Skocz do zawartości

JAXON VX MACHINE 400

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Mam dwie sztuki VX  400 z bardzo pierwszej serii i chętnie zakupie zamienne korbki. Może ktoś wie co pasuje do tego kołowrotka. Obie rączki są w całości jednak knob nie jest demontowalny a w środku zrobiło się sieczka. Może jakieś tanie korbki pasują do tego modelu i miały by możliwość wymiany knoba z łożyskami?

Ja sądzę,że Zauber 4000 to coś w stylu Jaxona ZX 300,z Shimano obstawiałbym wielkość 4000,patrząc po wadze i pojemności szpuli.

PS. Roleczka fajna,taka shimanowska i to pierwsza generacja,pokryta azotkiem tytanu,skąd ją dorwałeś? :)

Rolka była od starego Shimano Aspire 2000 który nie nadawał się do niczego tylko rolka była dobra.

Korbkę wymieniłem od jakiegoś Cormorana na całą metalową, te Jaxonowskie mają tulejkę z plastyku i jakieś takie tandetne są. Jak by Ci się udało gdzieś dorwać korbki od Okumy Epix Pro, solidne korby.

post-54738-0-20122100-1428583872_thumb.jpg

Edytowane przez Brambor

• 2 tygodnie później...

Cześć, ciekawy wątek.
Czy któryś z kolegów ma mniejsze modele i może pokazać jak to nawija linkę ok. 10-15lb?
Czy między rozmiarami 100 a 200 różnica jest w średnicy, czy głębokości szpuli? Podobnie między 300 a 400?
Czy ktoś naocznie stwierdził, że VX i ZX to "to samo"?

Będę wdzięczny za informacje i jak sam się dowiem/zmacam to też się podzielę wrażeniami.

Pozdrawiam
Grzesiek

Dotarł do mnie ZX Machine,sprawia wrażenie przyzwoitego kołowrotka,kręci dość płynnie,ale Zauber chyba odrobinę bardziej miękko,tu bardziej czuć bezpośredniość mechanizmu,ale nie jest to wada.

Waży ponadprzeciętnie,wielkościowo podchodzi pod Shimano 4000.

Z wad,które zaobserwowałem-problematyczne pokrętło hamulca (trzeba się namęczyć,żeby było równo przykręcone) i średni nawój,ale nad tym można jeszcze popracować.

Generalnie za taką kasę nie jest źle :) .

Wielkość 300.

Jak ogarnę dziś zdjęcie,to wrzucę,trochę za dużo linki przy dolnej krawędzi szpuli,nie wiem,czy da się to ogarnąć podkładkami,bo na razie ich nie dostrzegłem,może jest to też kwestia rodzaju linki lub samego naciągnięcia jej podczas nawijania-ogólnie nie ma tragedii,ale mogłoby być troszkę lepiej :).

• Like 1

No nie ma,ale sądzę,że da się to poprawić :) .

Od razu przesmarowałem rolkę-od strony ramienia było trochę smaru,natomiast ten element przy kabłąku był suchutki,póki co,podczas nawijania rolka specjalnie nie hałasowała,ale teraz na bank powinna być cicho.

Mam też patent na tą nakrętkę szpuli-jeśli zacznie się ją nakręcać tak,że będzie działać terkotka (wskoczy w ten element w szpuli),to nakręcimy ją prawidłowo.

Uważam,że za 2 stówki warto mieć ten kołowrotek :) .

Edytowane przez CM Punk

Nie wszystko Exist co się świeci i nie wszystko Stella co do d... :lol:
CM_Punk, dzięki za wrzucenie foty.
Jak kto rozkręcał oba - czy mechanizmy VX a ZX są identico? W ramach ciekawostki i w celach serwisowych dla posiadaczy. Jak kto miał, ma lub macał - czy między 100 a 200 oraz między 300 a 400 różnica jest w średnicy szpuli, czy jej głębokości?

Kto by pomyślał, "Metal_Body_Dża_Full_BB"... ale w czasach, kiedy Penn rzęzi, Ryobi stuka, Spro puka, Okuma szumi, Daiwa ząbkuje, a Stella do d...  ;) 

Pozdrawiam
Grzesiek

• Like 2

Nie wszystko Exist co się świeci i nie wszystko Stella co do d... :lol:

CM_Punk, dzięki za wrzucenie foty.

Jak kto rozkręcał oba - czy mechanizmy VX a ZX są identico? W ramach ciekawostki i w celach serwisowych dla posiadaczy. Jak kto miał, ma lub macał - czy między 100 a 200 oraz między 300 a 400 różnica jest w średnicy szpuli, czy jej głębokości?

Kto by pomyślał, "Metal_Body_Dża_Full_BB"... ale w czasach, kiedy Penn rzęzi, Ryobi stuka, Spro puka, Okuma szumi, Daiwa ząbkuje, a Stella do d...  ;) 

Pozdrawiam

Grzesiek

Jeszcze zostaja Twin Powery starej generacji, ale to już zabytki i koszt około 600zł.

Mam takiego model 99 nówkę.

Ale za to mozna mieć 3 jaxony więc i tak nie jest źle.

Wiem, czytałem, oglądałem, Kolega Mateusz przesmarował młynek i podmienił śrubki, a więc faktycznie to "serwis i tuning". Tak z przymrużeniem oka ;) pytam, bo opis w sumie w formie recenzji, całkiej pochlebnej, a i tak główny bohater ląduje w "naprawach", jakby jakieś fatum ciążyło nad marką JXN, powszechnie i najczęściej zasłużenie kojarzoną z "chińską jakością". ^_^
Kończę OT, pozdrawiam
Grzesiek

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

5y sezon użytkuję jaxona zx machine 400 - to już spory kawał kołowrotka. Używam go głownie jesienią na Wiśle (cięższy spin) no a ostatnio także na starorzeczach. W relacji cena/jakość to naprawdę niezły wybór :-) Jak porównuję go z kołowrotkami shimano, które kosztowały mnie ponad stówkę drożej to różnice są takie, że jaxon gorzej nawija linkę i pod obciążeniem w nurcie (np obrotówka) bardziej czuje się pracę mechanizmu (co w shimano w zasadzie nie występuje choć shimaniaki mają znowu inne wady...). Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony bo poza wspomnianymi kwestiami trudno mi w tym kołowrotku znaleźć jakieś inne wady. Łowię nim tak jak inne kołowrotki szkoda byłoby mi używać. Mocna plecionka, walka z zaczepami itp. Po pierwszej jesieni z nim byłem na tyle zadowolony, że kupiłem drugi egzemplarz jako rezerwowy i... leży już 3 lata praktycznie nie używany :-) W tej cenie to naprawdę niezły wybór do spinningu. Dodam, że po każdym sezonie oddaję go do serwisu aby go przejrzeli itp. W trakcie pierwszej jesieni rolka zaczęła popiskiwać i serwis sobie z tym poradził (kołowrotek był na gwarancji) no i rotor miał trochę luzu, ale dokręciłem śrubę i bylo ok. (być może był to efekt szarpania się z zaczepami na mocnej plecionce). Tak jak napisałem, w tej cenie to dobry wybór :-)