Skocz do zawartości

Pytanie o mocny zestaw na dużą rzekę.

maszp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar skompletować następujący zestaw:

Trzyczęściowy kij o długości 10'0 na blanku ALPS (cw: 28-84g, linka 20-30lb), do tego shimano calcutta 201B i plecionka power-pro o wytrzymałości 30lb. Wędka ta będzie służyła do spiningu z brzegu na dużej uregulowanej rzece na ciężkie gumy oraz duże woblery (polowanie na suma). Co sądzicie o takiej konfiguracji? Dodam, że to mój początek z castingiem.

Pozdrawiam

Cześć. Zestaw będzie OK jeśli chodzi Ci o zestaw do ciężkiego łowienia.

Gdybym ja go kompletował sobie to bym wybrał troszkę krótszy kij, żeby mi się ręka nie męczyła. Gdybym myślał o sumach to dokładnie bym sprawdził ile plecionki 30 lb wejdzie na Calcutte 201,bo może przydałby się trochę pojemniejszy kołowrotek. Ale generalnie- OK. Połowisz tym trochę i będziesz wiedział jaki zestaw kupić następnym razem, bo na pierwszym kiju i pierwszym multiku przeważnie się nie kończy. Być możne pozostaniesz przy tym zestawie, może kupisz coś innego.

z mojej strony tylko niewiela uwaga. co prawda nigdy nei mialem tego blanku w dloni ale wiekszosc podawanych parametrow odnosi sie przede wszystkim do monofilow... wejscie w plecionke powoduje powstawanie dynamiczniejszych obicazen stad tez wielu producentow przy plecionce ZALECA zmniejszenie gornej granicy linki o 15 w porywach nawet do 40 %. oczywiscie sam podjalbym sie podobnej konfiguracji ze wzgledu na liczne zaczepy i mozliwosc przecierek czy innych tego typu sytuacjimajacych bezposredni wplyw na wytrzymalosc linki, jednak trzeba byc swiadomym tego ze kij przy max obciazeniu i swiezutkiej lince moze tego nie wytrzymac....

Dziękuję za cenną uwagę. Będę o tym pamiętał. Gdy rwę zaczepy to trzymam kij równolegle do kierunku linki więc chyba kij będzie bezpieczny.

ten sposob mimo ze wyglada na bezpieczny bo kij jest przeciez ulozony w lini prostej tez nie jest dobrym rozwiązaniem. wystarczy delikatne zlamanie tej linii i blank dostaje duze raprezenia ktore przy zerwaniu linki na dobre mu raczej nie wychodza... zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest rwanie reka nie zaprzegajac do tego kija...

Nie mówiąc już o tym że jak masz lżej nawinięta pletkę na multik to jak będziesz rwał kijem to się pletka lubi wciąć między zwoje co przy żucie lubi się zamienić w brode

Wiem bo sam to nie dawno przerabiałem :mellow:

Oj tak :mellow: Przy spinie to jakoś ujdzie po to szarpnie i poleci na mniejszy dystans ale jeżeli szpula się zatrzyma choć na momencik... :unsure: Rwanie ręką najlepsze chociaż ktoś myśląc, że to zaczep będzie próbował go rwać ręką a tu nagle... <_< Słyszałem o takiej sytuacji nad Wisłą, ale to się zdarza raczej przy delikatnych zestawach gdzie nie możemy nawet wyrwać rybę z dna.

Pozdr.

Salmo