Od 2 dni staram sie łowić szczupaki na kuraki 12-15cm, Kij to Ron Thompson Steelhead Pro 9ft, 7/8 sznur WF8F. Zwijadło Robinson WA 5/6 (mały ale sznur i podkład ładnie na niego się mieści)Samo rzucanie to nie problem, bo 15m czy 18m nie stanowi problemu z bocznym wiatrem(tak było wczoraj) Zastanawia mnie tylko fakt czy tylko ja tak koślawo trzymam wędkę i robię sobie spory siniak? Zauważyłem jak to się dzieje, jak kurak leci za plecy to kij sie odrywa po czym pcham go przodu i końcówka kija uderza mnie w przedramię. Foto końca rękojeść zapożyczona ale mam taka samą. Staram sie trzymać kij sztywno ale nie idzie, może by pomogła zmiana tej końcówki z korka na piankę EVA?Wydaje mi się, że to jest dolegliwość medyczna i chyba nazywana fachowo przez lekarzy "pokrzywka mechaniczna" . Nie jestem lekarzem ale przerabiałem to nie raz. Skojarz fakty czy przypadkiem podobnych objawów nie masz nap: w czasie wykonywania innych czynności związanych z uciskiem, tarciem, długotrwałym uderzaniem nawet lekkim w to samo miejsce. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Ja sie tam nie znam, ale się wypowiem Bluza z długim rękawem. Koniec kija w rękaw i rzucasz, aż przestanie ci to się gibać.Za lekki kołowrotek i ma za małą bezwładność - kij dość ciężki i przez to ci kopie.Zamiast od razu pakować się z duże muchy, postarałbym się najpierw założyć małą, jakiegoś pstrągowego streamera, albo kawałek zwykłej włóczki i pomachałbym chwilę, zobaczył jak to się wszystko układa i działa. Dopiero później muchy rosną w rozmiarze.I nie krzywdź wędki, nie ona winna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Kurcze nie przypominam sobie takiego czegoś, ale kto wie, raczej to brak techniki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Kuba tak się uczyłem na początku kijem 5/6 ze wkładałem koniec w rękaw, teraz jak idę z 4 to nie ma takiego problemu, ale fakt jest sporo lżejsza, czasem łowie po kilka godzin i nic się nie dzieje, a wczoraj bylem może z 3h i taki o to efekt, chociaż 2 maluszki złowiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Na fejskuku ci napisałem, Dawid Ale poczytaj jeszcze to:http://www.flycasting.pl/flycasting/chwy%C4%87-to/ i to:http://www.flycasting.pl/flycasting/drifting/ Pomoże ci to prowadzić rękę z wędką tak, żeby nie gięło ci się wszystko w nadgarstku i unikniesz poobijań przedramienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Chyba za daleko trzymam kij, i mi dynda, źle mam wyważony, bo akurat czytałem artykuł o chwytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Wnioski - nie łap się za DH bo będziesz miał j...a sine... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Oj Andrzej Andrzej... łapałem się za DH na głowatce i jajko nie było sine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 No to zwracam honor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Może sciagnij ta folie z korka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Napisałem że rękojeść taka jak moja... foto zapożyczone z jebaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Nieźle. Złap się blisko kołowrotka. Dotykając nawet małym palcem do jego szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Ja sie tam nie znam, ale się wypowiem Bluza z długim rękawem. Koniec kija w rękaw i rzucasz, aż przestanie ci to się gibać.Za lekki kołowrotek i ma za małą bezwładność - kij dość ciężki i przez to ci kopie.Zamiast od razu pakować się z duże muchy, postarałbym się najpierw założyć małą, jakiegoś pstrągowego streamera, albo kawałek zwykłej włóczki i pomachałbym chwilę, zobaczył jak to się wszystko układa i działa. Dopiero później muchy rosną w rozmiarze.I nie krzywdź wędki, nie ona winna Doświadczenia mam mikre, ale ostatnio bardzo dużo łowię na muchówkę #10 właśnie szczupaki - dlatego twierdzę, że Kuba na 100 % ma rację - kij niedoważony przez zbyt lekki kołowrotek kopie Cię zwłaszcza właśnie w chwili gdy pchasz go do przodu - nadgarstek nie jest w stanie utrzymać sporego przeciążenia i tyle. Tak ja to widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Robert masz 100% racji, kołowrotek jest za lekki, bo jak byłem na trotkach z tym kijem i nic sie nie działo, a to dla tego że miałem inny kołowrotek(większy Greys`a). Temat uważam rozwiązany, dziki za wszystkie cenne porady Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Kiedyś widziałem lekcję nauki rzutów muchówka.Kursant miał strasznie giętki nadgarstek –podobno po okoniowaniu ale my z kolegami mieliśmy inna teorie – i co – najpierw został mu on usztywniony prawie jak szyną przy złamaniach i cały korek łącznie z końcówką uchwytu za kołowrotkiem przbandażowany do dłoni i przedramienia.Kilka godzin później już tylko końcówka kija /za kołowrotkiem/ zwykła opaską z rzepą /taka jak do spinania nart, czy Dragona do spinania składów wędki w transporcie/ była przymocowana do przedramienia – żeby nie kopało i nie latało przy każdym wymachu.Następnego dnia kursant już bez żadnych wynalazków świetnie machał 9’’ #5.Może to jest jakiś pomysł dla Ciebie. Jak nie jesteś w stanie na tyle sztywno trzymać kija w dłoni żeby nie kopał, to go do przedramienia przywiąż. W DH role opaski spełnia druga ręką a tu … zwykła rzep albo kawałek gumy z pasmanterii albo pasek – taki jak przy plecakach z zapinana klamerka dadzą rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Nie mam giętkiego nadgarstka hehe, bo jak wędkuje 4 czy 5/6 to nic takiego sie nie dzieje. Wydaje mi się że to wina kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Się mi przypomniało, jak ogladąlem oferte Taimena http://www.taimen.com/pl/pl/product/airflo-cast-aid-wrist-support_99931289/103712 Jak zmiana kołoworotka nie pomoże, to może taka opaska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi