robbox4 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Podepnę się pod temat. Mam dwie sztuki VX 400 z bardzo pierwszej serii i chętnie zakupie zamienne korbki. Może ktoś wie co pasuje do tego kołowrotka. Obie rączki są w całości jednak knob nie jest demontowalny a w środku zrobiło się sieczka. Może jakieś tanie korbki pasują do tego modelu i miały by możliwość wymiany knoba z łożyskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja sądzę,że Zauber 4000 to coś w stylu Jaxona ZX 300,z Shimano obstawiałbym wielkość 4000,patrząc po wadze i pojemności szpuli.PS. Roleczka fajna,taka shimanowska i to pierwsza generacja,pokryta azotkiem tytanu,skąd ją dorwałeś? Rolka była od starego Shimano Aspire 2000 który nie nadawał się do niczego tylko rolka była dobra. Korbkę wymieniłem od jakiegoś Cormorana na całą metalową, te Jaxonowskie mają tulejkę z plastyku i jakieś takie tandetne są. Jak by Ci się udało gdzieś dorwać korbki od Okumy Epix Pro, solidne korby. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Cześć, ciekawy wątek.Czy któryś z kolegów ma mniejsze modele i może pokazać jak to nawija linkę ok. 10-15lb?Czy między rozmiarami 100 a 200 różnica jest w średnicy, czy głębokości szpuli? Podobnie między 300 a 400?Czy ktoś naocznie stwierdził, że VX i ZX to "to samo"?Będę wdzięczny za informacje i jak sam się dowiem/zmacam to też się podzielę wrażeniami.PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dotarł do mnie ZX Machine,sprawia wrażenie przyzwoitego kołowrotka,kręci dość płynnie,ale Zauber chyba odrobinę bardziej miękko,tu bardziej czuć bezpośredniość mechanizmu,ale nie jest to wada.Waży ponadprzeciętnie,wielkościowo podchodzi pod Shimano 4000.Z wad,które zaobserwowałem-problematyczne pokrętło hamulca (trzeba się namęczyć,żeby było równo przykręcone) i średni nawój,ale nad tym można jeszcze popracować.Generalnie za taką kasę nie jest źle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Jak masz możliwiość, to wrzuć proszę foto tego nawoju. Wielkość 200? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Wielkość 300.Jak ogarnę dziś zdjęcie,to wrzucę,trochę za dużo linki przy dolnej krawędzi szpuli,nie wiem,czy da się to ogarnąć podkładkami,bo na razie ich nie dostrzegłem,może jest to też kwestia rodzaju linki lub samego naciągnięcia jej podczas nawijania-ogólnie nie ma tragedii,ale mogłoby być troszkę lepiej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Tak mniej więcej to wygląda,jakoś źle nie jest,ale przydałoby się ciut obniżyć szpulę,muszę coś pokombinować,bo podkładki klasycznej tam nie widzę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Nie ma tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) No nie ma,ale sądzę,że da się to poprawić .Od razu przesmarowałem rolkę-od strony ramienia było trochę smaru,natomiast ten element przy kabłąku był suchutki,póki co,podczas nawijania rolka specjalnie nie hałasowała,ale teraz na bank powinna być cicho.Mam też patent na tą nakrętkę szpuli-jeśli zacznie się ją nakręcać tak,że będzie działać terkotka (wskoczy w ten element w szpuli),to nakręcimy ją prawidłowo.Uważam,że za 2 stówki warto mieć ten kołowrotek . Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Pewnie ze warto braciak ma takie 2 i jedzie nimi wszystko i na wszystko co się da. W Szwecji walił na nie łososie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Nie wszystko Exist co się świeci i nie wszystko Stella co do d... CM_Punk, dzięki za wrzucenie foty.Jak kto rozkręcał oba - czy mechanizmy VX a ZX są identico? W ramach ciekawostki i w celach serwisowych dla posiadaczy. Jak kto miał, ma lub macał - czy między 100 a 200 oraz między 300 a 400 różnica jest w średnicy szpuli, czy jej głębokości?Kto by pomyślał, "Metal_Body_Dża_Full_BB"... ale w czasach, kiedy Penn rzęzi, Ryobi stuka, Spro puka, Okuma szumi, Daiwa ząbkuje, a Stella do d... PozdrawiamGrzesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Napiszę tak:Czy ZX i VX są podobne-nie wiem,ale na pudełku od ZX-a jest schemat kołowrotka i obudowa ma kształt taki jak w...VX,mimo,że pudło jest od ZX . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jakbyś go kiedyś smarował to wrzuć może fotki bo jestem ciekaw bebechów tego młynka. Zastanawiam się nad najmniejszym do wędki pod kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Na razie jest gwarancja,ale po sezonie pewnie go rozbiorę i porządnie przesmaruję,sądzę,że jego praca się poprawi . Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Nie wszystko Exist co się świeci i nie wszystko Stella co do d... CM_Punk, dzięki za wrzucenie foty.Jak kto rozkręcał oba - czy mechanizmy VX a ZX są identico? W ramach ciekawostki i w celach serwisowych dla posiadaczy. Jak kto miał, ma lub macał - czy między 100 a 200 oraz między 300 a 400 różnica jest w średnicy szpuli, czy jej głębokości? Kto by pomyślał, "Metal_Body_Dża_Full_BB"... ale w czasach, kiedy Penn rzęzi, Ryobi stuka, Spro puka, Okuma szumi, Daiwa ząbkuje, a Stella do d... PozdrawiamGrzesiekJeszcze zostaja Twin Powery starej generacji, ale to już zabytki i koszt około 600zł.Mam takiego model 99 nówkę.Ale za to mozna mieć 3 jaxony więc i tak nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Nówka Twin Power 98 za 6 stów jest mało realna,Sustaina nówkę wyrwałem za 7 stów a i tak to nie jest drogo . Mnie praca Jaxa trochę przypomina Stellę 98,może nie taka kultura,ale czuć tą bezpośredniość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Swoją drogą, czemu ten wątek został założony w dziale NAPRAWY/majsterkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Swoją drogą, czemu ten wątek został założony w dziale NAPRAWY/majsterkowanie? Przeczytaj 1 post to będziesz wiedział dlaczego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Wiem, czytałem, oglądałem, Kolega Mateusz przesmarował młynek i podmienił śrubki, a więc faktycznie to "serwis i tuning". Tak z przymrużeniem oka pytam, bo opis w sumie w formie recenzji, całkiej pochlebnej, a i tak główny bohater ląduje w "naprawach", jakby jakieś fatum ciążyło nad marką JXN, powszechnie i najczęściej zasłużenie kojarzoną z "chińską jakością". Kończę OT, pozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Kurde,26 obrotów korbą,zanim się zatrzymała...Normalnie jak Millennium .Można się nabijać z Jaxa,ale przyznam się,że przekonuję się do tego kołowrotka,drobne wady ma,ale jeśli będzie tak trwały,to były to najlepiej wydane dwie stówy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikes Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam! Chciałbym się dowiedzieć,czy ma ktoś patent na obniżebie szpuli w Jaxon ZX Machine? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam! Chciałbym się dowiedzieć,czy ma ktoś patent na obniżebie szpuli w Jaxon ZX Machine?Szlifierka kontowa ,podkładek nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Podalby ktos z uzytkownikow zx srednice szpuli (rantu) wielkosc 200,300 i 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superzander Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 5y sezon użytkuję jaxona zx machine 400 - to już spory kawał kołowrotka. Używam go głownie jesienią na Wiśle (cięższy spin) no a ostatnio także na starorzeczach. W relacji cena/jakość to naprawdę niezły wybór :-) Jak porównuję go z kołowrotkami shimano, które kosztowały mnie ponad stówkę drożej to różnice są takie, że jaxon gorzej nawija linkę i pod obciążeniem w nurcie (np obrotówka) bardziej czuje się pracę mechanizmu (co w shimano w zasadzie nie występuje choć shimaniaki mają znowu inne wady...). Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony bo poza wspomnianymi kwestiami trudno mi w tym kołowrotku znaleźć jakieś inne wady. Łowię nim tak jak inne kołowrotki szkoda byłoby mi używać. Mocna plecionka, walka z zaczepami itp. Po pierwszej jesieni z nim byłem na tyle zadowolony, że kupiłem drugi egzemplarz jako rezerwowy i... leży już 3 lata praktycznie nie używany :-) W tej cenie to naprawdę niezły wybór do spinningu. Dodam, że po każdym sezonie oddaję go do serwisu aby go przejrzeli itp. W trakcie pierwszej jesieni rolka zaczęła popiskiwać i serwis sobie z tym poradził (kołowrotek był na gwarancji) no i rotor miał trochę luzu, ale dokręciłem śrubę i bylo ok. (być może był to efekt szarpania się z zaczepami na mocnej plecionce). Tak jak napisałem, w tej cenie to dobry wybór :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 O jakich kolowrotkach shimano , ktore kosztuja 100 drozej mowisz?Bylem przekonany ze shimano w okolicach 300-400 zl nie nadaja sie bardzo do ciezkiej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi