Skocz do zawartości

JAXON VX MACHINE 400

Rekomendowane odpowiedzi

Po 2 sezonach orki postanowiłem przesmarować mojego dżeksona który przeżył  każdy mój kontrakt zagraniczny (sandacz, szczupak w finlandi przynęty do 40gr; dorsz, czarniak, rdzawiec- morze północne norwegia głównie pilkery nawet do 100gr) oraz łowienie w polsce na wiśle sandaczy na koguty, nawet próbowałem nim poławiać sumy niestety nie miałem nawet kontaktu z wąsaczem :(. Kołowrotek 2krotnie lądował na skałach i w najgorszym wypadku skończyło to się wygiętym kabłonkiem i drobnymi otarciami. Po ostatnim łowieniu w słonej wodzie zaczęło szumieć łożysko w rolce które wymieniłem na nowe :). VX u mnie nie miał lekko a nawet powiedziałbym że miał przej....ne i dawał radę :)

post-48761-0-25054000-1401788260_thumb.jpgpost-48761-0-45076900-1401788275_thumb.jpg

post-48761-0-09537900-1401788337_thumb.jpg

Kołowrotek nawija przyzwoicie(PP 30lb o ile dobrze pamiętam). Ze szpulki zmyłem napisy dla poprawy wyglądu :P

post-48761-0-39328300-1401788579_thumb.jpg

Śrubki wymieniłem z imbusowych które było mi ciężko odkręcić na zwykłe na płaski śrubokręt :)

post-48761-0-27227700-1401788967_thumb.jpgpost-48761-0-12162700-1401789003_thumb.jpg

Hamulec oraz mechanizm posuwu szpulki

post-48761-0-96211200-1401789150_thumb.jpg

Masywne koło zębate- nie widać jakichkolwiek oznak zużycia po 2 sezonach

post-48761-0-46102900-1401789229_thumb.jpg

post-48761-0-00653300-1401789267_thumb.jpgpost-48761-0-11859800-1401789289_thumb.jpg

post-48761-0-44699200-1401789600_thumb.jpgpost-48761-0-65777700-1401789618_thumb.jpg

Nawaliłem dosyć sporo smalcu ale dżekson pracuje bardzo ładnie, nie czuć ząbkowania, nic się nie zacina, nie stuka. 

VX-a kupiłem do zadań specjalnych i ciężkiego łowienia gdzie bałbym się posłać pozostałe moje kołowrotki. Polecam tym którzy poszukują mocnego metalowego kołowrotka za niewielkie pieniądze :) Mam nadzieję że komuś to się przyda bo nieczęsto pojawiają się tu na forum kołowrotki z dolnej półki :)

Edytowane przez Del Toro
  • Like 6

Szpulka to mi znajomo wygląda bardzo i czuje że znalazłaby zastosowanie w tym co od Ciebie kupiłem tylko w wielkości 3000/4000 . Jak będziesz miał możliwość to bym jakiś wymiar prosił plus minus istotnych miejsc szpuli. Pzdr.

Widzę że rolka tym smarem na spirytusie już umazana :D

Edytowane przez Qowax001

szpulka nie będzie raczej pasowała do taurusa 3000-4000 jest zbyt szeroka jeśli chodzi o resztę wymiarów to nie mam suwmiarki żeby to zmierzyć

w daiwe może wskoczyć jakaś. Masz może zapas do sprzedania w miare tanio ? Albo możliwość podpasowania do jakiejś r4 ?

Edytowane przez Qowax001

To prosty i solidny kołowrotek, jedyna wada jaką zauważyłem to słabo spasowana rolka kabłąka, potrafi wciągnąć cienką linkę pod kołnierz od strony kabłąka. Również marnej jakości są śrubki do skręcania korpusu, na kilka kołowrotków z którymi się zetknąłem w każdym przynajmniej jedna miała zdeformowane gniazdo na imbus.

Edytowane przez drzejko
  • Like 1

To prosty i solidny kołowrotek, jedyna wada jaką zauważyłem to słabo spasowana rolka kabłąka, potrafi wciągnąć cienką linkę pod kołnierz od strony kabłąka. Również marnej jakości są śrubki do skręcania korpusu, na kilka kołowrotków z którymi się zetknąłem w każdym przynajmniej jedna miała zdeformowane gniazdo na imbus.

Być może trzeba pod rolkę dać podkładkę celem skasowanai luzów. Tak samo mi w Team Drgonie 735 plecionka 0,10 się zakleszczała a przyczyna było wytarcie się do zera podkładek z plastiku. Zamówiłem nowe w Dragonie i już śmiga wszystko ok.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Właśnie temu elementowi się przyglądałem. Zrobiłem test na zasadzie przeciągania linki przez samą rolkę (czyli bez ruchu obrotowego). Sęk w tym, że wtedy nie wydaje tego odgłosu. Podobny terkok jest jeszcze wtedy, gdy energicznie zakręcę korbką przy zdjętej szpuli. Ten odgłos to nie "szum" / "buczenie" typowe dla łożysk, ale taki terkot jak w danych kołowrotach na blokadzie biegu wstecznego (tylko nieco cichszy). 

Właśnie temu elementowi się przyglądałem. Zrobiłem test na zasadzie przeciągania linki przez samą rolkę (czyli bez ruchu obrotowego). Sęk w tym, że wtedy nie wydaje tego odgłosu. Podobny terkok jest jeszcze wtedy, gdy energicznie zakręcę korbką przy zdjętej szpuli. Ten odgłos to nie "szum" / "buczenie" typowe dla łożysk, ale taki terkot jak w danych kołowrotach na blokadzie biegu wstecznego (tylko nieco cichszy). 

Trudno diagnozować coś na odległość ale skoro terkocze to może należałoby pokasować luz na przekładni.

jeżeli pracuje głośno podczas zwijania linki a podczas pracy na "sucho" nie wydaje żadnych odgłosów to w 90% winne jest temu łożysko od rolki

Cofam, co wcześniej powiedziałem. Miałeś 100% racji. Sprawdziłem rolkę raz jeszcze i dźwięki wydobywały się jednak z niej. Być może za pierwszym razem rolka się zablokowała i stąd "cisza". Wczoraj rozebrałem rolkę, wyczyściłem WD40 i chusteczkami, a następnie przesmarowałem smarem Mikado. Jest znacznie ciszej, niemal idealnie cicho. 

Dzięki wielkie za radę.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...