MATT1989 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Po 2 sezonach orki postanowiłem przesmarować mojego dżeksona który przeżył każdy mój kontrakt zagraniczny (sandacz, szczupak w finlandi przynęty do 40gr; dorsz, czarniak, rdzawiec- morze północne norwegia głównie pilkery nawet do 100gr) oraz łowienie w polsce na wiśle sandaczy na koguty, nawet próbowałem nim poławiać sumy niestety nie miałem nawet kontaktu z wąsaczem . Kołowrotek 2krotnie lądował na skałach i w najgorszym wypadku skończyło to się wygiętym kabłonkiem i drobnymi otarciami. Po ostatnim łowieniu w słonej wodzie zaczęło szumieć łożysko w rolce które wymieniłem na nowe . VX u mnie nie miał lekko a nawet powiedziałbym że miał przej....ne i dawał radę Kołowrotek nawija przyzwoicie(PP 30lb o ile dobrze pamiętam). Ze szpulki zmyłem napisy dla poprawy wyglądu Śrubki wymieniłem z imbusowych które było mi ciężko odkręcić na zwykłe na płaski śrubokręt Hamulec oraz mechanizm posuwu szpulkiMasywne koło zębate- nie widać jakichkolwiek oznak zużycia po 2 sezonachNawaliłem dosyć sporo smalcu ale dżekson pracuje bardzo ładnie, nie czuć ząbkowania, nic się nie zacina, nie stuka. VX-a kupiłem do zadań specjalnych i ciężkiego łowienia gdzie bałbym się posłać pozostałe moje kołowrotki. Polecam tym którzy poszukują mocnego metalowego kołowrotka za niewielkie pieniądze Mam nadzieję że komuś to się przyda bo nieczęsto pojawiają się tu na forum kołowrotki z dolnej półki Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Del Toro 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Elegancko. Czytałem gdzieś że Jaxony z serii ZX i VX to naprawdę przyzwoite kołowrotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Szpulka to mi znajomo wygląda bardzo i czuje że znalazłaby zastosowanie w tym co od Ciebie kupiłem tylko w wielkości 3000/4000 . Jak będziesz miał możliwość to bym jakiś wymiar prosił plus minus istotnych miejsc szpuli. Pzdr. Widzę że rolka tym smarem na spirytusie już umazana Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 szpulka nie będzie raczej pasowała do taurusa 3000-4000 jest zbyt szeroka jeśli chodzi o resztę wymiarów to nie mam suwmiarki żeby to zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) szpulka nie będzie raczej pasowała do taurusa 3000-4000 jest zbyt szeroka jeśli chodzi o resztę wymiarów to nie mam suwmiarki żeby to zmierzyć w daiwe może wskoczyć jakaś. Masz może zapas do sprzedania w miare tanio ? Albo możliwość podpasowania do jakiejś r4 ? Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 do daiwy moze by wskoczyla ale szpulka zapasowa niestety w tym kolowrotku jest z tworzywa a takiej pewnie bys nie chcial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Na aledrogo po 4dyszki są zapasowe alu ale do 100tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Super opis!Nie wszystko co tańsze jest do du..:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) To prosty i solidny kołowrotek, jedyna wada jaką zauważyłem to słabo spasowana rolka kabłąka, potrafi wciągnąć cienką linkę pod kołnierz od strony kabłąka. Również marnej jakości są śrubki do skręcania korpusu, na kilka kołowrotków z którymi się zetknąłem w każdym przynajmniej jedna miała zdeformowane gniazdo na imbus. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez drzejko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 To prosty i solidny kołowrotek, jedyna wada jaką zauważyłem to słabo spasowana rolka kabłąka, potrafi wciągnąć cienką linkę pod kołnierz od strony kabłąka. Również marnej jakości są śrubki do skręcania korpusu, na kilka kołowrotków z którymi się zetknąłem w każdym przynajmniej jedna miała zdeformowane gniazdo na imbus.Być może trzeba pod rolkę dać podkładkę celem skasowanai luzów. Tak samo mi w Team Drgonie 735 plecionka 0,10 się zakleszczała a przyczyna było wytarcie się do zera podkładek z plastiku. Zamówiłem nowe w Dragonie i już śmiga wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Bardzo dobry opis ze zdjęciami . Dużo osób odradzało te maszynki od jaxona a jednak widzę że dają radę w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Za tydzień jaxon jedzie zemną dalej na dorsze i czarniaki także orki ciąg dalszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 A powiedz mi czym zmywałeś stary smar ? Benzyną ekstrakcyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 I widać, że tak "modny" niedawno Battle, może temu dzaksonkowi co najwyżej buty czyścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 zostawiłem bebechy na noc w słoiczku z benzynką ekstrakcyjną coby dobrze smar odszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ok dzięki za info . Miałem sam użyć innego preparatu ale go nie mogę nigdzie w mieście dostać, to zastosuję właśnie tą benzynke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek258 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 mam 200 vx i działa bez problemu a peen jest za szybki ( 6:1) i nie wytrzymał próby czasu i się rozwalił to go zamieniłem na 300 zx i jest ok. zdjęcia pomocne .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Posiadam model vx 200. Dostałem go używanego. Przy pierwszym łowieniu okazało się, że podczas pracy pod obciążeniem wydaje pracuje głośniej. Na który z elementów powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas rozbierania kręciołka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 jeżeli pracuje głośno podczas zwijania linki a podczas pracy na "sucho" nie wydaje żadnych odgłosów to w 90% winne jest temu łożysko od rolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Właśnie temu elementowi się przyglądałem. Zrobiłem test na zasadzie przeciągania linki przez samą rolkę (czyli bez ruchu obrotowego). Sęk w tym, że wtedy nie wydaje tego odgłosu. Podobny terkok jest jeszcze wtedy, gdy energicznie zakręcę korbką przy zdjętej szpuli. Ten odgłos to nie "szum" / "buczenie" typowe dla łożysk, ale taki terkot jak w danych kołowrotach na blokadzie biegu wstecznego (tylko nieco cichszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Właśnie temu elementowi się przyglądałem. Zrobiłem test na zasadzie przeciągania linki przez samą rolkę (czyli bez ruchu obrotowego). Sęk w tym, że wtedy nie wydaje tego odgłosu. Podobny terkok jest jeszcze wtedy, gdy energicznie zakręcę korbką przy zdjętej szpuli. Ten odgłos to nie "szum" / "buczenie" typowe dla łożysk, ale taki terkot jak w danych kołowrotach na blokadzie biegu wstecznego (tylko nieco cichszy). Trudno diagnozować coś na odległość ale skoro terkocze to może należałoby pokasować luz na przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 jeżeli pracuje głośno podczas zwijania linki a podczas pracy na "sucho" nie wydaje żadnych odgłosów to w 90% winne jest temu łożysko od rolki Cofam, co wcześniej powiedziałem. Miałeś 100% racji. Sprawdziłem rolkę raz jeszcze i dźwięki wydobywały się jednak z niej. Być może za pierwszym razem rolka się zablokowała i stąd "cisza". Wczoraj rozebrałem rolkę, wyczyściłem WD40 i chusteczkami, a następnie przesmarowałem smarem Mikado. Jest znacznie ciszej, niemal idealnie cicho. Dzięki wielkie za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Czy ten kołowrotek ma rotor i mocowanie rolki kabłąka metalowe? Który rozmiar kołowrotka odpowiada wielkością Shimano 2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Rotor i ramię kabłąka jest z tworzywa Rozmiar 2000 będzie chyba najbardziej zbliżony wielkościowo do shimano 2500 ale nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 http://www.bolw.pl/pl/p/Kolowrotek-JAXON-VX-MACHINE-Przedni-hamulec/315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi